Kahve içmek bebeğe zarar verir mi? Bilim kanıtladı

Kahve içmek bebeğe zarar verir mi? Bilim kanıtladı
Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan çay ve kahve içerdiği kafeinden dolayı yine bir araştırmaya konu oldu. Hamileleri ilgilendiren bu araştırma ilgili detaylar yazımızda...

Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından yapılan bir araştırmanın sonucu oldukça şaşırtıcı. Peki araştırma ne diyor gelin birlikte bakalım.

Uzmanlar hamileleri kafein tüketimi konusunda zaten hep uyarıyor ve sınırı en fazla 2 fincan olarak tutmak gerektiğini söylüyorlardı. Yapılan bu araştırmanın sonucuna göre ise günde ortalama yarım fincan kahveye eşdeğer kafein tüketen hamile kadınların, kafeinli içecek tüketmeyen kadınlardan biraz daha küçük bebekleri olduğu ortaya çıktı.

Rakamsal olarak ifade edecek olursak; günde yaklaşık 50 mg kafein tüketen kadınların bebeklerinin kafeinsiz doğan bebeklerden 66 gr daha hafif oldukları; yüksek kafein alanlarda ise 84 gr daha hafif oldukları görüldü.

Sonuç olarak araştırmacılar, kafeinin rahim ve plasentadaki kan damarlarının daralmasına neden olduğuna ve bunun fetüse giden kan akışını azaltabileceğine ve büyümeyi engelleyebileceğine, orta derecede bile olsa kafein tüketiminin fetüsün büyümesini olumsuz etkilediği sonucuna vardılar.

Peki kafein sadece doğum kilosunu mu etkiliyor?

Fazla kafein idrarla kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi minerallerin atımını da artırıyor. Demir eksikliği ve kalsiyum eksikliği olarak da karşımıza çıkıyor. Hatta aşırı kafeinin düşüğe bile neden olduğuna dair pek çok araştırma mevcut. Peki kafein tek çay, kahve de mi var? Tabiki de hayır. Yeşil çay, kola, gazoz, çikolata da da kafein olduğunu unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler