Sıkıntılar için okunan en etkili salavat! Salat-ı Tefriciye

Sıkıntılar için okunan en etkili salavat! Salat-ı Tefriciye
Her sıkıntı durumunda, bütün hacetler için 4444 kere okunduğunda çok hızlı sonuç alınan Tefriciye salavati nedir? Okunurken nelere dikkat edilmelidir? İmam kurtubi bu salavat hakkında neler söylenmiştir. Her bir sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Her insan dünya hayatında farklı imtihanlara tabi tutulur. Bu imtihanlar, kişinin günahlarına keffaret olurken, manen sevap kazanmasına da vesiledir. Çünkü Peygamber Efendimiz(S.A.V.) Mü’min bir kulun ayağına diken dahi batsa, bunun mükafat olarak kişiye verileceğini bizlere bildirmiştir. Yine de aciz ve güçsüz olduğumuz için her an Rabbimiz’den iyilikler istemeliyiz. Çünkü Efendimiz; dünya da ve ahirette iyilik afiyet ve güzellik istememizi söylemiş, sıkıntılarımız karşısında da yine Allah’tan yardım istememizi bizlere öğretmiştir. Aslında olması gereken elbette sıkıntı gelmeden ibadet ve taate sarılmaktır. Fakat sıkıntı anında Rabbimiz’ den başka gidecek bir kapının olmadığını bilerek O yüce dergâha yönelmemiz, kulluğumuzun bir gereğidir.

Dua ederken, istediğimiz ve içimizden geldiği gibi dua edebiliriz. Fakat her şeyde olduğu gibi dua etmenin de belli adapları vardır. Bunların başında işe Peygamber Efendimiz’ e salavat getirmek gelir. O(S.A.V.) Allah’ın en sevdiği ve alemleri kendisinin hürmetine yarattığı yüce Peygamberdir. Dua ederken Efendimiz’e salavat getirmek, duanın kabulüne vesiledir. Çeşitli şekillerde okunan farklı salavatlar vardır. Salat-ı Tefriciye de, büyük sıkıntılar karşısında okunabilen ve oldukça tesiri yüksek salavatlardandır. Halk arasında “salaten nariye” olarak ta bilinen Tefriciye salavatının 4444 kere okunması tavsiye edilir. 

İmam Kurtubi “her gün tefriciye salavatını 41 veya 100 defa okumaya devam eden kimsenin, zaman içerisinde sıkıntısı gider, işi kolaylaşır, içi nurlanır, itibarı artar, hali güzelleşir, rızkı bollaşır, ona hayır kapıları açılır” demiştir. Ayrıca yine İmam Kurtubî, önemli hayırlı bir işin hasıl olması için veya belânın def’i için 4444 kez okunmasını tavsiye etmiştir. (Hazînetü'l-Esrar ve Celîletü'l-Ezkar)

Tefriciye salavatı, bir çok kimsenin hayatında okuyup, karşılığında sıkıntısının gitmesi veya hacetinin yerine gelmesi ile tecrübe ettiği çok tesirli bir salavattır.

SALAT-I TEFRİCİYENİN OKUNUŞU

"Allahumme salli salâten kâmileten ve sellim selâmen tâmmen alâ-seyyidina Muhammedin ellezi tenhallü bihi’l ‘ukadu ve tenfericu bihi’l-kürabu ve tukdâ bihi’l-havâicu ve tünâlü bihi’r-rağâibu ve husnu’l-havâtimi ve yusteska’l-ğamâmu bi-vechihi’l-kerîmi ve ‘alâ âlihi ve sahbihi fî-külli lemhatin ve nefesin bi-‘adedi külli ma’lûmin lek."

SALAT-I TEFRİCİYENİN ANLAMI

"Allah’ım! Efendimiz Muhammed’e kâmil bir salât ile salât ve selâm eyle! O öyle bir zâttır ki, kendisiyle düğümler çözülür, sıkıntılar kolaylaşır, ihtiyaçlar hallolur, arzulara kavuşulur ve güzel sonuçlara ulaşılır. Kendisinin yüzü suyu hürmetine yağmur istenir. Her göz açıp kapamada ve her nefeste tarafından bilinen varlıklar sayısınca O’nun âline ve ashâbına da salât ve selâm olsun"

Hangi dua olursa olsun dua ederken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, dua ederken mutlaka kabul olacağına inanmaktır. Dua her şekilde kabul olur, Yeter ki ihlaslı bir şekilde inanarak edilsin. Aynı şekilde tefriciye salavatı da, okunurken ihlas ve samimiyetle söylenmelidir.

Okunurken dikkat edilmesi gereken hususlar;

  • Abdestli olmak duanın adaplarındandır. 
  • Kişi tek başına okuyamayacak olursa, sayıyı tamamlamak amacı ile başkalarıyla birlikte de okuyabilir.
  • Süresi yoktur. Kişinin kendisinin belirlediği süre de bitirilebilir.
  • Sayı tamamlandıktan sonra, kişi içinden geldiği gibi dua etmeli, başlangıçta okuduklarından hasıl olan sevabı Peygamber Efendimiz(S.A.V.)’e, bütün peygamberlere, sahabelere, evliyalar ve bütün müminlerin de ruhuna hediye ederek sıkıntı veya isteğini Allah’a arz etmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler