Demir Eksiliğine Ne İyi Gelir? İşte Demir İçeriği Yüksek 7 Gıda

Demir Eksiliğine Ne İyi Gelir? İşte Demir İçeriği Yüksek 7 Gıda
Demir eksikliği yaygın bir problem olup halsizlik, zayıflık, soluk cilt, baş ağrısı, baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Peki demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler nelerdir? Hangi yiyeceklerde demir daha fazladır? İşte detaylar...

Dünyada en yaygın kansızlık sebebi demir eksikliğidir. Demir eksikliği, vücutta yeterli demir minerali bulunmadığında ortaya çıkan bir problemdir. Vücudun demir depolarının oksijeni verimli bir şekilde taşımak için yeterli kırmızı kan hücresinin yapılamadığınde ortaya çıkar. Uzmanlar, C vitamininin demir emilimini artırdığını bundan dolayı yumurtayı portakal suyu veya domatesle, eti bol limonlu yeşil salata ile tüketmeyi öneriyorlar.

Eğer sürekli halsizliğiniz varsa, kendinizi yorgun hissediyorsanız, iştahsızsanız, baş ağrınız varsa, gerginseniz uzmana danıştıktan sonra beslenmenizi düzene koyarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.

İşte demir içeriği yüksek 7 yiyecek

1. Yumurta

2020/12/30/tereyagli-yumurta-kapama-detay-2.jpg
Yumurta yanında C vitamini zengini yiyeceklerle yenildiğinde demir emilimini artırır. Örneğin kahvaltıda yumurtayı portakal suyu ile tüketmek iyi bir seçenektir. Ayrıca ıspanağı yoğurtlu değil yumurtalı olarak tüketmeyi öneriyor.

2.Karaciğer, et, sakatatlar

et.jpg
Et, demir emilimi yüksek gıdalar arasında ilk sırayı alır. Kan yapıcı özelliği ile bilinen karaciğer de demir eksikliğinde doktorların önerileri arasındadır. Beslenme uzmanları haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün beyaz et ve 3 gün balık tüketimini uygun bulurken etin yanına bol limonlu salata yenmesini tavsiye ediyor.

4.Pekmez

pekmez.jpg
Pekmez, kansızlık tedavisinde akla gelen ilk yiyeceklerdir. 20 gr pekmez 2 mg demir içerir. Pekmez kalorili bir besin olduğu için ölçülü tüketmekte fayda var.

5. Kurubaklagiller
baklagil.jpg

Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, kuru fasülye, barbunya, nohut gibi baklagiller zengin bir demir kaynağıdır. Baklagilleri etle pişirmek ve yanında bol yeşil yapraklı sebzelerle hazırlanmış limonlu salata ile yemek demir emilimini artırır.

6. Ispanak

ispanak.jpg
Çiğ ya da pişmiş ıspanak mükemmel bir demir kaynağıdır. Ortalama 1 fincan ıspanak 3.72 mg demir içermekle birlikte protein, lif, kalsiyum, A ve E vitaminleri içerir. Ispanağın tüketirken yanında C vitamini ilavesi yaparak vücuttaki demir emilimini artırabilirsiniz.

7. Susam

susam.jpg
Susam harika bir demir kaynağıdır. Sadece bir yemek kaşığı susam 1.3 mg demir içerir .Susam tohumundan elde edilen tahinin de; aynı şekilde demir zengini olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kaynak: Hürriyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler