"Çocuğu cerrahi girişim öncesi psikolojik olarak da hazırlamak gerekiyor"

"Çocuğu cerrahi girişim öncesi psikolojik olarak da hazırlamak gerekiyor"
Sünnet; kasık, göbek, karın fıtıkları gibi cerrahi tedavilerin genel olarak günübirlik cerrahi diye adlandırabileceğini belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı...

İSTANBUL, (DHA) - Sünnet; kasık, göbek, karın fıtıkları gibi cerrahi tedavilerin genel olarak günübirlik cerrahi diye adlandırabileceğini belirten Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Teoman Şen, "Cerrahi girişimler, çocuk ve yakınları için stres ve anksiyete kaynağıdır. Bu nedenle ameliyat öncesi fizyolojik hazırlık kadar psikolojik hazırlık da çok önemlidir. Günübirlik cerrahi sürecinin her aşamasında çocuk ve ailesinin bilgilendirilmesi, çocuğun ameliyat sonrası dönemde klinikte bakımı ve sonrasında evde izlemi oldukça önem taşımaktadır" dedi.

Çocuklara yönelik gerçekleştirilen cerrahi işlemlerin uygun olmayan yerlerde yapılmasının çocukların psikolojilerini etkileyerek travmalara yol açabileceğini belirten Medicana Çamlıca Hastanesi'nden Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Teoman Şen, günübirlik cerrahilerden sünnet ve fıtıklar hakkında bilgi verdi.

Op. Dr. Teoman Şen "Sünnet, erkek çocukların hayatındaki en önemli dönüm noktalarından birisidir. Çocuğun erişkin dönemde cinsel sağlığı açısından, sünnetin bir operasyon titizliğinde uygulanması çok önemlidir. Ameliyathane ortamında ve uygun anestezi ile yapılan sünnet günübirlik bir cerrahi işlemdir. Çocuğun uzun süre hastanede yatmasına gerek yoktur. İşlem sonrasında hastanede 2-3 saatlik takip genellikle yeterli olmaktadır. Sünnet tıbbi açıdan her yaşta yapılabilen bir operasyon olmakla birlikte zamanlaması çocuğun psikolojik dünyası için büyük önem taşımaktadır. Psikolojik gelişim evresi açısından bakıldığında çocukların cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-5 yaş arasında uygun olmayan şartlarda gerçekleştirilen sünnetin psikolojik etkilenmelere yol açabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle tıbbi olarak kaçınılmaz bir durum yoksa eğer sünnetin 2 yaşından önce ya da 5-6 yaşından sonra yapılması tavsiye edilmektedir" diye konuştu.

Sünnetin Faydaları birkaç madde de sıralayan Op. Dr. Şen şunları söyledi:

"Sünnet, penisi yıkamayı kolaylaştırır. Bununla birlikte, sünnetsiz penisleri olan çocuklara, sünnet derisinin altını düzenli olarak yıkaması öğretilebilir. İdrar yolu enfeksiyonunda azalan risk: 1 yaş altında erkek çocuklarda sünnet yapılması idrar yolu enfeksiyon riskini 8 ila 10 kat azaltmaktadır. Erken dönemde görülen idrar yolu enfeksiyonları daha sonra böbrek sorunlarına neden olabileceğinde tehlikelidir. Sünnetli erkeklerde penis kanseri riski sünnetsizlere kıyasla 22 kat azalmaktadır. Bununla birlikte sünnet olan erkeklerin kadın cinsel partnerlerinde rahim ağzı kanseri de daha az görülür."

YENİDOĞAN SÜNNETİ BEBEKLERDE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU RİSKİNİ AZALTIR

Diğer yandan sıkça talep edilen yenidoğan sünneti için en önemli koşul çocuğun ek bir sağlık sorununun olmaması ve cinsel organın bu işleme uygun olması olduğunu belirten Op. Dr. Şen, "Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski azalır. Nitekim birçok bilimsel çalışmada sünnetsiz bebeklerin idrar yolu enfeksiyonuna sünnetli olan gruba oranla 8 ile 20 kat daha fazla yakalandığı gösterilmiştir. Lokal anestezi ile yapılabilir. Sünnet işlemi sonrası bakım kolaydır. Sünnet sonrası iyileşme hızlıdır. Psikolojik bir etkilenme olmaz" ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Teoman Şen, "Fıtıklar yenidoğan döneminden, ergenliğe kadar çocukluğun her aşamasında görülebilmektedir. Karın içi organların, karın duvarının zayıf bir noktasından dışarıya doğru çıkmasına fıtık denilmektedir. Çocukluk çağı fıtıklarının en sık rastlananlarını kasık fıtığı (inguinal herniler), göbek fıtığı (umblikal herniler) ve karın fıtığı (epigastrik) olarak sıralayabiliriz. Çocukların yaklaşık yüzde 1-3'ünde kasık fıtığı görülüyor. Bu oran prematüre bebeklerde yaklaşık 10 kat daha fazla oluyor. Aynı şekilde erkeklerde de kızlara oranla 10 kat daha sık rastlanıyor. Fıtıklar doğumsal bir durum olmakla birlikte ağlama ya da huzursuzluk gibi belirti vermez. Gülerken, ağlarken veya ıkınırken göbek deliğinde şişlik göbek fıtığının, kasıklarda şişlikse kasık fıtığının belirtisi olabiliyor. Genellikle kasık kanalında oluşan şişliklerle tespit edilebilir. Ceviz büyüklüğünde olan bu şişlikler bebek uyuduğu zaman kendiliğinden iner. Göbek fıtığında göbek deliği içinden bir şişlik çıkar. Çocuk ağlarken, gülerken veya ıkınırken bu şişlik belirginleşir, sonra yumuşar veya kaybolur. Kasık fıtığında da benzer şekilde; çocuk ağlarken, gülerken veya ıkınırken bu defa kasıklarda şişlik belirginleşir. Karın içi basınç azalınca kaybolabilir. Erkek çocuklarında bu şişlik skrotum torbaya (testis torbasına) inebilir. Erkek çocuklarda fıtığa daha sık rastlansa da bazı hastalıkların da fıtığa neden olduğu biliniyor. Ayrıca, tanımlanmış aile öyküsü olan ailelerin çocuklarında da fıtık görülebilir" dedi.

GÖBEKTE VEYA KASIKLARDA ŞİŞLİK GÖRÜLMESİ GÖBEK VEYA KASIK FITIĞINI DÜŞÜNDÜRÜYOR

Fıtıkların genellikle elle yapılan muayene sonrasında kolaylıkla anlaşılabildiğini söyleyen Op. Dr. Şen, "Ağlama esnasında veya ıkınmayla birlikte meydana gelen şişlik çocuğun sakinleşmesiyle birlikte normal haline dönüyor. Göbekte veya kasıklarda şişlik görülmesi göbek veya kasık fıtığını düşündürüyor. Tanı koymak için bir hekimin muayene etmesi yeterli oluyor. Ayrıca ultrasonografi gibi görüntüleme yönteminden de faydalanabiliyoruz. Tanı konulduktan sonra en uygun ve en kısa zamanda ameliyatın yapılması gerekiyor. Normal koşullarda çocuklarda kasık veya göbek fıtığı ameliyatları günübirlik cerrahi olarak adlandırılır. Sabah ameliyatı yapılan çocuk, birkaç saat hastanede kaldıktan sonra aynı gün içinde taburcu edilir. Dikişlerin estetik olarak yapılması, dikiş alınması veya pansuman gibi işlemleri gerektirmez. Ameliyat olan çocuk, 1-2 günlük dinlenme sonrası normal yaşamına dönebilir. Göbek fıtığının 3-4 yaşına kadar kendiliğinden geçmesi beklenir. Bu yaşlara kadar iyileşmemesi durumunda ameliyat edilir. Kasık fıtıkları kendiliğinden iyileşmez ve mutlaka ameliyat gerektirir. Kasıktan yapılacak mini bir kesi ile açık cerrahi veya laparoskopik (kapalı) yöntemle ameliyatı yapılabilir. Bütün dikişler estetik olarak kapatılır" diye konuştu.

Kaynak: Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler