Bebek pudralarındaki büyük tehlike! Asbest nedir, neden zararlıdır?

Bebek pudralarındaki büyük tehlike! Asbest nedir, neden zararlıdır?
ASBEST Söküm Uzmanları Derneği'nin (ASUD) piyasada satılan 15'i yerli, 6'sı ithal 21 bebek pudrası üzerinde yaptığı analizler sonucunda 5'inde kanser yapıcı asbeste rastlandı. Uzmanlar bebeklere pudra kullanılmaması konusunda uyarıyor! Peki asbest nedir, zararları nelerdir?

Peki nedir bu asbest?

Amyant olarak da bilinen Asbest, halk arasında beyaz toprak, ak toprakçorak toprakçelpekhöllük gibi isimlerle de bilinir.

Isıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı olan asbest, esnek ve lifli bir mineraldir.

Asbest nerelerde kullanılır?

Asbestin inşaat, otomotiv, tekstil, sanayi, kozmetik, ilaç sanayi olmak üzere 3000'den fazla kullanım alanı vardır.

  • Duvar izolasyonlarında,
  • Havalandırma sistemlerinde,
  • Dış cephe kaplamalarında
  • Yüksek ısı ileten boru sistemlerinde,
  • Çimento yapımında,
  • Lastik ve plastik imalatında,
  • Boya ve kağıt imalatında,
  • Zeminlerde kullanılan vinil karolarda,
  • Isıya dayanıklı kumaşlarda,
  • Araba frenlerinde,

Neden bebek pudrasında asbest bulundu?

Talk maddesi (bebek pudrası) asbest minerallerinin yakınında doğal olarak bulunduğundan asbest ile temas eder ve anazlerde asbest çıkma ihtimali olur.

Asbest Hangi Sağlık Sorunlarına Neden Olabilir?

Uzun süre asberk solumak, akciğer kanseri, mezotelyoma ve asbestoz gibi hastalıklara yakalanma riskini artırır. Sigara içenler bu durumdan daha da etkilenir. Bunun nedeni sigara dumanının akciğer geçişlerini tahriş etmesidir. Bu, akciğerlerin asbest liflerini çıkarmasını zorlaştırır.

Mezotelyoma

Asbest madenine sahip olan veya yakın bir yerde yaşayan biriyle aynı evi paylaştıysanız, nefes almakta güçlük çekiyorsanız veya bunun sağlığınızı etkilediğini düşünüyorsanız doktorunuza görünün.Akciğerlerinizin ne kadar hava tutabildiğini görmek için göğüs röntgeni veya solunum fonksiyon testi yapabilirler. Bir BT taraması veya biyopsi, mezotelyoma olup olmadığınızı belirlemelerine yardımcı olabilir. Bu, akciğerleri, göğsü veya karnı kaplayan astarı etkileyen bir kanser türüdür. Erken uyarı işareti, akciğerlerin etrafında sıvı birikmesidir. Diğer semptomlar arasında göğüs kafesi çevresinde ağrı, nefes alma sorunları, öksürük, karın bölgesinde ağrı veya yumrular, yorgunluk ve kabızlık yer alır.

Bu nedenle çocuklarınızın sağlığını tehlikeye atmayın, çocuklarınıza pudra kullanmayın!!!

Asbestoz

Öksürüğe, nefes darlığına ve hatta kalıcı akciğer hasarına neden olabilir. Mezotelyoma gibi uzun vadede  belirtileri ortaya çıkabilir. Asbestin akciğerlerin küçük keselerine (alveoller) verdiği hasarı iyileştirmenin bir yolu yoktur. Ancak doktorunuz semptomlarınızı yönetmenize yardımcı olacaktır. Asbestozisi olan kişilerin akciğer kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler