Öksürüğü Kesen Evde Uygulayabileceğiniz 9 Yöntem

Öksürüğü Kesen Evde Uygulayabileceğiniz 9 Yöntem
Kışın kapıya dayanmasıyla solunum yolu şikayetleri daha da arttı. Öksürük şurubunun bilinçsiz kullanımının zararları kafaları karıştırıyor. İşte size altın değerinde doğal tarifler...

Kış aylarında daha sık görülen ve boğazınızı balgam ve diğer tahriş edici maddelerden uzak tutmanıza yardımcı olun öksürük, aslında vücudun bir savunma sistemidir.

Bununla birlikte sürekli öksürük hali, alerji, viral enfeksiyon veya bakteriyel enfeksiyon gibi bir dizi problemin habercisi de olabilir ve tedavi edilmesi gerekir.

Öksürüğü kesen doğal reçetelere göz atalım

Probiyotikler

Probiyotikler, bir dizi sağlık yararı olan mikroorganizmalardır. Doğrudan öksürüğü gidermeseler de, bağırsak florasını dengeledikleri için üst solunum yolu enfeksiyonlarında oldukça etkilidirler. Probiyotikleri doğal yollo lahana turşusu, fermente ev turşuları, yoğurt, kefir, kombucha çayı yoluyla alabilirsiniz.

Su

Öksürdüğünüzde günlük içtiğiniz su miktarını artırırın. En iyi öksürük şurubu sudur unutmayın. Bu dönemde özellikle kafeinden uzak durarak sıvı ihtiyacınızıda su ve bitki çaylarından karşılayın.

Kekik

Kekik, kısa süreli bronşitin yanı sıra öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur. Kekik yaprakları, öksürük ile ilgili boğaz kaslarını gevşeten ve iltihabı azaltan flavonoidler adı verilen bileşikler içerir.Yapılan bir araştırma,kek sarmaşıkla karıştırılmış kekik yapraklarından elde edilen özün, kısa süreli bronşitin yanı sıra öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Evde 2 çay kaşığı ezilmiş kekik yaprağı ve 1 bardak kaynar su kullanarak kekik çayı yapabilirsiniz. Bardağı kapatın, 10 dakika demleyin ve süzün. Dilerseniz bal ile tatlandırabilirsiniz.

Tuzlu suyla gargara yapın

Çare nispeten basit görünse de, tuzul su gargarası boğazınızı rahatlatacaktır. 1 çay kaşığı tuzu 1 su bardağı ılık su ile karıştırıp gargara yapabilirsiniz.

Hatmi

Hatmi, yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitki olan Althaea officinalis'ten yapılır. Bitkinin yaprakları ve kökleri eski çağlardan beri boğaz ağrılarını tedavi etmek ve öksürükleri bastırmak için kullanılmıştır. Hatmi otu, boğazı kaplayan ve tahrişi yatıştıran müsilaj içerir. Günümüzde hatmi kökünü çay olarak veya kapsül şeklinde alabilirsiniz. Ilık çay, boğaz ağrısının eşlik ettiği bir öksürük için iyi bir yatıştırıcıdır.

4-5 gram hatmiyi kaynamış bir bardak sıcak sütün içerisine ekleyip karıştırın. 2 dakika bekledikten sonra için. Günde iki kez içebilirsiniz.

Hatmiyi çocuklarda kullanmayın.

Bal

Bir veya iki çay kaşığı bal, mukus üretimini azaltabilir. Bal ayrıca mikropları da öldürür. Ancak unutmayın, bebeklerde nadir görülen bir gıda zehirlenmesi türü olan botulizme neden olabilir. Asla 1 yaşından küçük çocuklara bal vermeyin.

Ihlamur balı veya kestane balı öksürük için en ideal ballardandır. 1 tatlı kaşığı bal 1 su bardağı su ve 3-4 dilim su ile ballı limonlu su hazırlayıp içebilirsiniz.

Nane

Nane, mukusun incelmesine ve balgamın gevşemesine yardımcı olan mentol adı verilen bir bileşik içerir. Naneyi çay olarak içebilir ya da 1 su bardağı sıcak suya 3 damla nane yağı koyarak soluyarak rahatlayabilirsiniz. Baınıza bir havlu kapatıp solumanız tavsiye edilir.

Ananas

Yapılan araştırmalara göre, ananas suyu iyi bir öksürük şurubudur. Ananasin içerisinde bromelain adı verilen doğal bir antihistaminik bulunur. Bunun için alerjik ya da sinüzite bağlı öksürüklerde günde 3 dilim ananas tüketebilir ya da 1 su bardağı ananas suyu içebilirsiniz.

Ayva Çayı

Ayva yaprağı flavonoidler içerdiği için boğazı yumuşatır, tahrişi önler ve güçlü bir iltihap gidericidir. Bir litre kaynar suyun içerisine 20 adet kurutulmuş ayva yaprağını atıp 15 dakika demlemeye bırakın. (kaynatmayın) Süzüp bal ve zencefille tatlandırıp içebilirsiniz.

Doğal öksürük gidericilerin yanında aşağıdakileri de mutlaka uygulayın.

  • Parfüm,oda spreyi gibi kimyasallardan uzak durun..
  • Sık sık bulunduğunuz yeri havalandırın.
  • Ortamın nemli olmaısnı sağlayın, Bunun için kaloriferin yanına bir kaba su koyabilirsiniz.
  • Burnunuzu sık sık temizleyin.
  • Yastığınızı biraz yüksek hale getirin.
  • Bol su tüketin
  • Sıcak duş alın.
  • Sıgara içilen ortamdan uzak durun.

3 hafta gibi uzun bir sürede hala öksürüğünüz geçmediyse, gece uyumakta zorlanıyorsanız, öksürürken kan geliyorsa mutlaka doktorunuza başvurun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler