DSÖ gelecekte salgın oluşturabilecek patojenleri radarına aldı
ANI haber ajansına göre, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salgınlara veya pandemilere neden olabilecek öncelikli patojenlerin listesini güncellemek için küresel bir bilimsel süreç başlatıyor.
DSÖ resmi bir açıklamada ayrıca, bu patojenlerin özellikle aşı, test ve tedavilerde küresel yatırım, araştırma ve geliştirmeye (Ar-Ge) yön verebileceğini söyledi.
Açıklamada, 18 Kasım'da düzenlenen bir toplantıyla başlayan DSÖ, 25'in üzerinde virüs ailesi ve bakterinin yanı sıra "X Hastalığı" hakkındaki kanıtları değerlendirecek 300'den fazla bilim insanını bir araya getiriyor.
Uzmanların daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyan öncelikli patojenlerin bir listesini önereceğini söyledi. ANI raporlarına göre bu süreç hem bilimsel hem de halk sağlığı kriterlerini içerecektir.
2017 yılında yayınlanan güncel listede Covid-19, Kırım-Kong kanamalı ateşi, Ebola virüsü hastalığı, Marburg virüsü hastalığı, Lassa ateşi, Orta Doğu solunum sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS), Nipah yer alıyor. ve henipaviral hastalıklar, Rift Vadisi ateşi, Zika ve Hastalık X.
DSÖ'nün Sağlık Acil Durumları Programı İcra Direktörü Dr Michael Ryan, "Karşı önlemlerin araştırılması ve geliştirilmesi için öncelikli patojenleri ve virüs ailelerini hedeflemek, hızlı ve etkili bir salgın ve pandemi yanıtı için çok önemlidir. Covid-19 pandemisinden önce önemli Ar-Ge yatırımları olmadan, Rekor sürede güvenli ve etkili aşılar geliştirmek mümkün olmazdı."
ANI tarafından alıntılanan DSÖ Baş Bilim İnsanı Dr Soumya Swaminathan, "Bu öncelikli patojenler listesi, araştırma topluluğu için bir sonraki tehdidi yönetmek için enerjileri nereye odaklayacakları konusunda bir referans noktası haline geldi" dedi.
"Alanındaki uzmanlarla birlikte geliştirildi ve küresel bir araştırma topluluğu olarak testler, tedaviler ve aşılar geliştirmek için enerji ve fon yatırmamız gereken yerler için kararlaştırılan yön. Bağışçılarımıza teşekkür ediyoruz. ABD hükümeti, ortaklarımız ve bunu mümkün kılmak için DSÖ ile birlikte çalışan bilim adamları."
(ANI girişleriyle)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.