30'lu yaşlarda vücudunuzda neler değişir nasıl sağlıklı kilo verebilirsiniz

30'lu yaşlarda vücudunuzda neler değişir nasıl sağlıklı kilo verebilirsiniz
Otuzlu yaşlarda vücudun nasıl değiştiği hakkında bilmeniz gerekenler ve sağlıklı kilo vermek için en iyi tavsiyeler

Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmemiş olmanıza rağmen pantolonunuz sürekli daha sıkmaya mı başladı? Yürüyüş ve çeşitli spor aktiviteleri yapıyorsunuz ama bunlar görünümünüzü değiştirmiyor mu? 30'lu yaşlara ayak basınca bu ve bunun gibi problemler sürekli zihninizi meşgul etmeye başlar.

Hayatınızdaki her on yıllık periyodun kendi has özellikleri vardır. Bu özellikler kimi zaman kilo vermenin önünde yeni engeller olarak karşımıza çıkar. Vücudumuz değişime karşı daha dirençli hale gelirken, yoğun yaşam temposu da refah ve eğlenceyi geri plana iter. Birkaç kilo fazla olmanız çok önemli değildir ama eğer kilonuz epeyce yüksekse artık önlem alma vaktiniz çokdan gelmiştir çünkü fazla kilo kalp hastalığı ve kanser gibi ciddi problemlere kapı aralamaktadır.

✔️ 30'LU YAŞLARDA VÜCUTTA DEĞİŞENLER

Açıklanamayan ağrılar ve rastgele beyaz kıllar vücutta artmaya başlar. Mideniz eski performansını yavaş yavaş kaybeder ve artık şişkinlik problemleriniz de artmaya başlar.

30'lu yaşlarda kilonuz sürekli artma eğilimindedir. Bunun nedeni ise artık metobilizmanız yavaşlama eğilimine girmiş olmasıdır. Metebolizmanız eskisi kadar verimli çalışmamaya başlamıştır. Uzmalar bu durumu "Yaşlandıkça, kas kütleniz azalır ve bu da metabolizmamızı yavaşlatır" olarak açıklıyor ve "Daha az kasınız varsa, daha az kalori yakarsınız" diyorlar.

Eğer 30'lu yaşlarda bir bayansanız ve gebelik yaşadıysanız, gebelik sürecinde artan metobilizma hızınız sütten keselinceye kadar devam eder, sütten kesildikten sonra artık metobilizmanız yavaşlayacaktır bu yüzden bu döneme özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Üniversite yıllarınızdaki kilolara dönmeyi unutun ama daha güzel ve sağlıklı bir hayat için de gayret sarfetmekten kendinizi alıkoymayın.

✔️ ÖĞÜNLERİNİZİ DENGELİ TUTUN

Süt ürünleri ve tam tahıllı gıda gruplarından çeşitli yiyecekleri yemeye odaklanın. Belli bir besin grubunu hayatınızdan çıkararak yapılan diyetler her ne kadar ümit vaadetse de bunları yapmak oldukça zordur bu yüzden daha dengeli diyetleri tercih edin. Dengeli diyetler ayrıca size sağlıklı bir yaşlanma için size gerekli olan tüm besinleri de sağlayacaktır.

Sürdürülebilir diyetleri uygulamaya çalışın. Sürdürülebilir diyetler beraberinde sürdürülebilir kilo kontrolünü de getirir. Yoğun diyetlerde hızlıca kilo verebilirsiniz ama bunlar kalıcı olmayacaktır.

✔️ ZAMANINIZI AKILLICA KULLANIN.

Ailece sofraya oturun, ailenizle birlikte yiyin. Tüm ailenin birlikte yemesi işe yarayan sağlıklı yemekler bulmayı kolaylaştırır. Ayrıca her çocuğunuz için ayrı ayrı yemekler yapmak zorunda da kalmazsınız ve onlara sağlıklı beslenme davranışları için model olursunuz. Bu durum çocuklarınıza daha iyi yemek yemeleri için ilham verebilir.

Krepler veya fırında soslu patatesler çocuklar için her zaman en öncelikli tercihtir. Kahvaltıyı daha eğlenceli hale getirmek için sebzeler ve yeşillikler ile omlet yapıp üstüne bir miktar kaşar rendelemeyi deneyebilirsiniz.

İşiniz ne kadar yoğun olursa olsun besleyici yemekler için zaman planlamanızı her zaman yapın.

✔️ DİYETİSTENLERDEN YARDIM ALMAYI DÜŞÜNÜN.

İyi yemeyi tek başına başaramıyorsanız veya yaptığınız beslenme planının gerçekten iyi olduğuna emin değilseniz bir uzmandan tavsiyeler almayı ihmal etmeyin. Uzmanlar size hangi sağlıklı alışkanlıklara sahip olduğunuzu, hangi alışkanlıklarınızda iyileştirme gerektiği konusunda bilgi verecektir. Ülkemizde kamu hastanelerinde direk bir diyetistenden randevu alamıyorsunuz ama eğer şişmanlık problemleriniz varsa öncelikle dahiliye gibi bir servise giderek oradan diyetisyene yönlendirilebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler