Egzama tedavisinde hodan yağı etkili mi? Yapılan son araştırmalar ne diyor?

Egzama tedavisinde hodan yağı etkili mi? Yapılan son araştırmalar ne diyor?
Alerjik egzama olarak da bilinen atopik dermatit; deri kuruluğu ve kaşıntıyla kendini gösteren, çocuklarda sık görülen bir deri hastalığıdır. Derinin nemlendirilmesi şikayetleri azaltmakta etkilidir.. Peki atopik dermatiti olanlarda Hodan yağı etkili olur mu? İşte sizler için araştırdık.

Omega-6 esansiyel yağ asitleri (omega-6 EFA'lar) ile besin takviyesi, atopik dermatit tedavisinde potansiyel ilgi konusudur.

EFA'lar cilt yapısı ve fizyolojisinde hayati bir rol oynar. EFA eksikliği, atopik dermatit semptomlarını tetikler ve atopik dermatiti olan hastaların EFA seviyelerinde dengesizlikler görülür.

Doğrudan kanıt bulunmamasına rağmen, atopik dermatiti olan hastaların, linoleik asidin gama-linolenik aside (GLA) metabolizmasını etkileyen, delta-6 desatüraz enziminin aktivitesinde bozulmaya sahip olduğu hipotezi öne sürülmüştür.

Bununla birlikte, bugüne kadar, çoğunlukla çuha çiçeği yağı kullanılan atopik dermatitte EFA takviyesi çalışmalarında çelişkili sonuçlar ortaya çıkmıştır.

Sonuçlar Ne Söylüyor?

Hodan yağı, çuha çiçeği yağından iki ile üç kat daha fazla GLA içerir. Yapılan tüm çalışmalardaki sonuçlar değişkenlik gösterse de genel olarak, hodan yağının daha az şiddetli atopik dermatit hastalarında etkili olduğunu fakat ileri boyutlarda tedavi etmediğini göstermiştir.

Burada yer alan bilgiler ncbi.nlm.nih.gov sitesi referans alınarak derlenmiştir.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler