Bilinçli olun: Kemik erimesini önlemek için bunları yiyin!

Bilinçli olun: Kemik erimesini önlemek için bunları yiyin!
Uzmanlar, kemik erimesinin sağlık beslenme ile önüne geçilebileceğini söylüyor. Biz de sizler için kemik erimesini önleyen yiyecekleri araştırdık. Buyrun yazımıza...

Halk arasında kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz, zamanla kemik kalitesinin ve yoğunluğunun azalmasıyla oluşan bir hastalıktır.

Kadınlarda erkeklere nazaran daha yaygın görülen osteoporozun kesin nedeni bilinmemekle birikte yaşlanma, hareketsiz yaşam, östrojen hormonu seviyesindeki azalma, kortizon kullanmı, tiroid hormonunun, sigara ve alkol kullanımı hastalık oluşumunu tetikler.

Hastalık kapınıza gelmeden, beslenmenizde ufak değişikliklikler yaparak kemik erimesi riskinizi azaltabilirsiniz.

Kalsiyum alın

Kalsiyum, kemiklerinizin ve dişlerinizin gücünün yanı sıra kalbinizin, sinirlerinizin ve kan pıhtılaşmasının işleyişinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Ne yazık ki, nüfusun çoğunluğu gerekli günlük kalsiyum miktarını almıyor. Bu durumda da  vücut, ihtiyaç duyduğu diğer işlevleri desteklemek için kemiklerinizden aldığınız kaynağı kullanacaktır. Bu nedenle günlük ihtiyaçlarınızı her gün karşılamanız zorunludur.

Kalsiyum kaynakları:

Süt ürünleri: süt, yoğurt, peynir ve kalsiyum takviyeli süzme peynir
Yeşil yapraklı sebzeler: brokoli, lahana, kara lahana
Balık: kemikli konserve somon ve sardalya
Fındık: badem ve brezilya fıstığı
Zenginleştirilmiş yiyecekler: tahıllar, portakal suyu

Yeterli D Vitamini Aldığınızdan Emin Olun

D vitamini, kalsiyum emilimini ve kemik büyümesini iyileştirir.

D vitamini kaynakları;.

  • Güneşten gelen UV ışınları: Haftada en az iki kez güneş kremi olmadan ellerinize, yüzünüze, kollarınıza veya sırtınıza 10-15 dakika güneşe maruz bırakın.
  • Süt
  • Balık: somon, uskumru ve ton balığı
  • Yumurta sarısı
  • Zenginleştirilmiş tahıllar

Fosfor Önemli

Fosfor, büyüme sırasında kemik ve diğer dokuların oluşumunu destekler. Önemli fosfor kaynakları;

  • Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri
  • Et
  • Tahıl
  • Yumurta
  • Fındık
  • Balık
  • Soda
  • Badem, kaju fıstığı, ay çekirdeği

Protein Ağırlıklı Beslenin

Kaslarımızın temel yapı taşı proteindir. Yeterli ve dengeli protein tüketerek kemik sağlığının gelişimine katkıda bulunabilir ve kemik erimesi riskini azaltabilirsiniz. Gereğinden çok protein tüketmenin kemik erimesine neden olacağını da unutmayın.

BUNLAR DIŞINDA, KEMİK ERİMESİ RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN; 

  • Düzenli egzersiz yapın. Sportif faaliyetlerin hem korunmada hem de tedavi süresince etkisi olduğunu unutmayın. 
  • Yeterli kalsiyum ve D vitamin alın
  • Sigara ve alkolden kaçının.
  • Ani kilo kaybından kaçının
  • Haftada iki gün balık yiyin.
  • Kuru baklagilleri sofranızdan eksik etmeyin.
  • Düzenli olarak ceviz, badem gibi kuruyemişleri yiyin.
  • Aşırı yağlı yiyecekler tüketmeyin.
  • Aşırı tuz tüketiminden kaçının.
  • Aşırı protein alımınında kemik erimesine neden olacağını unutmayın.
  • Aşırı kafein alımından kaçının.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler