Dişlerinizi mahveden 17 alışkanlık
Buz Kırmak
Doğaldır ve şekersizdir, bu nedenle buzun zararsız olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak sert, donmuş küpleri çiğnemek dişlerinizi kırabilir. Eğer bu akıl dışı hareketiniz dişin içindeki yumuşak dokuyu tahriş ederse, bunu düzenli diş ağrıları takip edebilir. Sıcak yiyecekler ve soğuk yiyecekler hızlı, keskin ağrıları veya kalıcı bir diş ağrısını tetikleyebilir. Bir dahaki sefere buz çiğneme isteği duyduğunuzda bunun yerine şekersiz sakız çiğneyin.
Ağız Korumasız Spor Yapmak
Doğasında temas olan futbol ve benzeri sporlara ağız koruyucusu olmadan başlamayın. Ağız koruyucu, üst diş sırasını koruyan kalıplanmış bir plastik parçasıdır. Oyun sertleştiğinde eğer ağız koruyucunuz yoksa dişleriniz kırılabilir. Ağız koruyucuları bir mağazadan satın alınabilir veya diş hekiminiz tarafından özel olarak yaptırabilirsiniz.
Biberonla Uyumak
Bebek diyip geçmeyin onlarında dişleri korumanız gerekiyor. Bebeğe yatmadan önce bir şişe meyve suyu, süt veya mama vermek, onların dişlerinin çürümesine neden olur. Bebek, ağzında biberonla uykuya dalmaya, dişlerini gece boyunca şekerle yıkamaya alışabilir. Biberonları beşiğin dışında tutmak en iyisidir.
Dil Piercingleri
Dil piercingleri modaya uygun olabilir, ancak metal saplamayı ısırmak dişi kırabilir. Dudak piercingleri de benzer bir risk oluşturur. Ve metal diş etlerine sürtündüğünde diş kaybına neden olabilecek diş eti hasarına neden olabilir. Ağız aynı zamanda bakteri cennetidir, bu nedenle piercingler enfeksiyon ve yara riskini artırır. Ayrıca, dilin delinmesi durumunda, yanlışlıkla büyük bir kan damarını delme riski vardır ve bu da ciddi kanamalara neden olabilir.
Diş Gıcırdatma
Diş gıcırdatma veya bruksizm, zamanla dişleri aşındırabilir. Çoğunlukla stres ve uyku alışkanlıklarından kaynaklanır. Gün içinde sert gıdalardan kaçınmak, bu alışkanlıktan kaynaklanan ağrı ve zararı azaltabilir. Geceleri ağızlık takmak, uyurken gıcırdatmanın neden olduğu hasarı önleyebilir.
Pastil
Eczanelerde pastillerin satılması, onların sağlıklı oldukları anlamına gelmez. Bu pastillerin çoğu şekerle doludur. Bu yüzden boğazınızı pastil ile yatıştırdıktan sonra dişlerinizi iyice fırçalamalısınız. Şeker, dişlerinizi kaplayan yapışkan plakla reaksiyona girer. Plaktaki bakteriler, şekeri diş minesini yiyen bir aside dönüştürür. Neticesinde dişleriniz çürür.
Şekerli Sakız
Tüm şekerli yiyecekler diş çürümesini teşvik eder. Sakızlar dişlere yapışarak şekeri ve ortaya çıkan asitleri diş minesiyle saatlerce temas halinde tutar. Neticesinde dişleriniz çürür.
Gazlı İçecekler
Gazlı içecekler, porsiyon başına 11 çay kaşığı kadar şeker içerebilir. Gazlı içecekler ayrıca diş minesini yok eden fosforik ve sitrik asitler içerir. Şekersiz gazlı içecekler her ne kadar şeker içermese de genelikle daha da fazla asit içerirler.
Dişlerinizle Eşya Açmak
Şişe kapakları veya plastik ambalajları dişlerinizle açmak kullanışlı olabilir, ancak bu diş hekimlerini rahatsız eden bir alışkanlıktır. Dişlerinizi alet olarak kullanmak onların çatlamasına veya kırılmasına neden olabilir. Bunun yerine makas ve şişe açacaklarını kullanın, dişleriniz sadece yemek yemek için kullanılmalı.
Spor içecekleri
İyi bir antrenmandan sonra soğuk spor içeceğinin ferahlatıcı olduğuna şüphe yok. Ancak bu içecekler genellikle şeker bakımından yüksektir. Gazlı içeçekler ve şeker gibi, şekerli spor içecekleri de diş minesinde asit saldırısı meydana getirir. Bunları sık sık içmek dişlerinizde çürümeye neden olabilir. Spor salonunda susuz kalmamanın en iyi bir yolu, şekersiz, kalorisiz su içmektir.
Meyve suyu
Meyve suyu vitamin ve antioksidanlarla yüklüdür, ancak ne yazık ki çoğu meyve suyunda bol miktarda şeker vardır. Bazı meyve suları, porsiyon başına gazlı içecekler kadar şeker içerebilir. Örneğin, portakallı gazoz portakal suyundan yalnızca 10 gram daha fazla şeker içerir. Meyveler doğal olarak tatlıdır, bu nedenle ilave şeker içermeyen meyve suyunu tercih etmeye çalışın.
Patates cipsi
Plaktaki bakteriler nişastalı yiyecekleri de aside dönüştürecektir. Bu asit 20 dakika boyunca dişlere saldırabilir. Yiyecek dişlerin arasına sıkışmışsa veya sık sık tüketiyorsanız bu süre çok daha uzayacaktır. Patates cipsi veya diğer nişastalı yiyecekleri yedikten sonra ağzınızı çalkalayın vede dişlere sıkışan parçalar varsa diş ipi kullanarak onları çıkarın.
Sürekli Çerez Tüketmek
Çerezler ve atıştırmalıklar, bir yemekten daha az tükürük üretir ve dişlerinizde saatlerce daha uzun süre yiyecek parçaları bırakır. Çok sık atıştırmaktan kaçının, şekeri ve nişastası düşük olan atıştırmalıkları tercih edin.
Kalemleri Çiğnemek
İşe veya çalışmalara konsantre olurken kaleminizi hiç çiğniyor musunuz? Buz çiğneme gibi, bu alışkanlık da dişlerin çatlamasına veya kırılmasına neden olabilir. Çiğneme ihtiyacı hissettiğinizde şekersiz sakız tercih edin. Şekersiz sakızlar, dişleri daha güçlü hale getirebilecek ve diş minesine zarar veren asitlere karşı sizi koruyabilecek tükürük akışını tetikleyecektir.
Kahve içmek
Kahvenin koyu rengi ve asitliği zamanla dişlerin sararmasına neden olabilir. Neyse ki, çeşitli beyazlatma yöntemleriyle tedavisi en kolay lekelerden biridir. Dişlerinizin renginin değişmesinden endişe ediyorsanız diş hekiminizle konuşun.
Sigara içmek
Diğer tütün ürünleri gibi sigaralar da dişeti hastalığı sonucu dişleri lekeleyebilir ve dökülmesine neden olabilir. Tütün ayrıca ağız, dudak ve dil kanserine neden olabilir. Bırakmak için bir neden daha arıyorsanız, gülümsemenizi düşünün.
Çok fazla yemek
Aşırı yemek yemek genellikle aşırı miktarda şeker tüketiminide beraberinde getirir bu da diş çürümesine neden olabilir. Binging ve temizleme (bulimia nervosa) diş sağlığına daha da fazla zarar verebilir. Kusmukta bulunan güçlü asitler dişleri aşındırarak kırılgan ve zayıf hale getirebilir. Bu asitler ayrıca ağız kokusuna da neden olur. Bulimia, çeşitli ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, bu nedenle eğer bu yöntemi kullanıyorsanız doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.