Eyvah bebeğim başını duvara vuruyor! Peki ne yapmalıyım?

Eyvah bebeğim başını duvara vuruyor! Peki ne yapmalıyım?
Sizin bebeğiniz de zaman zaman başını duvara mı vuruyor? Bu davranışlar karşısında kendinizi çaresiz mi hissediyorsunuz? Öncelikle sakin olun, yanlız değilsiniz. Pek çok aile aynı durumdan muzdarip... Peki bebeğinizin anlam veremediğiniz bu olağan dışı hareketleri neden yaptığını ve bu davranış karşısında neler yapmanız gerektiğini öğrenmek ister misiniz? O zaman buyurun yazımıza…

Günümüz toplumlarının temelini oluşturan aile kavramı, Türkiye’de ayrı bir öneme sahiptir.

Şüphesiz ki dünya evine giren her çift, iyi birer evlatları olsun ister. Minik bebekleri dünyaya gözlerini açan her anne-babanın ayrı bir yaşam mücadelesi başlar. Evladını en iyi koşullarda hayata hazırlamak isteyen ebeveynler, topluma faydalı nesiller yetiştirebilmek adına yoğun çaba gösterirler. 

Hayata ‘merhaba’ diyen her bebeğin kendine has huy ve davranışları bulunur. Zaman geçtikçe değişen huy ve davranışlarla bebekler ailesine ve topluma ayak uydurmaya çalışır. 

Olağanın dışında bebeklerin bazı davranışları vardır ki birçok anne-baba bu davranışı anlamakta güçlük çekebilir. 

BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR

Bu yazımızda 8-12 aylık ya da daha büyük bebeklerin sert zeminlere başını vurması ile ilgili bilgiler vereceğiz. Bebeklerin başını duvara ya da bulduğu başka sert zeminlere vurmasının belli başlı sebepleri olabilir. Bebeğiniz bir şeye kızmış ve tepkisini bu şekilde gösteriyor olabilir, diş çıkarmasına bağlı olarak yaşadığı ağrıyı dindirmeye çalışıyor olabilir, başını vurarak acı duygusunu tanıyor olabilir, ya da tamamen keyfi olarak bu eylemi gerçekleştirebilir. 

Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre bebeklerin yüzde 20’lik kısmının bu davranışı gösterdiği gözlemlendi. Anne-babalar miniklerinin bu hareketleri karşısında tedirginlik yaşasalar da bebekler, kendileri ile ilgilenilmesini istediği zamanda da başını sert zeminlere vurabilirler. 

ANNE-BABALAR DİKKAT!

Bu gibi durumlarla karşılaşan anne-babalara büyük görevler düşüyor. Öncelikli olarak bebeğinizin hangi nedene bağlı olarak bu eylemi gerçekleştirdiğini iyi analiz etmelisiniz. 

  • Bebeğiniz bir durum karşısında kızgınlığını belli etmek için başını sert zeminlere vuruyorsa sakın olumsuz tepki göstermeyin. Bebeğinizle konuşarak, ‘Seni anlıyorum’, ‘Sana yardımcı olmak istiyorum’ gibi cümleler kullanın. Bu bebeğinizin rahatlamasını ve o davranışından vazgeçmesini sağlayacaktır.
  • Bebeğiniz diş çıkarmaya bağlı olarak ya da başka bir rahatsızlığından dolayı ağrı çekiyor olabilir ve yaşadığı sıkıntıyı anlatmak için başını vurabilir. Ebevynler olarak bu konuda yeterince kendini ifade edemeyen bebeğinize yardımcı olmalı, söz konusu hastalıkla ilgili tedavisini vakit kaybetmeden yaptırmalısınız.
  • Bebeğinizin başını sert zeminlere ya da elleriyle başına vurmasının bir başka nedeni hem organlarını hem de acı duygusunu kendi iç dünyasında tanımlandırmasıyla alakalı olabilir. Bu durumda yapılacak olan, bebeğinizi olası yaralanmalara karşı korumak ve yine kendisine küçük sohbetler eşliğinde yardımcı olmaktır. 
  • Bebekleriniz keyfi olarak ya da ilgi ve dikkat çekmek için de başını bir yerlere vurma ihtiyacı hissederler. Bu durumda ise yapılması gereken bebeğe daha fazla ilgi göstermek olmalıdır. Bebeklerin bu davranışlarını görmezden gelmek, söz konusu eylemlerini artırabilir. Bebeğinizin başta oyun ve yaşam alanlarını kontrolünüz altında tutmalı, beşiğinde yaşayacağı olası yaralanmalara karşı bölgeyi güvenli hale getirmelisiniz. 

Küçük bir not: Bebeğinizin üzerine aşırı yoğunlaşmanız, onda bu gibi eylemleri gerçekleştirerek istediği her şeyi elde edebileceği imajını oluşturabilir. Bırakın başını da vursun, canı da acısın. Unutmayın ki bebeğiniz başını vururken bir ayarlama yapar ve acı eşiğini asla zorlamaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler