Tuzlu su sivilcelere iyi gelir mi? Tuzlu su ile sivilce nasıl temizlenir?

Tuzlu su sivilcelere iyi gelir mi? Tuzlu su ile sivilce nasıl temizlenir?
TikTok'ta sivilcesiz bir tene ulaşmanıza yardımcı olacak sonsuz sayıda öneri var. Bunlardan biride inatçı sivilceleri yok etmek için yüzünüze tuzlu su püskürtmek. Peki bu gerçekten işe yarıyor mu?

Tüm hikaye 11 yaşından beri sivilce ile mücadele ettiklerini belirten iki kardeşin "okyanusta yüzdükten sonra sivilcelerden kurtulduğunu" söylemesiyle başladı. Bu ilk başarının ardından her gece yüzlerine deniz tuzu ve ılık su karışımı püskürttüklerini ve bunun adet öncesi çatlakları önlemeye ve mevcut olanları tedavi etmeye yardımcı olduğunu söylediler sonra bu söylenti viral oldu.

TikToker'in deneyimine bakarsak sivilce durdurucu tedavi umut verici görünüyor ancak bu iddialar gerçek olamayacak kadar iyi de olabilir. Bir dermatolog konuyu derinlemesine inceledi ve şu açıklamalarda bulundu.

TUZLU SU SİVİLCELERİN YOK OLMASINA YARDIMCI OLUR MU?

Tuzlu suyun iltihabı ve bakterileri hem kısa hem de uzun vadede akneyi gerçekten tedavi edip önleyebilecek kadar azalttığını gösteren herhangi bir araştırma yok. Akne tedavisi olarak kullanma fikri teorik olarak umut verici olsa da gerçekte ne kadar fayda göreceğiniz maalesef belli değil.

Tuzlu suyun genel cilt yararlarını araştıran az sayıdaki çalışmadan çoğu, öncelikle Ölü Deniz'de bulunan magnezyum açısından zengin tuza odaklanmıştır. Sofra tuzu içeren pek bir çalışma maalesef şuana kadar yapılmamıştır.

AKNE İÇİN TUZLU SU KULLANMANIN DEZAVANTAJLARI

Tuzlu su, diğer cilt bakım tedavilerine kıyasla büyük ölçüde erişilebilir ve ekonomiktir, ancak kusursuz değildir. Cildinize tuzlu su püskürtmek cildinizi aşırı kurutabilir, bu da tahrişe ve hassasiyete yol açabilir. Ayrıca uygun olmayan kullanımlarda cilt bariyerini zedeleyebilir.

American Academy of Dermatology Association'a göre, sağlıklı bir cilt bariyeri cildiniz için olmazsa olmazdır. Nem kaybetmeden, bakterilerin ve virüslerin cilde nüfuz etmesini engellemeye kadar bir çok noktada büyük bir rol oynamaktadır.

Tuzlu suyun sivilce için etkinliğini destekleyen araştırma eksikliği ve bu potansiyel riskler göz önüne alındığında bu çözümü denememeniz daha uygun olacaktır. Akneler için uzun vadede daha iyi sonuç veren salisilik asit, benzoil peroksit veya retinoidler gibi çözümler halihazırda zaten mevcuttur.

TUZLU SUYUN CİLDE HERHANGİ BİR YARARI VAR MI?

Akne için tuzlu su kullanmanın kanıta dayalı faydaları olmamasına rağmen, bazı cilt bakım markalarını onu temizleyicilere eksfoliyan olarak dahil ediyor. Kendin yap tuzla aşılanmış cilt bakım ürünlerinin aksine, profesyonel formülasyonlar genellikle cilt tahrişine neden olmayacak kadar küçük tuz kristalleri kullanıyor. Doğrudan Ölü Deniz'den gelen tuz kullanan ürünlerde mevcut.

2005 yılında yapılan bir çalışmada, kuru cilde sahip katılımcılar, ön kollarını 15 dakika boyunca magnezyum klorür açısından zengin Ölü Deniz tuzuna soktuktan sonra cilt bariyeri işlevinde önemli ölçüde iyileşme, daha fazla hidrasyon ve cilt pürüzlülüğü ve iltihaplanmada azalma yaşadılar.

SİVİLCE İÇİN TUZLU SU KULLANMALI MI?

Bilim, yüzünüze tuzlu su püskürtmenin inatçı sivilcelerinizi yok edeceğini henüz göstermemiş olsa da, Dr Garshick merak ediyorsanız bir şans vermenizde sorun olmadığını söylüyor. Sadece herhangi bir sihirli cilt temizleme etkisi yaşamayabileceğinizi bilin.

“Her zaman bir şeyi denemek istiyorsanız deneyin - her şey farklı insanlar için farklı şekilde çalıştığına inanırım” diyor. "Ancak, gerçekten harika tedavi seçeneklerine sahip olduğumuz sivilce gibi bir şey için, genel olarak, kurul onaylı bir dermatologla konuşmamız ve faydalarını göstermek için birçok klinik çalışmamız olan temel bileşenlere odaklanmamız önerilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler