Mutfak ekipmanlarının temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve saklanması

Mutfak ekipmanlarının temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve saklanması
Özellikle büyük bir aile veya ticari işletme için yemek pişirirken mutfaklar hızla bakteri ve mikroplar için mükemmel bir üreme alanı haline gelebilir. Ahşap, metal, taş ve plastik mutfak gereçlerinizi dikkatlice temizleyerek bunu önleyebilirsiniz.

Periyodik sterilizasyon ile zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırabilir, mutfak ekipmanlarını uygun şekilde depolayarak, temiz ve güvenli bir mutfağın korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken aşağıda belirtilen tavsiyelere göz arabilirsiniz.

SABUNLU SU İLE YIKAMA

Tencere, tava, mutfak eşyaları, tezgahlar ve kesme tahtaları dahil mutfak ekipmanı ve yüzeyleri su ve bulaşık deterjanı ile yıkanabilir. Sökülebilir parçaları çıkardıktan sonra, bu öğeleri ılık sabunlu su ve bir fırça veya süngerle iyice ovalayıp, yiyecek artıkları ve diğer organik maddeleri çıkardığınızdan emin olun. Yıkama işleminden sonra kurumaya bırakabilir veya temiz bir kağıt havluyla kendinizde kurulayabilirsiniz.

GÜVENLİK İÇİN DEZENFEKTE EDİN

Bakterileri güvenli bir seviyeye indirgeme süreci olan dezenfektasyon, bir çorba kaşığı çamaşır suyu ile yaklaşık 3,5 - 4 lt ılık sudan oluşan bir çözelti uygulanarak sağlanabilir. Mutfak ekipmanınızı iki dakika bu karşımda bekletin, daha sonra sıcak suyla durulayın ve ardından kurumaya bırakın. Cildinizi korumak için çamaşır suyu ile çalışırken lastik eldiven giyin.

ÇEVRECİ OLUN

Çamaşır suyuna maruz kalmak sağlığımıza ve çevreye zararlı olabileceğinden, mutfak ekipmanlarını sirke veya hidrojen peroksit gibi daha hafif çevresel etkilere sahip bir ürünle sterilize etmeyi düşünebilirsiniz. Beyaz sirke veya seyreltilmemiş hidrojen peroksidi bir tencerede yaklaşık 65 °C kadar ısıtın. Solüsyonu hemen bir sprey şişesine aktarın ve dezenfekte etmek için mutfak ekipmanına uygulayın, ardından durulayın. Asla sirke ve hidrojen peroksiti karıştırmayın; bunlardan sadece birini tercih edin

DEPOLAMA

Mutfak ekipmanlarını, toz ve kiri toplamayacakları dolaplarda veya çekmecelerde saklayın. Mutfak ekipmanlarını saklamadan önce, saklama kaplarını ve rafları ticari bir dezenfektanla veya 1 çorba kaşığı çamaşır suyunu 4 lt su ile seyrelterek dezenfekte edin. Yine yukarıda belirtilen sirke tarifini kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz. Saklamadan önce mutfak araçlarının ve ekipmanların tamamen temizlendiğinden ve kurutulduğundan emin olun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler