Masal Dinlemenin Çocuk Gelişimindeki Etkileri Nelerdir

Masal Dinlemenin Çocuk Gelişimindeki Etkileri Nelerdir
Geçmişten günümüze var olan, hikayelerin nesilden nesile aktarılarak adeta kültür elçiliği yaptığı masallar ne anlam ifade eder? Masal dinlemenin çocuklar üzerinde etkileri nelerdir? Masal dinleyen çocuklarda ne gibi olumlu etkiler görülür? Sizler için araştırdık.

Masallar; bir varmış, bir yokmuş cümleleri ile bizleri, bulunduğumuz zamanın ve mekanın çok ötesine taşır. Çocukluk dönemimizde dinlemiş olduğumuz masallar halen hatrımızdadır.

Eski dönemlerde özellikle kış akşamlarında nine dede dilinden dinlediğimiz hikayeler, çocukları eğlendirmek amaçlı anlatılırdı. Teknolojinin yaşantımıza bu denli hakim olmadığı o dönemlerde, tek eğlenceli zaman dilimleri masal dinlemekti. Masallar; yaşlı insanların da kendi büyüklerinden işittiğini, kendinden sonrakilere aktarması ile dilden dile dolaşırdı.

Uzmanlarda etkileri konusunda hemfikir!

Çok eski zamanlardan bu yana hiç değişmeyen bu gelenek, çocuklar üzerinde oldukça etkilidir. Masal anlatımının ne kadar önemli olduğuna dair uzmanlarca yapılan araştırmalar, eğitim içerisinde büyük ve etkin olduğu yönündedir.

Peki eğitim konusunda bu denli önemli bir rol oynayan masallar, hangi konularda çocukların gelişimine katkı sağlıyor? Sizler için araştırdık.

✔️ Dil gelişimini destekler.

✔️ Çocuklar duyduklarını aktarmayı önemserler. Dinlediği masalları aktarabilen çocukların, zamanla konuşması güçlenir. İleriki yaşlarda ise diksiyonu düzgün ve kendini doğru kelimelerle ifade edebilen bir birey haline gelirler.

✔️ Masal dinlemek çocuğun hayal dünyasını geliştirir.

✔️ Masal dinlerken anlatılan hikayenin içeriğine göre, çocuk duygularını tanır.

✔️ Kendini masalda anlatılan karakterin yerine koyan çocuk, anlatılan duyguları kendisi de yaşıyor gibi hissederek, duygularını açıkça ifade edebilmeyi öğrenir.

✔️ Değerler eğitimi kapsamında anlatılan bir çok masal aracılığı ile çocuk, kültürüne ait kuralları öğrenmiş olur.

✔️ Yetiştiği kültüre ait masallar dinleyen çocukta aidiyet hissi oluşur.

✔️ Dinlemek oldukça önemli bir kavramdır. Günümüz yetişkin problemlerinin kaynağında bir çok zaman dinlememek ve empati kuramamak yatar. Çocuk masallar aracılığı ile dinlemeyi özümser, empati yeteneğini geliştirir.

✔️ Teknolojinin hayatımızda her an var olması, bir tek tıkla yüzlerce görsele ulaşmamızı sağlar. Bu durum her ne kadar kolaylık gibi görünse de çocukların beyin gelişimi açısından oldukça zararlıdır. Oysa masal dinletisinde görsel olmadığı için, çocuk dilediği gibi hayallerle zihninde görseller oluşturur. Bu durum ise beyin gelişimi açısından oldukça faydalıdır

✔️ Son zamanlarda çocuk gelişim uzmanları tarafından uygulanan bir terapi yöntemi olan masallarla problemler çözüme kavuşturuluyor. Bu terapi esnasında, anlatılan hikayelerin sonucu çocuğa bırakılarak tamamlanması istenir. Sonuca göre, çocuğun içinde bulunduğu ve ifade edemediği duygu durumları açığa çıkmış oluyor.

Özetle masal dinlemenin; çocuğun bilişsel, zihinsel ve psiko-sosyal gelişimine katkı sağladığını söyleyebiliriz.

Peki bizler masal anlatırken nelere dikkat etmeliyiz?

✔️ Öncelikle didaktik mesajlar veren masallar yerine, macera içerikli ve eğlenceli masallar anlatmayı tercih etmeliyiz

✔️ Yaş grubuna uygun masal içerikleri ile zihin gelişimini desteklemeliyiz.

✔️ Masal anlatırken “sen olsan ne yapardın” gibi sorularla çocukların dikkatini çekerek, aktif bir dinleme ile katılımını sağlayabiliriz.

✔️ Ses tonumuzu ve vurguları aktif ve ölçülü kullanmalıyız.

✔️ Masal içeriğinde ki karakter değişimlerinde ses tonumuzu değiştirmeliyiz

✔️ Heyecan, korku, sevinç gibi durumları aktarırken, sesimize duygu katmalı, fakat abartıdan kaçmalıyız. Çünkü çocuklar yapay ses tonunu fark ederek dinlemekten uzaklaşabilirler.

✔️ Anlatacağımız masalları mutlaka öncesinden okuyarak içeriği bilmeliyiz.

Tüm bunlar dikkate alınarak evlerimizde masal saati yapabilir, çocuklarında zihinlerinde unutulmaz hoş anılar bırakabiliriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler