Duygular yemek yeme halini yönetiyor

Duygular yemek yeme halini yönetiyor
Son zamanlarda sıkça duyulan “duygusal açlık” ve “duygusal yeme” kavramları hakkında açıklama yapan Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, duygusal yemenin, sağlığı tehdit eden kilo artışı, depresif duygu durumu ve hatta sosyalleşmekten kaçınma ile sonuçlanabileceğini belirtti

Psikolog Feyza Bayraktar, duygusal açlıktan kurtulmanın en önemli anahtarının farkındalık olduğunu söylüyerek, duyguyla ilişkili yeme bozukluğu davranışlarının bir uzman tarafından teşhis edilmesi ve kişiye özel tedavi yönteminin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Son zamanlarda çokça duyulan "duygusal açlık" ve "duygusal yeme" kavramları, insanların fiziksel olarak aç olmadıklarında, özellikle duygularını yönetmekte zorlandıklarında yemek yeme eğilimi olarak özetlenebilir.

Yemek yemenin yalnızlık, gerginlik, kaygı, üzüntü, can sıkıntısı gibi duygulardan kaçmak için bir araç olduğunu söylemek büyük sorunlara neden olabilir. Feyza Bayraktar, duygusal yemenin sağlığı tehdit eden kilo alımına, düşük ruh haline ve hatta sosyal kaçınmaya yol açabileceğini belirtiyor.

AÇLIĞINIZ PSİKOLOJİK OLABİLİR

"Canınız sıkıldığında, stresliyken, üzgünken veya yalnızken yemek yemek kilo almaktan çok daha fazlasına yol açabilir" diyen Bayraktar, aşırı yeme sorununun altında yatan nedenin ortadan kaldırılmaması durumunda insanları bir kısır döngüye sokabileceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Duygusal yeme, insanın odağının yemeğe ve karnındaki doluluğa odaklanmasına, böylece içinde bulunduğu sıkıntılı duygu halinden uzaklaşmasına sebep olur. Sonrasında ise, kişi çoğunlukla pişmanlık ve suçluluk hisseder. Evde yalnızken sürekli bir şeyler atıştırmak, mide iyice dolmadan yatağa gidip uyuyamamak zamanla alışkanlık haline gelir. Fazla yeme, ardından gelen suçluluk ve pişmanlık duygusu, kişiyi daha da fazla yemeye iter; böylece, insan kendisini içinden çıkılması zor bir döngü içinde bulur.” Kişiden kişiye göre değişiklik gösteren duygusal yeme hali sebeplerinin, stresi sağlıklı şekilde yönetememek, yeterli sosyal desteğin olmaması, insanın sürekli kendi kendini eleştirmesi gibi birçok farklı psikolojik etkenden de kaynaklanabildiğini söyleyen Bayraktar, bozuk yeme davranışının, kişinin diğer psikolojik problemleri ile baş etme yöntemi olabileceğini ve bu nedenle de ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

“BİR UZMAN TARAFINDAN TEŞHİS VE TEDAVİ EDİLMELİDİR”

Kişinin sağlık durumunun bir hekim tarafından değerlendirilip bozuk yeme davranışına sebep olan veya bozuk yeme davranışının sebep olduğu bir sağlık problemi olup olmadığının tespit edilmesinin oldukça önemli olduğu belirten Bayraktar, psikolojik destek sürecine olabildiğince erken başlanmasının, duygusal yemenin üstesinden gelmek için atılması gereken ilk adım olarak tanımlayarak sözlerine şöyle devam ediyor: “Duygusal yeme veya diğer bir adıyla duygu duruma bağlı bozuk yeme davranışı, bir uzman tarafından teşhis edilmeli ve kişiye özel tedavi süreci belirlenmelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler