Baş Belası Göz Altı Morlukları Neden Oluşur? Göz Altı Morluklarınından Kurtulmak İçin Altın Değerinde Öneriler

Baş Belası Göz Altı Morlukları Neden Oluşur? Göz Altı Morluklarınından Kurtulmak İçin Altın Değerinde Öneriler
Göz altı morlukları, kadın erkek pek çok kişinin ortak sorunudur. Peki göz altı morlukları neden olur, göz altı morluklarını azaltmak için neler yapılabilir, ne zaman tıbbi müdahale gerektirir? İşte sorularınızın cevapları...

Göz altı morlukları kişiyi olduğundan daha yaşlı gösterdiği, yorgun bir görünüme neden olduğu ve estetik kaygıyı artırdığı için pek çok kişi için can sıkıcı konuların başında gelir. Yaş ilerledikçe de sürekli gündem konusu haline gelebilir.

Peki göz altı morlukları neden oluşur?

Tükenmişlik: Aşırı uyumak , aşırı yorgunluk veya geç uyumak, gözlerinizin altında koyu halkaların oluşmasına neden olabilir. Uykusuzluk cildinizin donuk ve solgun olmasına sebep olup cildinizin altındaki koyu renkli dokuların ve kan damarlarının görünmesine neden olabilir.

Yaş: Yaş ilerledikçe cilt incelir ve elastikiyetini korumak için gereken yağ ve kolajeni kaybeder. Sonuç olarak da cildinizin altındaki koyu renkli kan damarları daha görünür hale gelir ve gözlerinizin altındaki alanın koyulaşmasına neden olur.

Göz yorgunluğu: Televizyona veya bilgisayar ekranına bakmak gözlerinizi yorar ve gözün etrafındaki kan damarlarının genişlemesine neden olabilir

Alerjiler: Alerjik reaksiyonlar ve göz kuruluğu koyu halkaları tetikleyebilir. Alerjik bir reaksiyonunuz olduğunda, vücudunuz zararlı bakterilere yanıt olarak histamin salgılar. Histaminler, kaşıntı, kızarıklık ve şiş gözler gibi rahatsız edici semptomlara neden olmanın yanı sıra kan damarlarınızın genişlemesine ve cildinizin altında daha görünür hale gelmesine neden olur. Alerjiler ayrıca gözlerinizin etrafındaki kaşıntılı cildi ovalama ve kaşıma dürtünüzü artırabilir. Bu eylemler semptomlarınızı kötüleştirebilir, iltihaplanmaya, şişmeye ve kan damarlarının kırılmasına neden olabilir. Bu da gözlerinizin altında koyu gölgelerin oluşmasına neden olur.

Dehidrasyon: Dehidrasyon , gözlerinizin altındaki koyu halkaların yaygın bir nedenidir. Vücudunuz uygun miktarda su almadığında, gözlerinizin altındaki cilt donuk görünmeye ve gözleriniz çökük görünmeye başlar. Bunun nedeni, altta yatan kemiğe yakın olmalarıdır.

Güneşe aşırı maruz kalma: Güneşe aşırı maruz kalmak, vücudunuzun, cildinize renk veren pigment olan melanin fazlasını üretmesine neden olabilir. Çok fazla güneş - özellikle gözleriniz için - çevredeki ciltte pigmentasyonun koyulaşmasına neden olabilir.

Tabiki de genetik yatkınlık...

Peki Göz Altı Morluklarından Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?

  • Gözlerinizi güneşten koruyun. Güneş gözlükleri, güneş koruyuculu nemlendiriciler ve şapka kullanmı cildinizi güneşten korur ve koyu renkli göz halkalarının kötüleşmesini engeller.
  • Çok tuzlu yiyecekler yemeyin.
  • Yediklerinize dikkat edin, dengeli beslenin. Kalojan bakımından zengin yiyecekler yiyin. Demirinizin yeteri seviyede olduğundan emin olun.
  • Egzema veya alerjiniz varsa gözlerinizi sürekli ovuşturma eğiliminde olabilirsiniz. Bu da hiperpigmentasyon adı verilen koyu bir cilt şekline neden olabilir. Uzmanlar, gözlerinizi yıkarken veya makyajı çıkarırken nazik olmak gerektiği konusunda uyarıyor. Göz çevresindeki cildi nemli tutarak, gözlerinizi sürekli ovmanızı azaltabilirsiniz.
  • Sinüs tıkanıklığını azaltın: Kronik sinüs tıkanıklığı, göz altı damarlarının koyu renkli kanla dolmasına neden olabilir. Bu damarlar deriden görülebilir veya göz çevresinde koyu bir renk tonu oluşturabilir.
  • Göz altı morluklarının altında yer alan nedeni öğrenmek için dermatoloğunuza mutlaka danışın.
  • Yeterince uyku herşeyden önemli unutmayın.Uykusuzluk koyu göz halkalarını tetikler.
  • Çay poşetleri ile soğuk kompres yapın.. Özellikle buzdolabında soğuması için bekletip uygulamak kan damarlarını daraltır ve cilt yüzeyindeki görünümlerini iyileştirir. Bunun için 2 adet çay poşetini 5 dakika demleyin. Buzdolabında 20 dakika soğutun ve içindeki fazla sıvıyı sıkıp göz altına uygulayın ve 30 dakika bekletin
  • Gül suyu kullanın. Makyaj temizleme pedlerini gül suyuna batırırıp kapalı göz kapaklarının üzerine yerleştirilerek 15 dakika bekletebilirsiniz..
  • Bez ile de soğuk kompres yapabilirsiniz. Temiz bir havlu ya da bezi buzlu suya batırarak gözünüze bir dakika boyunca bastırın.
  • Göz altındaki kolajen üretiminin artması kan stazını azaltabilir ve bu da renk bozulmasına neden olabilir. Kan stazı, kan damarlarında biriken kanı ifade eder. Kullandığınız yüz bakım ürünlerinde yer alacak C vitamini, gözlerinin altındaki koyu halkaların görünümünü azaltacaktır.
  • Yüzünüzü ılık suyla yıkayın.
  • Makyajınızı temizlemeden yatmayın, rimel ve eyelinerınızı ovalamayın. Profesyonel bir makyaj temizleme solüsyonu kullanın
  • Dermatologunuza danışarak (çünkü herkes için uygun olmayabilir) retinoid göz kremi kullanabilirsiniz.
  • Bunların dışında lazer cerrahisi, kimyasal peeling, cerrahi implantlar gerekebilir. Geçmeyen göz altı morluklarında mutlaka dermatologa başvurun.

Kaynak: Healthline, Byrdie

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler