Kolajen deposu kelle paça çorbasının sağlığa faydaları
Kelle paça çorbası, son yıllarda uzmanların da adından sıkça söz ettiği çorbalardan biri. Tarihi orta çağ dönemine kadar uzanan bu çorbanın faydalarını sizin için araştırdık.
KELLE PAÇA ÇORBASININ FAYDALARI NELERDİR?
- Cildin dağa genç görünmesini sağlar.
- Kırıkların iyileşmesini hızlandırırır.
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Kolejen bakımından zengin, tam bir cilt dostu.
- Antibiyotik etkisi var.
- Zengin bir besin kaynağı.
- Grip ve solgun algınlığına karşı adeta kalkan.
- Gelişim dönemindeki çocuklarda görülen kemik ağrılarını azaltır.
- Uzmanlar tarafından anemi hastalarına ve kanser hastalarına öneriliyor.
- Eklemlerdeki sıvıların korunmasına yardım eder.
- Üst solunum yolu enfeksiyonlarını hızla tedavi eder.
- Düzenli tüketildiğinde cildin elastikiyeti artar.
- Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
- Selülüt görünümünü azaltır.
UZMANLAR NE DİYOR?
Hurriyette yer alan haberde yer alan bilgiler oldukça dikkat çekici.
Canan Karatay: “Kelle paça ve ayak paça süper besindir. O kadar süperdir ki bizim gibi bütün yaşlıların ağrılarını giderir. Diz ağrısı, kalça ağrısı, bel ağrısı. Kışın hastalıkları önler. Corona virüsünü önler. Corona virüsü ve diğer, bütün virüsler aynıdır zaten. Farklı bir virüs değil. Mangalda kül bırakmıyorlar ama vücudumuzun bağışıklık sistemi güçlü olduğu zaman hiçbir virüs hastalandırmaz sizi. Onun için sabah akşam kelle paçayı yemeyi ihmal etmeyiniz.”
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu: "Kelle paçanın virüslere karşı koruma sağladığına dair bilimsel bir dayanak yok. İkincisi, sık sık tüketilmesinin bir faydası da yok. Sürekli kelle paça yemek gereksiz yere vücuda yağ alınımına neden olur. Kan yağlarının yükselmesi her türlü kalp hastalığının ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Örnek vermek gerekirse kalp krizlerine davetiye çıkarır. Zaman zaman kelle paça yenilebilir. Ancak gripten veya virüsten korunmak için sabah akşam kelle paça yemenin bir faydası yok. Virüslerden korunmanın en sağlıklı yolu bol bol vitamin ve antioksidan almaktan geçer."
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya: "Kelle paça protein ve kalojen açısından zengin olsa da yağ oranı çok yüksek bir çorbadır. Özellikle doymuş yağ oranı yüksektir. Porsiyon kontrolü yapılmadan tüketilirse her gün bol bol içilirse kan yağlarını yükseltir. Özellikle trigliseridleri yükseltir. Damar kireçlenmesine neden olur. Fazla protein ürik asit seviyesini artırır. Bu da gut hastalığını tetikleyebilir. Fazla protein tüketilmesi kemik mineral yoğunluğunu azaltır. Kelle paça çorbası tuz oranı yüksek bir yemek için damar sertliğine neden olur. Hipertansiyon, kalp ve böbrek hastaları için tehlike oluşturabilir. Kelle çorbasının bol bol tüketilmesi zararlıdır. Haftada bir ya da iki kez birer kase olarak tüketilebilir. Yanına bol yeşillik, limon ve turpla yenilmesi tavsiye edilir."
Kelle paça çorbası hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir?
- Turşu, sirke ile tüketildiğinde faydası artar.
- Sarımsak ve limon ile tüketildiğinde antoksidan kapasitesi artar.
- Aşırı sık tüketiminde damar tıkanıklığı riski arttığından dolayı kontrollü tüketilmesi gerekir. Uzmanlar bu çorbanın haftada en fazla iki kere tüketilmesini öneriyor.
- Sindirimi zor olduğu için aşırıya kaçmamak gerekir.
- Yağlı ve yüksek besin içeriği ile kilo yapabilir, dikkat etmek gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.