Fast food yemenin uzun vadeli etkilerinde yok yok! Bu haberi okuduktan sonra eliniz fast food'a gitmeyecek!

Fast food yemenin uzun vadeli etkilerinde yok yok! Bu haberi okuduktan sonra eliniz fast food'a gitmeyecek!
Fast food yemenin zararlı olduğunu zaten biliyoruz. Bugün, sizler için hem kısa hem de uzun vadede fast food yemenin sağlığınız üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmalarını derledik.

Fast food yiyecekler; şeker, tuz, doymuş veya trans yağların yanı sıra birçok işlenmiş koruyucu bileşen içerir. Birçok fast food işletmesi artık her yiyeceğin içerdiği kalori miktarını listese de bu onun sağlıklı olduğunu değerlendirmenin tek yolu elbetteki değil. Peki farkına varamasak da fasf food yiyerek vücudumuza neler yapıyoruz, gelin bakalım...

FAST FOOD YEMENİN KISA VADELİ ETKİLERİ

Düzenli olarak fast food yemek, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. 

  • Yüksek karbonhidratlı besinler vücudun insülin isteğini artırır ve bu da yemekten kısa bir süre sonra açlık hissine neden olur. Bu aynı zamanda bir sonraki öğünde daha fazla kalori alınacağının göstergesidir.
  • Fast food tarzı beslenme bir sonraki öğünde daha fazla kalori isteğini oluşturur.
  • Yüksek düzeyde tuz tüketmek, bir kişinin kan damarlarını olumsuz etkiler. Ayrıca fazla sodyum alımı vücutta ödem oluşmasına neden olur.
  • Fast food oldukça lezzetlidir, yani ağızda çok çabuk parçalanır, fazla çiğneme gerektirmez ve beyindeki ödül merkezlerini hızla harekete geçirir. Bu kombinasyon, damak zevkini bu yüksek oranda işlenmiş, oldukça uyarıcı yiyecekleri tercih etmeye teşvik eder. Bu, bir kişinin sağlıklı olan yiyeceklere isteğini azaltır.
    fast-food-2.jpg

FAST FOOD TÜKETİMİNİN UZUN VADELİ ETKİLERİ

  • Uzun süreli fast food tüketimi astım gelişme riskini artırabilir. Bunun nedeni, çoğu hızlı yiyeceğin şeker, tuz, doymuş yağ ve trans yağlar, işlenmiş bileşenler ve kalorile bakımından yüksek olmasıdır.
  • Çoğu fast food öğünde lif oranı çok düşüktür. Düşük lifli bir beslenme, kabızlık gibi sindirim sorunlarını beraberinde getirir. 
  • Fast food yemek obezite, insülin direnci, tip 2 diyabet ve çeşitli kardiyovasküler gelişme riskini artırır.
  • Fast food tarzı beslenme daha yüksek iltihaplanma daha yüksek kanser oranları ve daha yüksek alerjik ve otoenflamatuar hastalık anlamına gelir.
  • Gençlerde ve çocuklarda fast food tüketimi astım, rinokonjonktivit ve egzamada olasılığını artırır.
  • Araştırmalar fast foot beslenmenin düşük hafıza ve öğrenme kapasitesi arasında bir bağlantı olduğunu ileri sürüyor. Bu tür bir beslenme, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı riskini de artırabilir.
  • Tuz oranı yüksek bir beslenme; kalp krizi, felç, böbrek hastalığı veya kalp hastalığına yakalanma riskini artırır.
  • Fast food yiyeceklerdeki yüksek kalori obeziteyi tetikler.
  • Çocuklarda ve gençlerde düzenli olarak fast food yemenin başka bir zararı da fast food bağımlılığının oluşması ve ev yemeklerine olan ilginin azalmasıdır.

Tüm fast food yiyecekleri kötü olarak ifadece edemeyiz. Bilinçli bir tüketici olup besin içeriğine göre sağlıklı seçimler yapabiliriz ve sınırlandırabiliriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler