Fırsatçı avukatlar kadın doğumcuları bezdirdi

Fırsatçı avukatlar kadın doğumcuları bezdirdi
Kadın doğum uzmanları, down sendromlu çocuğu olan bazı aileler tarafından, kendilerine yeterli bilgilendirme yapılmadığı gerekçesiyle fırsatçı avukatlar tarafından açılan davalardan yaşadıkları mağduriyete dikkati çekerek, hükümetin bu konuda yasal düzenleme yapmasını istedi.

Ülkemizde yılda 1 milyon 300 bin doğum oluyor. Down sendromunun görülme oranı ise 700 doğumda bir.

Bazı fırsatçı avukatların bazı illerde bilbordlara asılan afişleri örnek olarak veren Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Bu fırsatçı avukatlar tüketici mahkemelerine davaları açıyor. Biz ürün mü satıyoruz ki…Down sendromu genetik bir hastalık. Bunda bizim bir hatamız yok. Ama biz 2 ila 5 milyonluk tazminat davalarıyla karşı karşıyayız. Şu anda 40’a yakın dava Down sendromlu çocuğu olan aileler tarafından açıldı. 6 bin Malpaktis davası ve 60 bin de hekime açılmış soruşturma var. Avukatlık büroları bu aileri çıkar sağlama amacıyla kullanıyor. Korkarım bu gidişte bu davalardan ülkemizde kadın doğum uzmanı bulamayacağız.” dedi.

KONGREDE DE GÜNDEME GELDİ

Antalya’da 19-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen TJOD (Türk Jinekoloji ve ObstetrikDerneği) Kongresine, Türkiye’nin dört bir yanından katılan bin 500’u aşkın doktor Malpraktis davaları ile yetkililere seslenerek, konuyla ilgili bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılması talebinde bulundu. Tıbbı kötü uygulamaya ilişkin mali sorumluluk olarak tanımlanabilecek Malpraktis davaları kadın doğum hekimlerini hukuki boşluk nedeniyle büyük sorunlarla karşı karşıya bırakıyor. Oysa ki dünyada Türkiye anne çocuk ölümlerinin en düşük yaşandığı ülkeler sıralanmasında ikinci sırada. 100 bin doğumda ölüm oranı 10.

MOTİVASYON BOZULDU

TJOD Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş “2010 yılında değişen kanunla Malpraktis davalarının önü açıldı. Malpraktis Sigorta uygulaması sonucu yıllar içinde fırsatçı hukuk büroları sigorta kapsamında bulunan bir madde nedeniyle ticaret mahkemelerinde doktorları devre dışı bırakarak direk sigorta şirketleri aleyhinde davalar açmaya başlamışlardır. Kamuda çalışan doktorların bypass edilerek direk sigorta şirketine yüksek meblağlı (2-5 milyon TL) davalar açılması doktorlar arasında duyulmaya başlayınca; motivasyon bozulması, defansif tıp uygulamalarageçilip buna bağlı gereksiz fazla sayıda tetkik istenmesi sonucu devletin sağlığa ayırdığı bütçe büyük zarar görmeye başlamıştır” dedi. Prof. Dr. Tıraş, milyonlarca liralık tazminatlar ve davalar nedeniyle tıpta uzmanlık sınavlarında genç hekimler özellikle cerrahi branşları seçmekten kaçındığına dikkat çekerek ” Korkarım önümüzdeki yıllarda kadın doğumcu doktorumuz olmayacak.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler