İnsülin üreten hücreler üretmenin çaresi bulundu

İnsülin üreten hücreler üretmenin çaresi bulundu
İsveçli bilim adamları diyabet tedavisi için çığır açan bir çalışmaya imza attılar.

İsveç'teki Karolinska Institutet'teki araştırmacılar, tanımladıkları bir molekülün, protein sentezini düzenlemek için yeni açıklanan bir mekanizma yoluyla zebra balığı ve memeli dokusunda yeni insülin üreten hücrelerin oluşumunu nasıl uyardığını gösterdi. Sonuçlar Nature Chemical Biology'de yayınlandı.

Araştırmanın son yazarı Olov Andersson yeni çalışmayı, "Bulgularımız diyabet tedavisi için yeni bir potansiyel hedefi gösteriyor, yeni insülin üreten hücrelerin oluşumunu uyarmanın olası bir yolunu gösteriyor" sözleriyle tanıttı.

Hem tip 1 hem de tip 2 diyabet, yüksek kan şekeri seviyeleri, düşük endojen insülin seviyelerinin sonucu, kandan glikoz alımı için gerekli olan hormon veya salgılanan insülini fizyolojik olarak kullanamama olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnsülin enjeksiyonları ve glikoz düşürücü ilaçlar hastalığı kontrol edebilir, ancak tedavi edemez.

Karolinska Institutet ekibi daha önce insülin üreten β hücrelerinin rejenerasyonunu uyarabilen küçük bir molekül tanımlamıştı. Bunu, bir zebra balığı modelinde çok miktarda maddeyi analiz ederek yaptılar.

Bu mevcut çalışmada, bu uyarımın moleküler mekanizmasını incelediler.

Araştırmacılar, maya hücrelerinde çok sayıda moleküler etkileşimi analiz ederek, moleküllerinin MNK2 adlı bir proteine ​​bağlandığını buldu. Zebra balığı ve hücre kültürleri üzerine yapılan müteakip çalışmalar, molekülün mRNA'nın translasyonunu düzenleyerek ve proteinlerin sentezini artırarak çalıştığını gösteriyor. Molekül verilen zebra balığında ayrıca kontrollere göre daha düşük kan şekeri seviyeleri görüldü.

Çalışma ayrıca, molekülün domuzlardan yeni pankreas β hücrelerinin oluşumunu indükleyebildiğini ve insan organoidlerinde (organ benzeri hücre oluşumları) insülin ekspresyonunu uyarabildiğini gösterdi.

İnsan dokusu çalışmaları

Dr Andersson, "Bu ve benzeri moleküllerin insan dokusundaki etkisini inceleyeceğiz ve molekülün hedef proteini MNK2'yi sağlıklı donörlerden ve diyabetli donörlerden alınan dokularda analiz edeceğiz" diyerek insan çalışmalarında nelerin yapılacağını açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler