Baharatlı yiyecekler enfeksiyon riskini azaltmak için kullanılır mı?
Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Lindell Bromham ve meslektaşları, baharatlı yiyeceklerin neden dünyadaki sıcak ülkelerde daha çok tüketildiğini merak edip araştırdı. "Darwinist gastronomi" olarak ta adlandırdıkları bu çalışma, daha sıcak iklime sahip ülkelerde yaşayan insanların çevre koşullarına ayak uydurabilmek için mi daha çok baharatlı yiyecek tüketme yöneliminde olduğunu sorguluyor.
Araştırmacılar, bu sorularının cevabını bulmak için, 70 ülkeden 33.000'den fazla katılımcının verilerini işledi. Araştırmada incelenen baharat sayısı ise toplam 93 adet.
Baharatlı yiyeceklerin, mikropların kolayca çoğalıp yayılabildiği sıcak iklimlerde yaşayan insanların hayatta kalmasına yardımcı olduğu tezi üzerine yapılan bu araştırmadan çıkan sonuçlar ise araştırmacıları hayal kırıklığına uğrattı.
Prof. Bromham açıklamaları ise şöyle: "Baharatlı yiyecekler çoğunlukla sıcak ülkelerde bulunuyor. Ancak analizimiz bunun gıda kaynaklı enfeksiyonlardan korunmak için kültürel bir adaptasyonun sonucunda ortaya çıkan bir durum olmadığını gösteriyor. Bilakis yaptığımız bu çalışma, baharat kullanımının gıda kaynaklı hastalık riskiyle ilişkili olduğunu ve de aynı zamanda çok çeşitli sağlık faydalarıyla da ilişkili olduğunu gösteriyor. Baharatlı yiyecekler iklimdeki çeşitlilik, insan nüfusu yoğunluğu veya kültürel çeşitlilikle de açıklanamıyor. Mutfaklardaki çeşitlilik, kişi başına gayri safi yurtiçi hasıladan ortalama yaşam süresine kadar birçok sosyo-ekonomik faktöre bağlı. Bu yüzden temel nedenleri birbirinden ayırmak zor".
Araştırmadan çıkan en net sonuç ise "baharat kullanım alışkanlıkları biyoçeşitlilik, yetiştirilen farklı mahsullerin sayısı ve bölgede doğal olarak yetişen baharatların sayısından kaynaklanıyor" şeklinde.
Baharat kullanımının nedeni her ne olursa olsun, kesin olan tek şey var baharatların tabaklarımızı şenlendirdiği.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.