Sağlıklı bir cilt için bunları yapın genç kalın!

Sağlıklı bir cilt için bunları yapın genç kalın!
Güzel parlayan bir cilde sahip olmak aynı zamanda sağlıklı olduğunuzun göstergesidir. 'Dışarıyı' yani sadece cildi temizlemek ve nemlendirmek, 'içeriye giren' şeyleri umursamamak hiç bir fayda sağlamaz. Aşağıdaki adımları uygularsanız, yaşlanmaya meydan okuyan, ışıltılı bir cilde olmamanız için hiç bir neden yok. Tabiki düzenli yapmak şart...

SAĞLIK HABERCİNİZ ÖZEL!!!

Yaşlanmaya direnen parlak, ışıltılı bir cilde sahip olmak için alışkanlıklarınızda küçük değişiklikler yapmanız ve hayatınıza verdiğimiz rutinleri eklemeniz gerekiyor. 

Yaygın Cilt Şikayetleri

Neredeyse çoğumuzun cildinde aşağıdaki şikayetlerden bir yada birkaçı mevcut değil mi ?

  • Egzama ve sedef hastalığı
  • Akne (yetişkin)
  • Donuk ve sarkmış cilt
  • Pürüzlü cilt
  • Kırışıklıklar
  • Kızarıklık ve iltihap

Peki ne yapacağız? 

Endişelenmeyin aşağıdaki aşamaları rutin olarak yaparsanız ve cildinizi gözlemleyerek ne yaptığınızda/yediginizde neler oluyor hakkında farkındalık kazanırsanız cildinizi daha yakından tanıyacaksınız.

Musluk Suyu Değil, Arıtılmış Su İçin

Sağlıklı bir bünye için doğru miktarda ve doğru şekilde sıvı aldığınızdan emin olun. Dehidrasyon bile halsiz kalmanıza sebep olabilir ve enerjinizi düşürür. Sıvı alımı kuralına uyarak günde en az 12 bardak filtrelenmiş su içmeyi ihmal edin.

Peki nedir sıvı alım kuralı biliyor musunuz?

Yemeklerden yarım saat önce sıvı alımını bırakıyoruz ve yedikten 2 saat sonra sıvı alıyoruz. Tabiki yemek yerken de dahil bu aralıkta su içmiyoruz.

Arıtma vs olmadan temizlik ve kullanım için güvenli olan musluk suyu, vücudu içten temizlemek için ideal değildir. Musluk suyunuzu filtrelemiyorsanız, filtre sizsiniz:)

Temiz, filtrelenmiş su, detoksifikasyon için önemlidir. Temiz su, her gün maruz kaldığınız toksinleri dışarı atar. Vücutta aşırı toksin birikmesi cilt sorunlarına yol açabilir.

Derinin en büyük organ olduğunu ve nemlendirilmesi gerektiğini unutmayın. Kahve, alkol ve kafeinli içecekler cildi kurutur, bu nedenle bu içecekleri fazla tüketmeyin ve tükettiğinizde de su alımınızı artırın.

Egzersiz Yapın

Günde en az, hafif terleyecek kadar yoğunlukta 20 dakika hareket edin . En ideal egzersiz, tempolu yürüyüştür.

Her gün terlemek, toksinleri atar ve hayati önem taşır. Egzersiz yaptıktan sonra ter attığınızda mutlaka en kısa sürede duş alın. 

Çok fazla egzersiz hızlı yaşlanmaya ve aşırı serbest radikal üretimine yol açar. Bundan dolayı en fazla 45 dakika egzersiz yeterlidir. 

Kan Şekerini Dengelemek İçin Sağlıklı Beslenmek Önemli

Sağlıklı bir cilt tamamen yediklerinizin kalitesiyle ilişkilidir. Gün içinde yeterli protein alarak, sağlıklı yağlar, düşük glisemik indeksli karbonhidratlar (tam tahıllar, işlenmemiş gıdalar) tüketin.

Güzel Bir Cilt İçin Günlük Besinler Ve Takviyeler Önemli

Renkli sebze ve meyveler güçlü antioksidan içerdiği için sağlıklı bir cilt için harika bir seçenektir. Meyve alımını günde 1 veya 2 porsiyonla sınırlayın. Diyetteki aşırı fruktoz, parlayan cildi desteklemeyen kan şekeri sorunlarına yol açabilir.

Arı poleni

Antioksidan ve mineraller içerdiği için arı polenini kullanabilirsiniz. Bu, aynı zamanda kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur ve cildinizi daha sağlıklı yapar. 

Peynir altı suyu

Sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için protein önemlidir. 

Hodan Yağı

Hodan Yağı, cilt sağlığı için hayati önem taşır ve sağlıklı cildin önemli bir bileşenidir. Cildimizdeki doğal su kaybı bariyerinin stabilitesini ve akışkanlığını korumaya yardımcı olur, cildin bariyer işlevini geliştirirken cilt hücrelerini nemli ve güçlü tutar.

Kollajen 

Kollajen, cildinizi sıkı, saçlarınızı ve tırnaklarınızı kalın ve güçlü tutmak için hayati önem taşır. Cilt sarkması yaşıyorsanız, daha fazla kollajene ihtiyacınız var demektir.

Kaçınılması gereken yiyecekler:

Parlak, sağlıklı bir cilt istiyorsanız kaçınmanız gereken bazı yiyecekler var. Bu yiyecekler ve içerikler ya vücudunuzdaki toksin yükünü artırır ya da kan şekeri dalgalanmalarına neden olur ve bunların hiçbiri parlak bir cildi desteklemez

  • Rafine şekerden kaçının. Ürün etiketlerinde sukroz, glikoz, fruktoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu olup olmadığından emin olun
  • Çikolata yiyecekseniz sütlü değil %70 bitter çikolata tercih edin. 
  • Alerjen Gıdalardan Kaçının Bazen turunçgiller, buğday, süt ürünleri gıda hassasiyeti oluşturabilir dikkat edin.. Bununla birlikte özellikle fıstık gibi yağlı kuruyemişlerden kaçının.

Tiroid Hormonunuzu Dengeleyin

Cildiniz cansızsa, elleriniz ve ayaklarınız soğuksa ve göz altı torbalarınız varsa, ter içinde uyanıyorsanız, çoğu zaman uyuşukluk hissediyorsanız, hızlı kilo alıyorsanız mutlaka tiroidlerinize baktırın. Doktorunuz THS'nizi test edecek ona göre tedavi önerecektir.

Omega Yağ Asitleri ve Diğer Sağlıklı Yağlar

E, D ve A vitaminlerinin tümü cilde yardımcı olur ve cilt sağlığı için gereklidir. 

Sağlıklı ve pürüzsüz bir clt için aşağıdaki yağları kullanın.

  • Zeytinyağı (Kaliteli soğuk sıkım)
  • Avokado
  • Hodan Yağı (Güzellik yağı)
  • Çuha çiçeği yağı
  • Hindistan cevizi yağı (Haftada iki kez cildinize uygulayabilirsiniz, özellikle kuru ciltler için mucizevi bir yağdır)

Parlayan Ciltler İçin Temel Vitaminler ve Mineraller

Her gün arı poleni ile birlikte iyi bir multi-vitamin aldığınızdan emin olun. Bu kombinasyon cildinize, parlaması için ihtiyaç duyduğu vitaminleri, mineralleri ve antioksidanları besleyecek, aynı zamanda genel sağlığınızı da iyileştirecektir.

Kalsiyum çoğunlukla kemikler için bir mineral olarak kabul edilir ama kalsiyum cildin genel sağlığı için de oldukça önemli rol oynar.

Uzmanlar cilt kanseri riski yüksek olanlar için  D vitamini ile birlikte kalsiyum takviyesinin risklerini azalttığını söylüyor. Yapılan çalışmalarda, kalsiyumun cildin Ph'ını düşürdüğü ve daha dengeli bir epidermis oluşturduğu gösterilmiştir. Ph seviyeniz çok alkali veya çok asidikse, egzama gibi cilt rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

Kalsiyumun yanı sıra parlayan, ışıltılı bir cilt için her gün D vitamini almak önemlidir.  Ayrıca 10:00 ve 15:00 saatleri arasında güneş kremi olmadan minimum 15 dakika güneş ışığına maruz kalmayı da ihmal etmeyin.

Cildi Bal İle Temizleyin

Cildinizi temizlemeden asla yatağa gitmemeniz gerektiğini zaten biliyorsunuzdur. Cildimizi temizlemezsek, gözeneklerimiz tıkanarak sivilceye, siyah noktalara ve çatlaklara neden olabilir.

Makyaj yapıyorsanız, cildi günlük olarak temizlemek özellikle önemlidir. Piyasada binlerce temizleyici vardır, ancak sadece ham, pastörize edilmemiş balı yüzünüze sürmek ve ılık suyla yıkamadan önce birkaç dakika bekletmek harika bir temizleyicidir.  Çünkü bal, oldukça antibakteriyel ve anti-septiktir. 

Bala alerjiniz varsa balı yüzünüze de sürmeyin.

Doğal Kremler Kullanın, Kimyasallardan Kaçının

Cildi temizlemek gibi cildin nemlendirilmesi de önemlidir. Piyasadaki kremlerin çoğu çok sayıda kimyasal, koruyucu ve hormon bozucu içerir. Bunlardan kaçının.

Artık kaliteli temiz içerikli kremler bulmak daha kolay, biraz araştırmacı olun. 

Bağırsakları Temizleyin

Yavaş çalışan veya kabızlık çeken bağırsaklar vücutta toksin birikimine neden olabilir. Toksinleri tekrar kan dolaşımına geri çekerek donuk, kuru, tahriş olmuş cilde (uyuşukluk ve baş ağrısı gibi diğer birçok semptomun yanı sıra) yol açabilirsiniz. Bağırsak fonksiyonunuzu iyileştirmek için magnezyum, C vitamini ve çok fazla filtrelenmiş su alımının yanı sıra bir temizlik yapmayı ve lif alımını artırmayı da düşünebilirsiniz. 

Çin tıbbında, cilt şikayetleri genellikle toksik bir karaciğer veya bağırsakla ilişkilendirilir, bu nedenle bazen geçici bir "karaciğer temizliği" veya bağırsak temizliği yapmak bu sorunlar için bir çözüm olabilir. Yatmadan önce limonlu su içmek karaciğeri temizlemek için harika bir seçenektir.

Gülümseyin, Gülün, Nefes Alın ve Stresden Kurtulun

Stres, cildimizin nasıl göründüğüne dair çok büyük bir faktördür. Yüksek kortizol (stres hormonu) pek çok sağlık sorununa neden olur. 

Nefes almak, uyumak, gülmek, enerjisi iyi insanlarla bir araya gelmek stresinizi azaltacaktır. Sağlıklı bir cilt için her gece 7-8 saat uyuyun.

Yukarıdaki adımları uygulayarak sağlıklı bir cilde sahip olma yolunda hızla ilerleyeceksiniz. Fakat bunun zaman alacağını ve hızlı olmayacağını unutmayın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler