Çocuklar anjiyo olabilir mi?

Çocuklar anjiyo olabilir mi?
Bir çocuğa anjiyo yapılıp yapılmaması merak uyandıran bir soru olsa da, "çocuk için çok mu ağır olur?" sorusuda akıllardan çıkmıyor. İşte tüm merak edilenleri Profesör Dr. A. Ruhi Özyürek açıkladı.

Çocuklara anjiyo ile ilgili HekimKoop TV’ye açıklama yapan Özyürek, “Tabii oluyor hatta günümüzde anjiyoları tedavi amaçlı uyguluyoruz. Yıllar önce ameliyat ile zor kapatılan delikleri, kapak darlıklarını biz anjiyo ile tedavi etme aşamasındayız. Delikleri kapatabiliyoruz, darlıkları genişletebiliyoruz, gereksiz damar gelişimlerini kapatabiliyoruz. Teknolojinin gelişimi ve bilgilerin birikimi ile anjiyo yoluyla birçok tedavi yapabiliyoruz, anjiyo günümüzde yaygın olarak çocuklarda da yapılabilmekte, hatta çoğunlukla tedavi amaçlı yapılıyor ve komplikasyon oranı oldukça düşüktür ve başarı ile uygulanabilmektedir, bu sebeple içiniz rahat olabilir.” dedi.

ÇOCUKLARDA ANJİYO İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

  • Çocuğunun kalbindeki sorunun saptanması için anjiyo kararı alındığında pek çok anne baba endişeye kapılıyor. Ancak endişelenmenize gerek yok! Çünkü anjiyo, bebek ve çocuklarda da sık ve güvenle uygulanabilen bir yöntem.
  • Çocuklar genellikle anjiyo olacakları sabah erken bir saatte veya bir gün önce hastaneye yatırılıyor. Size, yatış işlemi yaptıktan sonra anjiyo ayrıntıları anlatılıyor ve bu işlemin yapılması için yazılı izniniz alınıyor.
  • Hastane tarafından çocuğunuzun kendini iyi hissetmesini sağlamak ve endişe duymasını önlemek için bir dizi önlem alınıyor.
  • Anjiyo öncesi çocuğunuza yönelik planlanan beslenme programına uymanız isteniyor. Anjiyo uygulaması genel anestezi altında yapılacağı için çocuğun beslenmesine dikkat ediliyor.
  • Genel anestezi alacak kişilerin işlemden önce belli bir saatten itibaren yememesi gerekiyor. Bu nedenle anjiyodan önce doktorunuzun size söyleyeceği belirli bir süreden itibaren çocuğunuza yiyecek, içecek bir şey vermemeye özen göstermelisiniz.
  • Gerektiğinde ilaç uygulamak üzere çocuğunuza bir serum kanülü takılıyor.
  • Anjiyo boyunca çocuğunuz doktor, hemşire ve teknisyenlerin gözetiminde bulunuyor. Ancak işlem sırasında çocuğunuzu görmeniz mümkün değildir.
  • Genellikle anestezi doktoru tarafından verilen anestejik ilaçlar sayesinde çocuğunuz tüm işlem boyunca uyuyor. Dolayısıyla işlemden kaynaklanan bir rahatsızlık duymuyor.
  • Kateterin (damar içine yerleştirilen ince plastik bir boru) yerleştirileceği yer bölgesel olarak uyuşturuluyor. İşlem sırasında kateter bir atardamara veya toplardamara yerleştiriliyor.
  • Kardiyolog özel bir röntgen tekniğinden yararlanarak kateteri görüyor ve kateter kalbe ulaşana dek hafifçe itiyor. Kateterden alınan kan örnekleri ve basınç ölçümleri sayesinde kalpteki kusur hakkında bilgi elde ediliyor. Anjiyo esnasında kateterden damarlara ve kalbin odacıklarına X-ışınları ile görülebilen özel bir boya veriliyor. Boyanın verilmesinden sonra röntgen filmi kaydediliyor.
  • Anjiyodan sonra çocuğunuz servisteki odasına yatırılıyor ve birkaç saat uyuması sağlanıyor.
  • İşlemden sonra hafif bir ateş ve mide rahatsızlığı olabiliyor, ancak bu şikayetler genellikle birkaç saat içinde kayboluyor.
  • Anjiyo sonrası çocuk kardiyoloğu, anjiyo sonucu hakkında sizinle görüşüyor.
  • Çocuğunuzun hastanede bulunmasını gerektirecek başka bir neden yoksa aynı günün akşam veya ertesi gün taburcu olması mümkün.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler