Nazar nasıl anlaşılır? Nazara iyi gelen dualar nelerdir?

Nazar nasıl anlaşılır? Nazara iyi gelen dualar nelerdir?
İslam dininde nazarın yeri var mıdır? Nazara karşı okunacak etkili dualar nelerdir? Peygamber Efendimiz(S.A.V. )nazar hakkında neler söylemiştir? Bir kişide nazar olduğu nasıl anlaşılır? Nazar değen kişi neler yapabilir? Her bir sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

İnsanın hoşuna giden her hangi bir şeye karşı nazarı değebilir. Bu inanış geçmişten günümüze kadar gelen tüm kadim bilgilerde yer alır.

İslam Dininde Peygamber Efendimiz(S.A.V.)’in hadislerinde uyardığı ve kendisinin de yaşantısında örneklerle bizlere sakınmanın yollarını öğrettiği nazar haktır.

Peygamber Efendimiz(S.A.V.)nazar hakkında;  "Nazar; insanı mezara, deveyi kazana sokar(İbni Adiy)" buyurmuşlardır.

Yine bir başka hadis-i şerifte “Nazar neredeyse kaderi geçecekti. Nazardan Allahü Teala’ya sığının” diyerek biz ümmetini uyarmış, hoşumuza giden bir şey gördüğümüzde ise “Maşallah la kuvvete illa billah” dememizi istemiştir.(Deylemi)

PEKİ NAZAR DEĞEN KİŞİ HANGİ DUALARI VE SURELERİ OKUMALIDIR?

Peygamber Efendimiz(S.A.V.) nazar için bazı dualar okumuştur. Bunların başında ise, torunları Hz Hasan ve Hüseyin için okudukları şu dua gelmektedir:

 (Euzu bi kelimâtillâhi't-tâmmeti min kulli şeytanin ve hammetin ve min külli aynin lammeh)
"Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah’ın eksiksiz kelimelerine sığınırım." (Buhârî, Ehâdîsu’l-enbiyâ, 10; bkz: İbn Mâce, Tıb, 36).

Bu dua her türlü olumsuzluk karşısında, özellikle çocuklara okunabilir.

Bu duanın dışında, yine Peygamber Efendimiz(S.A.V.)’in okuduğu ve okunmasını tavsiye ettiği Ayet- el kürsi, İhlas, Felak ve Nas sureleri gelmektedir.

Tüm bunların dışında, korunma duası olarak; “Bismillahillezi la yedurru measmihi şey’ün fil arzi ve la fissema’i ve hüvessemiul aliym” duası, sabah ve akşam üç kere her türlü zarardan korunmak için aile efradına ve kendimize okunmalıdır.

PEKİ NAZAR İÇİN NAZAR BONCUĞU VB AKSESUARLAR TAKMAK CAİZ MİDİR?

Resûlullah (s.a.s.) “Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned 623) buyurmuştur. Diğer bir hadiste ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki atfeden kimsenin Allah’a ortak koşmuş olacağı ifade edilmiştir (Ahmed b. H. el-Müsned,) Bu durumda nazardan korunma yöntemi olarak yapılması gereken tek şey, Peygamber Efendimiz(S.A.V.)’in tavsiye ettiği dua ve ayetlerle Allah’a sığınmaktır.

PEKİ BİR KİMSE DE NAZAR OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

  • Bir kimse sürekli uyumak istiyor, kendisini sürekli fiziksel olarak her hangi bir durum söz konusu olmadığı halde yorgun hissediyorsa üzerinde nazar olabilme ihtimali yüksektir.
  • Üzerinde fazlasıyla nazar etkisi olan kişilerin eşyaları sebepsiz yere bozulur. Bu kimseler genellikle kullandıkları dijital eşyaların, üzerlerinde ki fazla negatif yükten dolayı sıkça bozulduğunu görür ve anlam veremezler.
  • Üzerinde nazar olan kişiler, çok sık unuturlar. En basit sorulara bile cevap verirken düşünerek ve zorlanarak cevap verirler. Sürekli dalgın bir halleri vardır.
  • Anlamsız ve yoğun bir korku yaşarlar. Kendilerinin de anlam veremediği ve korkulmayacak nesnelerden korkabilirler.

PEKİ BU DURUMLARI YAŞAYAN KİŞİLER NELER YAPMALIDIR?

Bu durumları yaşayan kimseler, öncelikle sık sık abdest almalıdırlar. Korunma duaları ile kendilerine kalkan oluşturmalıdırlar. 

  • Duş alırken son durulama sularına maşrapa içerisine sirke koyarak, başlarından aşağıya dökmelidirler.
  • Çocuklar içinde aynı uygulama yapılmalıdır.
  • Bebekler, kalabalık ortamlarda bulunduklarında boynuna mest etmek sureti ile su dokundurulabilir. Peygamber Efendimiz(S.A.V.)’in torunları için okudukları dualar ile savunmasız minik yavrularımızı mutlaka okumalıyız. (Dua yazımızın yukarısında mevcut)
  • Zaman zaman adaçayı, üzerlik gibi bitkilerle evimizde tütsü yapabilir, nazarın oluşturduğu negatif enerjiyi dağıtabiliriz.
  • Bu tarz yöntemler tek başına etkili değildir. Nazar için korunma duaları ve ayetleri ile Allah’a sığınılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; Allah’ın koruduğu kimseye hiçbir şey zarar veremez.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler