Yeni yıla girerken hangi dualar okunur?

Yeni yıla girerken hangi dualar okunur?
Biten yıl, ömürden eksilen bir yılın muhasebesini yapmak için büyük fırsattır. Yeni gelen yıl ise, dualarla karşılanmalıdır ki hayırla geçirilmeye vesile olsun. Allah'tan güzellikler dileyip dualar edilmelidir. Peki yeni yıla girerken hangi duaları olumalıyız?

Yeni bir yıla girerken, insanın öncelikle  yapması gereken iç muhasebedir. Ömürden geçip giden bir yıl içerisinde boşa geçen zaman dilimleri, hakkıyla değerlendirememiş olmanın nedameti ile tevbe ve istiğfar edilir. Tevbe; insanın tüm pişmanlıkları için,  Allah tan af dilemesidir. Bazen bilerek bazen bilmeyerek hatalar edilebilir. Öncelikle Peygamber Efendimiz(S.A.V)'in "tevbelerin efendisi" olarak nitelendirdiği “seyyidül istiğfar duası" okunmalıdır.

SEYYİDUL İSTİĞFAR DUASI

Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâ’dike mes’tetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebû’ü leke bi-nîmetike aleyye ve ebû’ü bizenbî fağfirlî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente.
seyyidulistigfar.jpg

SEYYİDUL İSTİĞFAR DUASININ ANLAMI

“Ya Rabbi! İşlediğim bütün günahlarımı itiraf edip, tevbe ve istiğfar ederim. Nimetlerinin şükründen acizim. Beni affet, mağfiret eyle.”

Bu tevbe duasından sonra, Peygamber Efendimiz (sav)’e  salavat getirilir. (100defa)

Salavatın okunuşu:

 "Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed"

SALAVATIN ANLAMI:

"Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle."

Salavat çekildilten sonra aşağıdaki dua okunur

Elhamdülillâhi Rabbilâlemîn. Vessâlatü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîm. El-hayyül kerîm. El-hannânül mennân ve hâzihî senetün cedîdetün es'elüke fîhel'ısmete minesseytânirracîm. Vel'avne alâ hâzihinnefsil'emmâreti bissûi vel-iştigâle bimâ yukarribunî ileyke yâ zel'celâli vel'ikrâm. Bi rahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.

ANLAMI:

Rahman ve Rahîm Allâh'ın adıyla..Hamd, âlemlerin rabbi olan Allâh'a mahsustur. Salât ü selâm da Peygamber Efendimize, ehl-i beytine ve bütün ashabına olsun. Ey Rabbim, sen ebedî, ezelî, hayy, kerîm, hannân, mennânsın. Bu gelen, yeni bir yıldır. Ya Rabbi, kovulmuş şeytanın şerrinden bu yıl muhafaza olmayı istiyorum. Ve içimde, bana kötülüğü emreden nefsimle mücadelemde senden yardım diliyorum. Beni sana yaklaştıracak meşguliyetleri bana nasîb et, ey celâl ve ikram sahibi Rabbim. Rahmetinle, ey Merhametlilerin en merhametlisi…

DAHA SONRA ŞERLERİN DEFİ,HAYIRLARIN FETHİ NİYETİ İLE;

Fetih suresi okunduktan sonra ise, Peygamber Efendimiz(S.A.V)’e salavat getirerek yeni bir başlangıç olan bu yılda Rabbimizden dünya ve ahirette iyilik afiyet vermesi için dua edilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler