Her evde mutlaka olmalı! İşte propolisle gelen mucize

Her evde mutlaka olmalı! İşte propolisle gelen mucize
Eski zamanlardan beri şifa kaynağı olarak kullanılan propolis son yıllarda bilim adamlarının da oldukça ilgisini çekti. Bu yazımızda hakkında pek çok bilimsel çalışmalar olan propolisin faydalarını sizler için inceledik.

Propolisin soğuk algınlığı ve grip için faydalı ve etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki bunun dışında propolisi ne için kullanabiliriz? Gelin detaylarıyla inceleyelim.

Propolis Bakterileri Öldürür

Yapılan bir araştırmada, propolisin ağızdaki bakteriler üzerinde etkisi araştırıldı. Araştırmacılar, propolisi, görünüşe göre çok etkili bir anti-mikrobiyal olan kalsiyum hidroksit ile karşılaştırdılar ve bazı mikropları yok etmede kalsiyumdan çok daha güçlü olduğunu buldular.

Yapılan bu çalışma, propolisin sadece soğuk algınlığı ve gribi geçirmede değil tüm vücuttaki bakterileri öldürmede etkili olduğunu kanıtlamıştır. 

Propolis Kan Basıncını Düşürür

Nitrik oksit, kalp sağlığı için çok önemli bir maddedir. Kan damarlarınızın iç astarı, çevredeki düz kası gevşetmek için sinyal vermek üzere nitrik oksit kullanır, böylece vazodilatasyon (kan damarlarının genişlemesi) ve artan kan akışı ile sonuçlanır.

Nitrik oksidin biyoyararlanımındaki azalma, yüksek tansiyonun gelişmesinde önemli bir rol oynar. 

Üreteceğiniz nitrik oksit miktarını sınırlayan Tirozin hidroksilaz (veya kısaca TH) adlı bir enzim vardır. Araştırmacılar, propolisin TH'yi düşürebileceği ve buna bağlı olarak kan basıncını da düşürebileceği yönünde bir tez geliştirdiler. 15 gün boyunca bir grup fareyi nitro-l-arginin metil ester denen bir şeyle beslediler. Son beş gün ise onun yerine propolis ile beslediler. Araştırmanın sonucunda, propolisin farelerde TH aktivitesini azalttığını ve  kan basıncını düzenlemeye yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Bu nedenle, eğer hipertansiyon hastasıysanız ham balı tercih edebilirsiniz.

Propolis Kemik Hastalığı Tedavisine Yardımcı Olur

Propolisin bir başka sağlık yararı da, sağlıklı kemik dokusunun oluşturulmasına ve korunmasına yardımcı olmasıdır.

Bilim adamları yakın zamanda propolis'te bulunan çok güçlü bir bileşik olan Kafeik Asit Fenetil Ester'in osteolitik kemik hastalıklarını iyileştirip iyileştirmediğini araştırdılar.

Bilim adamları, propolis içindeki bu bileşiğin, osteolitik kemik hastalıklarına neden olan iltihaplı bileşikleri baskılamada çok etkili olduğunu buldular. Hatta propolisin, osteoporoz gibi kemik israfı hastalıkları için potansiyel bir tedavi olabileceğini öne sürdüler.

Kemik yoğunluğu kaybından şikayetçi iseniz ya da ailenizde böyle bir rahatsızlık varsa günlük propolis alabilirsiniz.

Propolis Alerjilerin Tedavisine Yardımcı Olur

Propolisin sağlık açısından inanılmaz faydalarından biri de, mevsimsel alerjilerin semptomlarını yatıştırma özelliğidir.

Bilim adamları, farelere iki hafta boyunca propolis verdiler ve farelerin mast hücrelerinden histamin salınımını önemli ölçüde engellediğini buldular. (Histamin, vücutta hapşırmaya neden olan, gözlerinizin sulanmasına ve burun akmasına neden olan bileşiktir, yaşam kalitesini düşürür) . 

Yapılan araştırma sonucunda, propolisin, histamin salınımının engellenmesi yoluyla alerjik rinit semptomlarının giderilmesinde etkili olabileceğini buldular.

Eğer mevsimsel alerjiniz varsa günlük propolis kullanabilirsiniz. 

Propolis Prostat Kanseri Hücresi Ölümünü Artırıyor

Prostat kanseri, erkeklerde yaygın olarak teşhis edilen bir kanserdir. Bu ölümcül hastalıkla ilgili heyecan verici haberlerden biri de propolisin prostat kanserini önlemesi ve bastırmasıdır.

Yapılan bir araştırmada, laboratuvar ortamında propolis tentürünün prostat kanseri üzerindeki kanseri öldürücü etkilerini incelendi. Araştırmacılar, propolis tentürünün, prostat kanseri hücrelerinde hücre ölümünü önemli ölçüde iyileştirdiği ve propolisin prostat kanserinin kimyasal önlenmesinde de önemli olduğunu söylediler.

Propolis, Kolon Kanseri Hücrelerini Öldürür

Yakın zamanda yapılan araştırmaların birinde, propolisin anti-kanser ve antimikrobiyal potansiyeline aynı anda bakıldı.

Araştırmacılar, önce propolisi dört farklı patojene maruz bıraktılar. Sonuç olarak propolis çok güçlü antimikrobiyal aktivite gösterdi.Daha sonra propolisi kolon kanseri hücrelerine karşı test ettiler. Kanser hücrelerinin nekrozla ölmesine neden olduğunu buldular, bu da hücreye kan akışını kesintiye uğrattığı ve sağlıklı canlı hücrelerin DEĞİL, sadece yerel kanser hücrelerinin ölmesine neden olduğu anlamına geliyor.

Kemoterapi ise bunun tersini yapar - hem sağlıklı canlı hücreleri hem de kanser hücrelerini öldürür ve kemoterapinin bu kadar şiddetli ve yıkıcı yan etkilerinin olmasının nedeni de budur.

Sonuçta, bu araştırma çok umut verici. Dünyanın en uzun yaşayan halklarından bazıları nesiller boyu propolisin ve diğer arı ürünlerinin sağlığa faydalarını deneyimlemiştir. Bu heyecan verici yeni araştırma, bu insanların neden bu kadar uzun, sağlıklı yaşadıklarının  göstergesi olabilir.

Propolis, Gıda Zehirlenmesi Tedavisine Yardımcı Olabilir

Yakın zamanda yapılan çalışmaların birinde, propolisin 'gıda zehirlenmesi'ne neden olan mikroplara karşı antimikrobiyal aktivitesini analiz edildi.

Bilim adamları, propolisin, gıda zehirlenmesi vakalarında yaygın olarak bulunan üç böcek olan C. jejuni, Enterobacter faecalis ve Staphylococcus aureus'un büyümesini engellediğini buldular.

Propolis preparatlarının, özellikle antibiyotikler bu mikroorganizmalara karşı hiçbir aktivite göstermediğinde, enfeksiyon için geleneksel tedaviye destek olarak kullanılabileceğini söylediler.

Bu yüzden çantanızda propolisi eksik etmeyin. Bilmediğiniz bir yerde yemek yedikten sonra bir fıs alın.

Propolis Yaralı Dişleri Korur

Dişlerdeki travmatik yaralanmalar, iltihaplanma gibi tedavi sonrası komplikasyonlar nedeniyle klinisyen için zorlu bir durum oluşturmaktadır.

Yapılan çalışmaların birinde, bilim adamları propolisi bir anti-emici ajan olarak değerlendirdiler. Temel olarak, propolisin, birisinin dişleri kırıldığında iltihabı kontrol etmeye yardımcı olup olamayacağını görmek istediler. Araştırma sonucunda propolisin gerçekten yardımcı olduğunu gördüler.

Propolis vücudun birçok bölgesinde çok güçlü anti-inflamatuar aktiviteye sahiptir. Enflamasyon, artrit, kalp hastalığı, Alzheimer ve daha pek çok hastalıktan sorumludur. Son araştırmaların çoğu, propolisin temel sağlık yararlarından birinin aslında anti-inflamatuar etkileri olduğunu gösteriyor.

Muhtemelen, düzenli olarak propolis tüketen insanların vücutlarında daha az iltihaplanma ve sonuçta daha az hastalığa sahip olmaları, daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşama yol açması çok bunların göstergesidir.

Vucudu ısıtır ve daha Atletik Performans Sağlar

Propolisin sağlık yararlarının bu kadar geniş olmasının nedenlerinden biri, antioksidanlarla dolu olmasıdır.

Yapılan araştırmalardan biri, propolisteki bu antioksidanların sporcular için ne kadar yararlı olabileceği üzerine yapıldı. Journpal of Food Science'taki bir makaleye göre, bu bileşikler sporcuları aşırı ısınmadan koruyabilir.

Kafeik asit fenetil ester veya CAPE olarak bilinen propolisteki aktif bir bileşen, antioksidan, antienflamatuar ve antiviral dahil olmak üzere geniş bir biyolojik aktivite yelpazesine sahiptir.

Sıcakta uzun süreli egzersiz sırasında görülen erken yorgunluk ve dehidrasyonun altında yatan ana faktör ısı stresi olarak kabul edilir. Araştırmacılar önce 2 sonra 4 yıl boyunca 30 yarışmacı bisikletçinin kanını inceledi. Çalışmanın sonucunda CAPE'nin (propolisteki güçlü bileşiklerden biri) atletik performansı artırabileceğini belirttiler. 

Propolis Siğili Tedavi Eder

Propolis tentürü iki haftadan daha kısa bir sürede sigilleri tedavi edebilir.

Kasım 2009'da International Journal of Dermatology'de bildirilen bir makale, propolisin siğillere karşı güçlü aktivite gösterdiğini gösterdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler