Çay Demlerken Yapılan Bu Yanlışlar Kansere Adeta Davetiye Çıkarıyor

Çay Demlerken Yapılan Bu Yanlışlar Kansere Adeta Davetiye Çıkarıyor
Türk Mutfağının milli içeçeklerinden biridir çay. Uzmanlar, yanlış demlenen ve aşırı sıcak içilen çayın kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkardığı konusunda uyarıyor. Çay diyip geçmemek lazım. İşte sağlıklı ve lezzetli çay demlemenin püf noktaları

Çay, sadece ülkemizde değil dünyada da sudan sonra en fazla tüketilen içecektir. Kişi başına çay içme oranlarında Türkiye ilk sıralardadır.

PubMed'de yayınlanlan bir araştırmada, kişilerin çay içme, beslenme, sigara ve alkol alışkanlıkları değerlendirilerek içilen çayın sıcaklıkları termometre ile ölçülmüştür. 65°C'nin üzerinde sıcak çay içmenin özofagus kanseri ile ilişkili olduğu ve kanser riskini artırdığı ortaya koyulmuştur. Bu araştırma Çin'de Çinli uzmanlar tarafından yapılmıştır.

Yapılan bu araştırma, çayın demlenme şeklinin de sağlık açısından oldukça önemli olduğunu, yanlış demlenen bir çayi içmenin ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini gösteriyor. Bu nedenle çayı demlemeyi ve içmeyi basite almamalıyız. Geçtiğimiz günlerde Sabah Gazetesi'nde yayınlanan bir haberde bu duruma dikkat çekmiş. Haberde bir takım editöryal hatalar olsada ana tema bu yönde. Hal böyle olunca bizde siz değerli okurlarımız için bu konuyu araştırıp güvenli bir rehber hazırladık. İşte çay demlerken dikkat edilmesi gereken püf noktalar.

cay-001.jpg

ÇAYI DEMLEDİKTEN SONRA OCAK ÜZERİNDEN ALIN

Çay demlendikten sonra ocaktan almazsanız başta gastrit ve ülser olmak üzere mide hastalıklarına sebep olabilir. Aynı zamanda çayın acımaması ve uzun süre dayanması için de ocak üzerinde bekletmemek gerekir.

YÜKSEK ISIYA MARUZ BIRAKMAYIN

Çayı demlerken veya demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmak kanser gibi hastalıklara davetiye çıkarır. Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay da ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir. Çaydaki buruk tat, o çayın yüksek ısıya maruz kaldığını gösterir.

cay.jpg

SU AŞIRI SICAKKEN DEMLEYİN

Su aşırı kaynatıp demlerseniz çayınız yanabilir. Neticede çay acır ve lezzeti kalmaz. Diğer taraftan suyu tam kaynatmadan da kesinlikle demlemeyin. Özellikle doğada akan steril olmayan sudan çay demliyorsanız yeterince kaynamamış su içinde bakteri barındırabilir buda sizin hastalanmanıza neden olabilir.

Sonuç olarak; sıcak çay içmek tek başına kansere neden olmaz. Düzenli olarak çok aşırı sıcak içecekler içiyorsanız ve sigara, alkol gibi başka faktörler de varsa yemek borusu kanseri riskiniz artar. Sigarayı bırakmak, alkolü sınırlamak ve içecekleri içmeden önce 3-4 dakika beklemek gibi yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak bu riskleri azaltabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler