Fahrettin Koca, Eris varyantıyla ilgili son durumu açıkladı

Fahrettin Koca, Eris varyantıyla ilgili son durumu açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantı için "Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek hiçbir durum yok" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan bakan Koca, "Eris varyantının virülansı, yani hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor" dedi.

Koca, COVID-19'un ilk ortaya çıktığı dönemde birçok bilinmezliğin bulunduğunu ve bu nedenle erken dönemde aşının geliştirilmesinin gerektiğini belirtti. Ancak şu an hastalığı ve virüsü iyi tanıdıklarını ve tüm mutasyonları takip ettiklerini söyledi. Bakan Koca, şimdiye kadar meydana gelen mutasyonların, virüsün hastalık yapma gücünü zayıflatan mutasyonlar olduğunu vurguladı. Bu nedenle Eris varyantıyla ilgili yeni bir tedbir alınmasına gerek olmadığını ifade etti.

'YENİ BİR AŞI PROGRAMI DÜŞÜNMÜYORUZ'

Koca, bir gazetecinin, "Bazı ülkeler yeni varyanta özel aşı geliştirdiklerini ifade ederek yeni aşılama programlarına başlıyorlar. Türkiye'de böyle bir aşılama programı söz konusu olacak mı?" sorusuna da "Bazı ülkelerin aşı baskısı ile örnek olmaya çalıştığına hepimiz şahit oluyoruz. Bazı ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi, bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez. Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye'nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız. Biz kendi programımızı uyguluyoruz ve şu an kesinlikle Covid-19 için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmüyoruz. Bu kadar net" diye yanıt verdi.

'KISITLAMA VE KAPANMALAR SÖZ KONUSU DEĞİL'

Koca, hasta sayısında artış olup olmadığıyla ilgili de, "Bildiğiniz gibi Eris varyantının virülansı yani hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor. Covid-19 nezle ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüşmüş durumda. Bu beklediğimiz bir seyirdi. Paniğe gerek yok. Eski dönemi hatırlatan kısıtlama ve kapanmalar söz konusu değil. Dolayısıyla korunmak için ne yapmamız gerekiyor? Artık tüm vatandaşlarımız biliyor; hasta olanların kendilerini izole etmeleri, topluma çıkmamaları gerekiyor. Riskli olan kişilerin özellikle kendilerini korumalarını, onların da kalabalık ortamlardan uzak durmasını, illa gerekiyorsa da o durumda maske kullanmalarını öneriyoruz. Yani toplu bir aşılama programına kesinlikle ihtiyaç yok. Fakat bu dönemde grip aşısını önemsiyoruz. Risk gruplarında olup, grip aşıları tanımlanmış olanların bir an önce aşı olmalarını öneriyoruz. Riskli grupta yer alan ve tanımlanmış kişilere grip aşıları ücretsiz olarak yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

'TÜM AŞILARIMIZI YERLİLEŞTİRMEYİ ESAS ALIYORUZ'

Koca ayrıca, çocukluk çağındaki aşı programını hassasiyetle takip ettiklerini ve önemsediklerini vurgulayarak, "Vatandaşlarımız bu konuda hassas davranmalı, çocuklarımızın bağışıklama programındaki aşılarını eksiksiz yaptırmalı. Bu aşılarımızı üretmek için devreye aldığımız, Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Altyapı inşaatımız devam ediyor. Tüm aşılarımızı yerlileştirmeyi esas alıyoruz. Ayrıca teknoloji transferiyle daha önce ilan ettiğimiz 3 aşının süreci de başladı; suçiçeği, kuduz ve Hepatit A aşısının teknoloji transferi ile üretilmesini özellikle çocuklarımız için önemsiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler