Eskisi Gibi Yepyeni Olacak! Yanmış Ütü Tabanını Temizlemek İçin 9 Etkili Yöntem

Eskisi Gibi Yepyeni Olacak! Yanmış Ütü Tabanını Temizlemek İçin 9 Etkili Yöntem
Bazı çaresiz durumlarda "Yanmış ütü tabanı nasıl temizlenir? Ütünün altı nasıl temizlenir?" soruları aklınızı meşgul edebilir. İşte o anlarda altın değerinde olacak ütünüzü eskisi gibi pırıl pırıl yapacak 9 etkili yöntemi sizin için araştırdık.

Ütü evlerde en sık kullandığımız elektronik aletlerden biri. Ara sıra da olsa herkes ütü yaparken yanıkla karşılaşıyor. Temizlenmeyen ütü tabanı da malesef istemeden kıyafetleri mahvetmenize sebep olabiliyor. İşte o anda ütü tabanını eskisi gibi yapmanın çarelerini ararsınız.

İşte yanan ütü tabanınızı pırıl pırıl yapacak etkili yöntemler

Ütünüzün altını yaktığınızda, ilk olarak fişini çekin. Yanmış kumaşı ütünün altından tek parça halinde çıkaramıyorsanız, ütü tamamen soğuduktan sonra parçalarını tabandan kaldırmak için bir cımbız veya tahta çubuk kullanın. Ütüdeki tüm yanmış kumaşları çıkarmazsanız, cihaz iyi çalışmayacaktır. Tüm malzemeleri çıkarmaya özen gösterin ve ardından yanmış tabanı aşağıdaki malzemelerden biriyle temizleyin.

Limon Suyu ve Kabartma Tuzu

Limon suyu, yanıkları demirden kaldırmada oldukça etkilidir. Kireçten gelen asit ve kabartma tozunun nazik aşındırıcı etkisi ütünüzün yeni gibi görünmesini sağlar! Bir limonu sıkın ve bir macun yapmak için yeterli miktarda kabartma tozu ekleyin. Macunu ütünün yanık kısımlarına sürün. En az 5 dakika ütünün üzerinde (soğuk, ısıtılmamış) bırakın. Macunun lekeyi kaldırıp kaldırmadığını görmek için 5 dakika sonra bir bölümü test edin.
Ütünün tabanı temiz olana kadar kireç ve soda hamurunu hafifçe ovalayın.
Fazla macunu nemli bir bezle silin ve ütünün kurumasını bekleyin.

Mum

Zor lekeleri çıkarmak için en etkili yöntemlerden biri de mumdur. Ütüyü en düşük ayara getirin. Mumu yanık olan bölgelere sürün. Düz bir yüzeye kalın, nemli bir bez koyarak bezi ütüleyin. Ütünün tabanının eskisi gibi yeni olduğunu göreceksiniz.

Karbonat

3 yemek kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığını bir kasede karıştırın. Soğuk ütünün tabanına macun kıvamındaki bu karışımı sürün.Temiz bir havlu veya pamuklu bez ile lekeleri dikkatlice ovun.

Beyaz Sirke

Beyaz sirkeyi ısıtın. Bezi sirkeye batırarak ütünün altını lekeler çıkana kadar nazikçe silin. En son temiz bir bezle temizleyin. Sirke tek başına tüm izleri çıkarmadıysa, sıcak beyaz sirke ile birkaç çay kaşığı sofra tuzu veya kabartma tozunu karıştırın. Tuz veya kabartma tozu eriyene kadar karıştırıp aynı şekilde bezi içine batırarak ütünün tabanını silin. En son ütüyü nemli bir havluyla temizlemeyi unutmayın.

Bulaşık Sabunu

Bulaşık sabununu bir kaseye koyun. Pamuk çubukları sabuna batırarak ütünün tabanındaki deliklere sürün. Lekeler gittiğinde, ütüyü nemli temiz bir bezle silin.

Sıvı Çamaşır Deterjanı

Ütünüzün yapışmaz bir tabanı varsa, lekeleri biraz sıvı çamaşır deterjanı ile temizleyebilirsiniz. Küçük bir kaseye ılık su ile iki damla deterjan ekleyin. Ardından, solüsyona temiz bir bez batırın ve ütünün tabanını ovalayın. En son ütünün tabanını temiz bir bezle silin.

Hidrojen Peroksit

Yanmış bir ütüyü temizlemenin en etkili yollarından biri de hidrojen peroksit kullanmaktır. Karbonat ve hidrojen peroksiti karıştırıp soğuk ütünün tabanına sürün. Kısa bir süre bekletip nemli bir bezle temizleyin.

Deniz tuzu

Ütüyü en yüksek sıcaklığa getirin. Ütü masasının üzerine kuru pamuklu bir bez serin ve üzerine bolca deniz tuzu serpip ütüleyin.

Kağıt Mendil ya da Gazete

Ütüyü en yüksek sıcaklığa getirin ve ısıtın. Ütü masasının üzerine temiz, kuru bir bez koyun ve bir parça gazete ile örtün. Kağıdı ısıtılmış ütüyle ütüleyin . Kağıdın üstünden birkaç kez geçin. Gazeta yoksa kağıt mendil de kullanabilirsiniz.

Kaynak: LoveToKnow, StepToHealth

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler