Lezzetli köfte yapmanın 10 kuralı

Lezzetli köfte yapmanın 10 kuralı
Herkes köfte yapar ama her köfte lezzeli olmaz. Ama bu kurallara dikkat ederseniz sizin köfteleriniz her zaman lezzeli olacaktır.

Köfte sofraların en sevilen lezzetlerinden birisi olarak, özellikle çocukların en sevdiği yemeklerin başında gelir. En çok çocuklar seviyor dediğimize bakmayın hemen hemen her yaşta, hepimizin çok severek tükettiği bir yemek türüdür. Hele yanına soslar ve patates kızartması da eklenirse keyfimize diyecek yok.

Ülkemizde köfte o kadar çok sevilmektedir ki her yöreye ayrı meşhur olan köfte çeşitleri bulunmaktadır. Yöresel köftelerin yanı sıra bir de annelerimizin hazırladığı, her annenin kendine has püf noktaları olan mis gibi anne köftesi vardır.

Eminiz ki hepimizin annesi en güzel köfteleri yapıyordur. Peki, sizde anneniz gibi lezzetli köfteler yapmak ister misiniz? Bugün sizler için lezzetli köfte yapmak için birkaç ipucu paylaşacağız.

1. Kıyma

Öncelikle köfte yaparken köftenin kuru olmaması için orta yağlı bir kıyma kullanmalısınız. Damak zevkinize uygun olacak şekilde dilerseniz köfte yaparken kullanacağınız kıymanın yarısını dana, yarısını kuzu kıyması olarak karıştırabilirsiniz. Dilerseniz tek bir çeşit kıymadan da köftelerinizi yapabilirsiniz. Köfte yaparken kullanacağınız kıymayı mutlaka 2 kez çektirmeyi unutmayın!

2. Ekmek içi veya galeta unu

Köftenin ekmeğe aşkını bilmeyen yoktur. Köftenin harcına ekleyeceğiniz ekmek mutlaka bayat olmalıdır. Kullanacağınız ekmeğin kabuğunu köfte harcına kullanmayın. Ekmek kabukları köftenin içerisinde sert olmasına neden olur. Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır. Eğer evde bayat ekmeğiniz yoksa yerine galeta unu ekleyebilirsiniz.

3. Yumurta

Köfteye yumurta ilave edilmeli mi yoksa edilmemeli mi? En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller. Her köftenin yapılışı ve malzemesine göre tariflerde yumurta veya ekmek olarak farklılık gösterir. Ancak bazı köfte harçlarında ise hem ekmek hem de yumurta kullanılmaktadır. Yumurtayı köfte içerisinde kullanmak, köftenin iyi bir kıvamda olmasını sağlar. Tüm malzemelerin iç içe olduğu tariflerin çoğunun içerisinde yumurta görebilirsiniz. Köfte yaparken içerisinde yumurta kullanmanızı öneririz ancak hazırlayıp buzlukta saklayacaksanız köftelerin içerisine yumurta ilave etmeyin. Yumurtalı köfteleri pişirdiğinizde daha az yağ çekerek daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Harçta bulunan yumurta piştikten sonra köfteleri biraz söndürebilir. Eğer köftelerinizin sönmesini istemiyorsanız içerisine yarım çay kaşığı kadar karbonat ekleyebilirsiniz. Bu sayede köfteleriniz daha kabarık olacaktır.

4. Soğan

Köftenin lezzet sırlarından bir diğeri ise soğandır. Köfte harcını hazırlarken yumurta ve soğanı eklemeden önce, soğanın suyunu sıkarak harcınıza ekleyin. Bu şekilde 3-4 saat dolapta dinlendirin. Dinlenme işleminden sonra soğanı ekleyerek köfte harcını vaktiniz varsa 24 saat buzdolabında dinlendirin. Dinlenen harcın üzerine yumurtayı ekleyin ve diğer malzemeleri ilave edin. Vaktiniz yoksa hazırladığınız köfte harcını 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra diğer malzemeleri harca ekleyebilirsiniz. Eğer seviyorsanız köfte harcının içerisine bir veya iki diş sarımsak ekleyerekte lezzetine lezzet katabilirsiniz. Ancak sarımsak sevmiyorsanız bu adımı geçebilirsiniz.

5. Köfte harcı hazırlama

Köfte harcı hazırlarken öncelik sıraları oldukça önemlidir. Eğer beklemeye vaktiniz varsa yukarıda bahsetmiş olduğumuz soğan adımında bulunan bekleme süresi ile köftenizi hazırlayabilirsiniz. Ancak vaktim yok diyorsanız sizlere sırasıyla köfte harcı hazırlama aşamalarından bahsedelim. Öncelikle soğanı rendeleyin ve maydanozu kıyarak köfte yapımına başlayın. Bir yoğurma kabının içerisine soğan, maydanoz, yumurta, kıyma, baharat, zeytinyağı ve tuzu ekleyerek yoğurun. Tüm malzemeler iç içe geçtikten sonra köfte harcınız hazır demektir.

6. Şekillendirme

Yoğurma kabının içerisine tüm malzemeleri alın ve güzelce yoğurun. Köfte yoğurulmaktan hoşlanır ve ne kadar güzel yoğurursanız o kadar güzel olur. Köfte harcını yoğurmak için herhangi bir aparat kullanmayın. Ellerinizle yoğurup tüm malzemeleri birbirine karıştırırsanız güzel bir köfte harcı elde etmiş olursunuz. Unutmayın köfte harcının tüm malzemeleri birbirine geçmeli ve macun kıvamına gelmelidir.

7. Tavada köfte

Şekillenen köfteleri kızartmak için öncelikle bir kızartma tavasına ihtiyacınız olacak. Tavanın tabanı yağ olacak kadar yağ eklemeniz yeterlidir. Köfteleri kızartırken fazla yağ eklemenize gerek yoktur. Köftelerin her iki yanını eşit miktarda kızartın. Köfteleri fazla pişirmek köftenin kurumasına yol açar. Bu nedenle iki tarafın kızarması yeterli olacaktır. Köfteleri orta ateşte içleri yavaş yavaş pişerek kızartın. Yüksek ateşte kızaran köfteler hemen kızarır ve içleri pişmez. Bu nedenle köftelerin pişirme ısısına dikkat etmeniz gerekmektedir. Pişirme adımında bir diğer altın kural ise maşa kullanmak olacaktır. Köfteleri pişirirken çatal kullanırsanız köftelerin dağılmasına neden olabilirsiniz. Maşa kullanırsanız köfteler formunu bozmaz.

8. Izgara köfte

Köfteleri ızgarada pişirirken bir tarafını kızartıp sonra diğer tarafını pişirmeniz gerekiyor. Izgarada pişen köftelerin dışı iyice pişer ve içi sulu kalarak farklı bir lezzet ortaya çıkar. Bu şekilde tam kıvamında pişmiş bir ızgara köfte hazırlamış olursunuz.

9. Fırında köfte

Fırında köfte hazırlarken lezzet açısından farklı sebzeler ekleyerek, köftelerle birlikte pişirebilirsiniz. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Köftelerin üzeri hafif kızardığında köfteleriniz pişmiş demektir. Bu aşamadan sonra köftelerinizi fırından alarak servis edebilirsiniz.

10. Tencerede köfte

Tencerede köftelerinizi pişirmek için üzerine salçalı bir sos yapabilirsiniz. Hazırladığınız salçalı sosu köftelerin üzerine dökebilirsiniz. Sosun tüm tencerenin içerisindeki malzemelere etki etmesi için tencereye sıcak su ilave edin ve orta ateşte pişmeye bırakın. Pişirirken suyunun az geldiğini düşünürseniz üzerine ilave sıcak su eklemesi yapabilirsiniz. Salçalı sos hazırlamak için sizlere küçük bir tarif iletiyoruz . Salçalı sos yapımı için malzemeler: 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı biber salçası, 2 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kekik ve 2 dal maydanoz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler