Gerildikçe Gerilip Psikolojisi Darmaduman Olanlar! Stresi Azaltmanın ve Gençleşmenin En Etkin Yolları

Gerildikçe Gerilip Psikolojisi Darmaduman Olanlar! Stresi Azaltmanın ve Gençleşmenin En Etkin Yolları
Stresli olduğunuzu biliyoruz, İçiniz kararıyor çoğu zaman değil mi? Ama sıkı durun yapacaklarınız var! İşte size stresi azaltmanın ve gençleşmenin en etkin yolları...

Stres, hepimizin ortak derdi. Her hastalığın da adeta tutuşturucusu. Doktorlar sürekli "stresten uzak durun diyor" . Peki stresten uzak duralım ama nasıl?

Gelin stresi azaltmanın yollarına hep birlikte bakalım. 

Derin Nefes Alın Ve Verin

Stres hormonları solunum ve kardiyovasküler sistemlerini doğrudan etkiler. Stres tepkisi sırasında vücut, oksijenden zengin kanı hızla vücudunuza dağıtma çabasıyla daha hızlı nefes almaya koşullandırılır. Astım veya anksiyete gibi önceden var olan durumlar onu daha da kötüleştirebilir. Bu birkaç dakikalık derin nefes alıp vermede, odak noktanızı tüm stres faktörlerinden nefes almaya kaydırmaya çalışın. Kural dört saniye nefes almak, 1 veya 2 saniye beklemek ve ardından 8 saniye serbest bırakmak.

Her sabah on beş dakika nefes egzersizi size çok iyi gelecek emin olun. 

Biraz Sakız Çiğneyin

Swinburne Üniversitesi'nde 2008 yılında yapılan bir araştırma, stres altında sakız çiğneyen kişilerin daha düşük kortizol seviyelerine, azalmış stres ve kaygı seviyelerine ve artan uyanıklık ve performans seviyelerine sahip olduğunu buldu. Avustralya, NICM Doğal İlaçlar ve Nörokognisyon Çalışmaları için İşbirliği Merkezi'nde 2009 yılında yapılan bir başka çalışma,  sakızın olumsuz bir ruh halini iyileştirebileceğini ve huzur ve sükunet seviyelerini artırabildiğini buldu. 

Endişeli hissettiğiniz zamanlarda sakız çiğnemeyi alışkanlık haline getirin.

Egzersiz

Duymak istediğiniz şey olmayabilir, ancak yani haftada 5 kez en az 30 dakikalık doğrudan daha iyi bir ruh hali sağlar. Egzersiz vücudun hormonlarını düzenler, adrenalin ve kortizol gibi vücudun stres hormonlarının seviyelerini azaltırken, aynı zamanda hem endorfin, hem de vücudun doğal ağrı kesicileri olan beyindeki kimyasalların ve duygudurum yükselticilerinin üretimini uyarır.

Kaliteli Beslenin!

Daha sağlıklı alternatifler var elbet. Tatlı yerine meyve yemek, gazlı içecek yerine meyve suyu içmek gibi. Seçimlerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlıklı beslenme, stresin vücudunuz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır, daha güçlü bir bağışıklık ve stresle başa çıkmak için daha donanımlı bir sinir sistemi sağlar. 

Unutmayın, çok katı bir diyet strese zemin hazırlar. Önemli olan dengedir olan özlemi teslim etmek tamamen iyidir, sadece dengeyi sağlamayı bilin.

Uyku Önemli!

Stres ve uyku birbiriyle bağlantılıdır. Stres, uyku kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyebilirken, uyku eksikliği stres seviyelerini artırabilir. Hem stres hem de uyku eksikliği, kalıcı fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kaliteli uyku miktarını aldıktan sonra, beyin ve kontrol ettiği sistemler daha iyi çalışır, daha iyi verimlilik sağlar ve dolayısıyla stresimizi azaltır. 

Kan Değerleriniz Ne Durumda?

Sürekli stresliyseniz kan testi yaptırmanın zamanı gelmiş de geçmiş bile.. 

Kafeini Azaltın

Kahve size sabah ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi veriyor gibi görünse de stresli olmanıza da katkıda bulunuyor unutmayın. Uyarıcı kafein ve stres, kortizol seviyelerini yükseltebilir. Yüksek miktarda kafein, uzun süreli yüksek kortizol seviyeleri (kronik streste olduğu gibi) ile ilişkili olumsuz sağlık etkilerine yol açabilir. Kahve alımınızı her gün iki veya üç fincanla sınırlayın.

Bir Hobi Bulun!

Gerçekten zevk alacağınız bir hobiniz olsun.

Hiç Bir Şey İşe Yaramıyorsa!

Kendinizi durumdan ayrı tutun, uzun bir yürüyüşe çıkın, tercihen yeşillik olan bir yerde kendinize biraz oksijen bulabilir, biraz yeşil çay içebilir veya sevdiklerinizle konuşabilirsiniz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler