Çatlamış Dudaklara En Doğal Çözüm: "Vazelin". Peki Ama Nasıl Kullanılmalı! İşte Detaylar

Çatlamış Dudaklara En Doğal Çözüm: "Vazelin". Peki Ama Nasıl Kullanılmalı! İşte Detaylar
Kuru, çatlamış ve pul pul dökülen dudaklar, soğuk ve kuru havalarda sık yaşanan problemlerdendir. Bu durumda ilk aklınıza gelen tabiki de nemlendirici sürmek olur. Peki vazelin dudak çatlamasında kullanılabilir mi? Vazelin, dudak çatlamasında nasıl kullanılır? Dudak çatlamasını önlemek için neler yapılabilir? Sizler için araştırdık.

Vazelin, havadan su alan nemlendiricilerin aksine dudaklarda koruyucu bir bariyer oluşturarak nem kaybını önler. Bu, dudaklarınıza herhangi bir nem eklemediği, ancak mevcut nemi kapattığı anlamına gelir. Bu nedenle dudaklarınız çatlamışsa ve neme ihtiyaç duyuyorsa, tek başına vazelin sürmek bir işe yaramaz.

Vazelin, sadece dudaklarınızdaki nemi korur, cilt bariyerini güçlendirir ve aşırı kuruluk ve tahrişle baş etmeye yardımcı olur. Dudaklarınızın çatlamasını önlemek için günlük cilt bakım rutininize ekleyebilirsiniz.

Dudaklarda Vazelin Nasıl Kullanılır?

Dudaklarınız kuruduğunda ve pul pul döküldüğünde, dudaklarınızı yalamamanız gerekir. Öncelikle ölü deriyi ve pulları temizlemek için haftada 2 ile 3 kez kakao yağı gibi doğal yağlarla peeling yapmak etkili olacaktır..

Kuru dudakları nemlendirmek için shea yağı, hindistancevizi yağı, kakao yağı vb. gibi doğal bir nemlendiricileri kullanıp daha sonra nemi hapsetmek ve dudaklarınızın yumuşaklığını ve pürüzsüzlüğünü korumak için vazelin uygulamak en doğru yöntemdir.

Dudak Çatlamasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

✔️ Ağzınızdan nefes almayın.
✔️ Dudaklarınız kuruyken yalamayın. İnsanlar bunu farketmeden yapar ama tükürüğünüz kuruluğu daha da kötüleştirir ve dudaklarınızı daha da kötü yapar.
✔️ Dudaklarınız kuru ve çatlamışken tekrar tekrar dokunmaktan kaçının. Bu, mikropları yüzeylerine aktarabilir ve bir enfeksiyona neden olabilir.
✔️ Vücudunuzu, cildinizi ve dudaklarınızı nemli tutmak için bol su için.
✔️ Kış aylarında, optimum nemi korumak için odanızda bir nemlendirici kullanın. Havadaki nem eksikliği, trans-epidermal su kaybı nedeniyle cilt kuruluğuna neden olur.
✔️ Kuruluğa ve alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden, yapay boya ve koku içeren dudak ürünlerinden uzak durun. Ayrıca, koruyucu maddeler ve sülfatlar ve parabenler gibi sert maddeler içeren ürünleri kullanmayın.
✔️ Aşırı güneşe maruz kalma da kuruluğa neden olabileceğinden, SPF'li bir dudak nemlendiricisi veya balsamı kullanın.
✔️ Mentol, tarçın, salisilik asit ve alkol gibi maddeler cildi tahriş edebilir ve kuru ve pul pul dökülmesine neden olabilir. Dudak ürünlerinizde bunlardan kaçının.
✔️ Mentol, okaliptüs, yapay tatlar ve kokular, kafur, lanolin, oktinoksat veya oksibenzon, propil gallat, fenol ve salisilik asitten uzak durun.
✔️ Hint yağı, shea yağı, kakao yağı, kenevir tohumu yağı dudaklarınıza iyi gelecek diğer alternatiflerdendir.

Sonuç Olarak

Vazelin, çatlamış dudaklarda kullanılabilir. Nem içeriğini yenilemek yerine mevcut nemi dudaklarınızda hapseder. Vazelin ayrıca egzama ve rozasea gibi cilt rahatsızlıklarıyla mücadeleye yardımcı olur. Çatlamış dudaklarınızı iyileştirmenin en iyi yolu, önce nemlendirici bir dudak ürünü uygulamak ve ardından vazelin sürmektir.

Hatırlatmakta fayda var: Vücuttaki B9, B2, B6 ve B12 vitaminlerinin eksiklikleri dudak kuruluğuna neden olur.

Kaynaklar: US National Library of Medicine National Institutes of Health (1)
American Academy of Dermatology Association (2)

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler