Aklınızın bir köşesine yazın! Ağız içi yarasına iyi gelen doğal çözümler

Aklınızın bir köşesine yazın! Ağız içi yarasına iyi gelen doğal çözümler
Her yaşta ve herkeste sıkça görülen ağız yaraları hemen hemen herkesin başına gelen yaygın bir sağlık sorunudur. Aftı geçiren doğal karışımları aklınızın bir köşesi yazın. Bir şekilde ya kendiniz ya yakınınız için lazım olacaktır. İşte evde afta iyi gelen doğal çözümler...

Aft nedir?

Aftöz ülserler olarak da adlandırılan pamukçuk yaraları, ağzınızdaki yumuşak dokularda veya diş etlerinizin tabanında gelişen küçük, sığ lezyonlardır. Uçukların aksine dudaklarınızın yüzeyinde pamukçuk oluşmaz ve bulaşıcı değildir. 

Aftlar toplumun %25'inde yaygın olarak görülüp kişinin yemek yemesine, içmesine, konuşmasına bile engel olur.

Pamukçuk ile aft aynı şey mi?

Evet. Pamukçuk ile aft aynı şeydir.

Aft neden olur?

Hormonal bozukluklar, stres, kaygı, aşırı üzüntü, bağışıklık sistemininin zayıf olması, vitamin eksikliği, demir eksikliği, genetik yatkınlık, kötü beslenme, diş teli kullanımı gibi pek çok nedenden dolayı aft oluşabilir.  

B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki aftı tetikler. 

Aft kaç günde geçer?

Genellikle aftlar 7-10 gün içinde herhangi bir tedavi gerektirmeden geçerler. Bu süreçte acıyı hafifletmek için doğal tedaviler uygulanabilir. 

Aft bulaşıcı mı?

Aftlar bulaşıcı değildir, bir başkasına geçmez

Bebeklerde de aft görülür mü?

Evet. Bebeklerde yeme yeme ve emme güçlüğü, huzursuzluk görüldüğünde aft oluşmuş olabilir. 

Aft nasıl geçer?

Aft'ı(pamukçuk) hızlıca geçiren bir ilaç yoktur. Hazırlayacağınız gargaralarla iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. En etkili yöntemlerin başında karbonat, karadut, sumak, propolis, adaçayı ve papatya gargarası gelir. 

Aft yarasında;

  • Acı, ekşi, baharatlı yiyeceklerden kaçının.

  • Alkol ve sigara kullanmayın.

  • Çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler yemeyin.

  • Yoğurt tüketebilirsiniz.

  • Tuzlu-su ile gargarası: 1 çay bardağı suya 2 tatlı kaşığı tuz ekleyerek 2 saatte bir gargara yapabilirsiniz.

  • Adaçayı gargarası: Ada çayı gargarası ağız içi hijyeni sağlayarak iyileşmeyi hızlandırır. Adaçayını her akşam taze hazırlayıp gün içerisine 2 saat arayla kullanabilirsiniz. Adaçayı gargarası ağız sağlığı için mucizevi bir nimettir. Bunun için yaklaşık bir su bardağı kaynar suya, bir tatlı kaşığı adaçayı bitkisini ekleyip on dakika kapağı kapalı bir şekilde demleyin. Süzüldükten sonra 24 saat içerisinde kullanabilirsiniz. 

  • Karbonat-su: Bir çay kaşığı karbonatı bir fincan su ile karıştırıp gargara yapabilirsiniz.

  • Kara Dut suyu: Her gün bir kere dut suyuyla gargara yapabilirsiniz.Ya da kara dut özünü direk aft üzerine sürebilirsiniz.

  • Propolis: Suda çözünen propolisi aftın üzerine direk sürebilirsiniz. Ya da bir çay fincanı suya on damla propolis damlatıp karıştırın ve ağzınızda çalkalayın. Müthiş etkili bir gargaradır.

  • Sumak: Bunun için bir su bardağı suyu kaynatıp içerisine bir yemek kaşığı sumak ekleyin, 2 dakika kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın. Soğuduktan sonra gargara yapın. 

  • Papatya çayı: Papatyanın da iltihap önleyici etkisinden dolayı ağız içi yaralarda kullanabilirsiniz. Bunun için bir su bardağı kaynamış suya 4-5 gr papatya çayı ekleyip 5 dakika demleyiniz. Süzdükten sonra ılıtıp gargara yapabilirsiniz. Her seferinde yeniden hazırlayınız.

Üç haftadan uzun süren aftlarda vakit kaybetmeden mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

Not: Gargara yaparken sulu karışımı yaklaşık olarak 15-30 saniye boyunca ağzınızda gezdirin ve ardından tükürün. Gerekli durumlarda 2 saatte bir tekrarlayın.

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
En Yeniler