Sadece diş değil, dil bakımıda önemli

Sadece diş değil, dil bakımıda önemli
Diş hekimi Cansu Şeyma Ağrılı, diş fırçası, diş bakımı ve ağız temizliği hakkında bilgiler vererek diş ipi ve ağız bakım suları kullanımının yararlarını anlattı.

Ağız ve diş sağlığının tek başına bir alan olarak düşünülmemesi gerektiğini belirten Cansu Şeyma Ağrılı yaptığı açıklamada özele şunları söyledi.

SADECE DİŞ DEĞİL DİL TEMİZLİĞİ DE ÖNEMLİ

  • Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için kişiye özel en uygun diş fırçası ve macunu ile dişler günde en az 2 kez, 2 dakika boyunca fırçalanmalıdır.
  • Doğru diş fırçalama tekniği, fırçanın her iki çenede de dişetinden dişe doğru kullanılmasını ifade eder. Yani tek yönlü süpürme hareketi, kırmızıdan beyaza doğru olmalıdır.
  • Diş fırçası veya dil temizleyiciler yardımı ile dil temizliği yapılmalıdır.

DİŞ İPİ VE AĞIZ BAKIM SULARI KULLANILMALI

  • Plak ve diş taşı (tartar) oluşumunun önüne geçilebilmesi için her fırçalamadan sonra dişler arasında kalan artık maddeler diş ipi yardımıyla temizlenmelidir.
  • Diş fırçalama işlemi bittikten sonra daha etkili bir ağız temizliği için ağız bakım suları kullanılmalıdır.
  • Ağız ve diş sağlığında hedef tüm dişlere ve diş etlerine ulaşabilmek yumuşak dokunun hijyenini sağlayabilmektir. Fırçalama, ağız gargarası ve diğer ağız bakım ürünlerinin yanında daha etkin temizlik yapabilmek için geliştirilen şiddeti ayarlanmış basınçlı suyu püskürtme esasına dayanan ağız duşları da kullanılmalıdır.

İLK DİŞTEN İTİBAREN AĞIZ VE DİŞ BAKIMINA BAŞLANMALI

Ağrılı, ağız ve diş bakımına, bebeklik döneminde 6. aydan itibaren başlanması gerektiğini kaydederek “Ağız ve diş bakımına ilk dişin ağızda görünmesi ile başlanmalıdır. 12-18. aya kadar ıslatılmış tülbent ya da gazlı bez yardımı ile sabah ve akşam yemeklerden sonra ağız ve diş temizliği yapılabilir. Azı dişleri sürdükten sonra ise fırça kullanımına başlanabilir. Macun kullanımına 3 yaştan itibaren başlanması ve diş fırçalamanın mutlaka ebeveyn gözetiminde yapılması önerilmektedir.” dedi.

Diş bakımında nelere dikkat edilmelidir?

  • Dişlerde plak ve çürük oluşumuna neden olan asiditeyi oluşturan şeker ve şekerli gıdaların tüketimi minimuma indirilmelidir.
  • Dişlerde leke oluşumuna sebep olduğundan aşırı çay ve kahve tüketimi ile sigara kullanımından mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  • Dişlere zarar verebilecek kürdan gibi sivri ve sert nesneler kullanılmamalıdır.
  • Sert fırçalamadan uzak durulmalıdır.
  • Özellikle çocukluk döneminde içilen suyun florür oranının yeterli seviyede olmasına dikkat edilmelidir. Sudaki florür içeriği düşük olan bölgelerde musluk suyu kullanılması durumunda, diş hekimi önerileri doğrultusunda gerektiği durumlarda florür takviyesi uygulanmalıdır.
  • En az 6 ayda bir olmak üzere diş muayeneleri düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Sürekli kullanımda (haftada yedi gün boyunca günde iki defa) bir diş fırçasının ortalama ömrü üç aydır. Yaklaşık 200 kullanımdan sonra fırçanızı değiştirmeniz gerekir; çünkü diş fırçasının kılları yıpranır. Kıvrılmış veya kırılmış kıllar dişlerinizi düzgün şekilde temizleyemez. Birkaç ay sonra diş fırçasında bakteri ve gıda parçacıkları birikmeye başlar. Bu yüzden diş fırçası üç ayda bir değiştirilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler