İdrar Rengi Sağlığımız Hakkında Çok Şey Söylüyor! Bilgiler Oldukça Şaşırtıcı...

İdrar Rengi Sağlığımız Hakkında Çok Şey Söylüyor! Bilgiler Oldukça Şaşırtıcı...
Gün içerisinde, aldığımız sıvıların miktarı da fazlaysa sık sık idrar boşaltımı yaparız. Bizim için gayet sıradan gibi görünen bu durum, zaman zaman farklılıklar gösteriyor. Peki idrar renginin farklı olması neyin işareti?

İnsandan çıkan bütün atıklar, içeride ne olup bittiğini habercisidir. Kan, idrar, dışkı hatta ter kokusu bile.

En temel ihtiyacımız olan idrarı boşaltmak ise böbreklerimizin ne durumda olduğunu da gösterir. Kişinin sıkça idrara çıkıyor olması veya çıkmaması bile bir anlam ifade eder. Durum bu şekilde değerlendirildiğinde idrarın rengi de aslında sağlığımızla ilgili pek çok bilgiyi barındırır. Bizler için gün içerisinde belki sıradan gibi görünen idrar, rengi ile bizlere hangi sağlık durumunu haber veriyor araştırdık.

Beyaz renkli idrar

Eğer idrar rengi beyaz, yani berrak bir görünüme sahip ise, bu durum günlük ihtiyacınız olan su miktarından daha fazla su tükettiğiniz anlamına geliyor. Her şeyde olduğu gibi, suyun da fazlası zarar denilebilir. İhtiyaçtan fazla su içmek, vücudu elektrolitlerden yoksun bırakabilir. Elbette bu durumda paniğe kapılmaya gerek yok. Fakat idrarın renginden suyu fazla tükettiğinizi anladığınızda, miktarı düşürebilirsiniz.

Kahverengi idrar

Eğer idrar renginiz kahverengi ise, yeterince su içmediğiniz anlamına geliyor.. Bazen aldığınız ilaç veya vücutta biriken safra demek olan kahverengi idrar, bazen de karaciğer sorunlarını gösterebilir. Elbette bu durum ara sıra değil de, sürekli oluyorsa acilen doktora başvurmak gerekir.

İdrarınızın rengi turuncu ise

Bu durum enfeksiyon ve karaciğer sorunlarının bir belirtisi olarak görülür. Bunun yanında alınan hazır gıda boyaları ile boyanmış yiyecekler, veya havuç, b vitamini içeren yiyecekler çok tüketilince de idrar rengi turuncu olabilir

Bulanık idrar

İdrar rengi bulanık ve bu durum sürekli ise, böbrek, diyabet, kalp sorunlarının habercisi olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, prostat hastalığı da kendisini bu şekilde belli edebilir. Böyle bir durumla devamlı karşılaşıyor iseniz ,mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kırmızı idrar

Bazen kırmızı bazen de pembe olarak karşımıza çıkan bu idrar rengi, pancar veya yaban mersini gibi fazla pigment içeren yiyecekler tükettiğimizde görülür. Eğer bu durum ile karşılaştıysanız öncelikle son günlerde tükettiğiniz gıdaları gözden geçirin. Bu etkenler olmadığı halde devam ederse, doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Sarı renkli idrar

Gebelikte sıkça görülür. Eğer gebelik gibi bir durum söz konusu değil ise ve devam eden sarı idrar rengi varsa, siroz, karaciğer rahatsızlığı veya şeker hastalıklarına bakılmalıdır.

Bu gibi durumlarda öncelikle bakılması gereken, son günlerde yediklerimizi ve içtiklerimizi, aldığımız ilaçları gözden geçirmektir. Aldığımız gıdalarda değişiklik yoksa ve bu durum belli bir süre devam ediyorsa mutlaka doktora başvurun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler