Çocuklarda kurdeşen döküntüsüne dikkat!

Çocuklarda kurdeşen döküntüsüne dikkat!
Akut ürtikerin çocuklarda ve yetişkinlerde viral enfeksiyonların sık görülen bir semptomu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Akçay, viral enfeksiyonların esas olarak çocuklarda ürtikere neden olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Akçay, halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ürtikerin cildin herhangi bir yerinde gruplar şeklinde oluşan soluk kırmızı şişlikler olduğunu, anjiyoödeme benzediğini, ancak şişmenin yüzeyden ziyade derinin altında olduğunu ve ürtikerin anjiyoödem ile sıklıkla birlikte görüldüğünü söyledi.

ERKEN TANIDA DİKKATE ALINMALI

Ürtiker döküntülerinin yüzde 50’sinden fazlasının, Covid-19’un klasik semptomlarından önce veya eşzamanlı olarak ortaya çıktığını, bu döküntülerin hastalık teşhisine yardımcı olduğunu söyleyen Akçay, ‘Ürtiker döküntülerinin olması, özellikle yakın zamanda COVID-19’lu hastalarla temas eden hastalarda, hastalık tanısı mutlaka düşünülmelidir. Bu nedenle ürtiker görülen her hastada Covid -19 enfeksiyonu için test yapılması çok önemlidir. Dermatologlar ve klinisyenler, COVID-19’lu çocukların erken tanısında bunu dikkate almalıdır. Çünkü bu çocuklar enfeksiyon için yüksek risk altında olabilecek ebeveynlere ve büyükanne ve büyükbabalara enfeksiyonu bulaştırabilir.’” dedi.,

ÜRTİKER GÖRÜLEN COVİD-19 DAHA HAFİF GEÇER

Eozinofil sayısının düşük olması, enfeksiyonun daha ağır geçtiğinin göstergesi olabilir. Eozinofil sayılarının normalleştirilmesinin klinik iyileşmeyi sağladığı gözlenmiştir. Bir çalışmada ürtikeri olan COVID-19 hastaları daha iyi bir iyileşmeye sahip olduğu ve bunun nedeninin, kanda eozinofil seviyesinde yükseklik olduğu bildirilmiştir. COVID-19 enfeksiyonu olan hastalarda gelişen ürtiker hastalığı bir haftadan kısa bir süre içinde iyileştiği görülmüştür. Sonuç olarak, ürtiker döküntülerinin SARS-CoV-2 enfeksiyonundan kaynaklanabileceği bildirilmiştir. Ürtiker döküntüleri görülen her çocuk ve yetişkinde Covid-19 enfeksiyonu açısından test yapılması çok faydalı olacaktır. Özellikle ürtikerle birlikte ateş olan ve Covid-19 enfeksiyonu olan biriyle temas öyküsü olanlarda Covid-19 enfeksiyonu için test yapılması hastalığın yayılmasını engelleyecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler