Çayı, kahveyi, çorbayı çok sıcak tüketenlerden misiniz? Bakın neler yapıyor...
Genele baktığımızda çoğumuz özellikle çayı, kahveyi ve çorbayı sıcak tüketiyoruz. Beklemeye bile tahammül edemiyoruz belki de. Bu yazımızdan sonra bu alışkanlığınızı değiştireceksiniz!. Bakalım çok sıcak tüketilen yiyecekler nelere sebep oluyor. Buyrun yazımıza.
Günümüz dünyasında herşeyi hızlı yapmaya meyilli hale geldik. Hızlı yemek içmek de bunlardan biri...
Ülkemizde yemekler, çorbalar diğer ülkelere göre daha sıcak tüketiliyor. Dünya sıralamasında yemek borusu kanserinde 6. sırada yer almamız da şaşırtıcı olmasa gerek!
Yapılan araştırmalara göre; kaynar halde bardağa konulup bir kaç dakika içerisinde tüketilen çay, kahve boğaza ve yemek borusuna zarar vererek kanser riskini 5 kat artırıyor.
Peki ama neden?
- Bakıldığı zaman tüm kanserlerin nedeni hücre hasarlarıdır. Aşırı sıcak yemek yiyerek mideye inerek, burada mide hücre duvarlarına, mukoza salgısına zarar vermektedir. Sıcağın bu zararlı etkisi ile birlikte mideyi koruyan mukoza tabakası da hasar görür ve bu da mide kanseri riskini artırır.
- Sıcak yemeğin yemek borusundan geçer ve yemek borusu hücrelerine zarar verir. Hassas olan bu hücreler sıcaklık ile deforme olur.Bu da yemek borusu sorunları, gırtlak kanseri gibi risklere yol açabilir.
- Sıcak yemeğin temas ettiği ilk kısım ağzımızdır. Dolayısıyla yemeğin en sıcak hali ilk olarak ağzımıza etki eder. Ağız içinde dudaklarımız, yanaklar, dişler ve dilimiz bu sıcaklığa maruz kalır. En önemlisi de dişlerimiz bu durumdan kötü etkilenir.
- Ağız iltihaplarına yol açar.
- Diş enfeksiyonlarına yol açar.
- Sindirimi zorlaştırır.
- Mide ağrısına neden olur.
Sağlığımızı korunmak için alışkanlıklarımızda değişiklikler yapmalıyız. Yapacağımız en önemli değişikliklerden biri de neden "sıcak bir şey tüketmeden önce 1-2 dakika beklemek" olmasın!
En Yeniler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.