Zararı da faydası kadar çok! Hamileyken bunları yemeyin

Zararı da faydası kadar çok! Hamileyken bunları yemeyin
Hamile iken sakatat tüketebilir miyim? Gebelik sürecinde ciğer yesem bebeğime bir sakıncası olur mu? İşte anne adayları tarafından merak edilen tüm bu sorularla ilgili doğru bilgileri sizler için hazırladık.

SAĞLIK HABERCİNİZ ÖZEL!!!

Hayatımızın her döneminde dikkat ettiğimiz beslenme düzenimiz, anne adaylarının hamilelik sürecinde ayrı bir önem kazanıyor. Gebelikte aşermeye bağlı olarak anne adaylarının canı pek çok farklı yiyecek çekebiliyor. Bu yiyecekler içerisinde dikkat edilmesi gereken besin gruplarından birisi de sakatatlar

Yazımızın başında ilk olarak sakatat türlerine bir bakalım. Kasaplık hayvanların sakatat olarak tüketilebilecek pek çok yeri bulunur. Bunlar: İşkembe, paça, böbrek, kalın ve ince bağırsak, kelle, beyin, dil, ciğer, dalak ve yürek olarak sıralanabilir. Özellikle Kurban Bayramı döneminde oldukça yoğun olarak tüketilen sakatatlar, daha sonraki süreçlerde de sofralarımızın eksik olmayan besin grupları arasında yer alır. 

BİRÇOK BAKTERİ BARINDIRABİLİR

Eğer siz de bir anne adayıysanız gebelik sürecinde sakatat türlerinden uzak durmanız gerekiyor. Hamilelik başında doktor tarafından tavsiye edilen testleri mutlaka yaptırmanızda fayda var. Test sonucunda bazı virüs çeşitleri karşısında bağışıklığınız yoksa, sakatat türevi yiyecekleri tüketmemelisiniz ve bu yiyeceklere çıplak elle dokunmamalısınız. 

Gebelikte sakatat türlerinden uzak durulmasının nedenlerinden birisi de bakteriler olarak gösterilebilir. Sakatat türleri içerisinde bakteri bulundurabilir. Bu sebeple suşi ve beyin gibi gıda ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilmez. Kokoreç de aşırı toksin alımına sebep olacağı için gebeler tarafından tüketilmemesi gerekiyor. 

Çiğ ya da az pişmiş etlerin tüketimi de hamilelik sürecinde oldukça sakıncalıdır. Az pişmiş veya çiğ etlerde toksoplazma (parazit) riski bulunur ve düşüğe veya kusurlu doğumlara neden olabilir. Anne adaylarının sağlıkları açısından kırmızı ve beyaz etleri tüketmeden önce iç kısımlarını iyice pişirmelerinde fayda var. 

YÜKSEK ORANDA A VİTAMİNİ İÇERİR

Hamilelik döneminde uzak durulması gereken sakatat türleri arasında yer alan ciğere de burada ayrı bir başlık açmak gerekiyor. Ciğer, çok sağlıklı bir yiyecek olmakla birlikte gebeler için sakıncalı besin türleri arasında yer alır. A vitamini açısından oldukça zengin olan ciğer aynı zamanda içerisinde demir, protein ve folik asit barındırır. Sağlık açısından tüketilmesinde bir sakınca olmayan ciğerin içerisindeki yüksek orandaki A vitamini anne ve bebeğe zarar vererek doğum kusurlarına neden olabilir. Bir porsiyon dana ciğerde vücudun günlük ihtiyaç duyduğundan 3 kat daha fazla A vitamini bulunur.  
Tüm bunların yanı sıra bazı hekimler, ayda bir kez tüketilecek az miktardaki ciğerin bebek için zararı olmayacağı görüşünü savunuyorlar. Buna bağlı olarak hekimler fetüse direkt etkisi olabileceği için hamileliğin ilk 3 aylık döneminde ciğerin tüketilmesini tavsiye etmiyor.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler