Dondurulmuş Kırmızı Eti Çözdürürken Besin Değerini Yok Etmeyin

Dondurulmuş Kırmızı Eti Çözdürürken Besin Değerini Yok Etmeyin
Buzdolabı hayatımıza girdikten sonra çok geçmeden Derin Dondurucular da hayatımıza girdi. Kırmızı Et genelde hemen bozulabilen bir besindir. Bu yüzden genelde dondurucuya koyarız. Peki buzları nasıl çözmeliyiz? Bilmeniz gerekenleri sıraladık..

Kırmızı Etin besin değerini yok etmemek gerekiyor. Kolay bozulabilen ve bakteri üreten bir besindir et. Bu yüzden kırmızı etin nasıl çözüldüğü konusunda ayrıntılı bir şekilde bilmeniz gereken her şeyi sizler için sıraladık. Bu bilgiler ışığında sizlerde kırmızı eti çözdürürken neler yapmanız gerekenleri öğreneceksiniz..

Akşam eve geldiniz ve pişirecek bir şey bulamadınız. Neyse ki buzluktaki dondurulmuş etiniz aklınıza geldi. İyi ki bu haberi okuyorsunuz, çünkü artık bu gibi durumlarda en hızlı ve en sağlıklı şekilde eti nasıl çözdürebileceğinizi biliyor olacaksınız.:)

Hepimiz koşturmacalı hayatın içinde dondurucuyu çok fazla kullanıyoruz. Ben de kasaptan eti alıp buzluğa koyanlardanım. Bu şekilde istediğim zaman çıkarıp kullanıyorum.

Derin dondurucuya eti koyduğumuz zaman vitamin değerini kaybetmeden, lezzetinden ödün vermeden ve hızlı bi şekilde çözdürmeyi bilmek gerekiyor.

Bugün sizlere eti dondurmanın ve çözdürmenin püf noktalarını anlatacağım.

Öncelikle eti dondurmak için nelere dikkat etmeniz gerektiği konusuna açıklık getirelim.

Etleri dondururken en önemli şey paketlerken havasını tamamen almaktır. Ev tipi vakum makineniz varsa işiniz kolay. Ama herkesin vakum makinesi yok. Ee.. bu durumda ne yapacağız hemen anlatalım. Eti buzdolabı poşetine sıkıca sarın ve etin yüzeyine doğru sıkıca bastırın. Etin etrafını aliminyum folyo ile sarın ve kilitli buzdolabı poşetine koyup havasını alarak kapatın. Bu şekilde en az 3 ay dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

Etinizi en sağlıklı nasıl donduracağınızı öğrendikten sonra gelelim nasıl çözdüreceğinize..

Eti oda sıcaklığında çözdürmek çok sağlıksız!

Oda sıcaklığında çözdürülen etlerde bakteriler hızla ürer, her ne kadar pişirirken E.coli gibi bakterilerin yok olma ihtimali varsa da riske atmaya gerek yok. Bu yöntemi kesinlikle kullanmayın.

Dondurucudan buzdolabına koyun

Her ne kadar hızlı bir teknik olmasa da en yaygın ve en güvenilir çözme tekniği, donmuş yiyeceklerinizi dondurucudan alıp buzdolabına koymaktır. Bu yöntemde bakterilerin gelişmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Bu şekilde çözdürülen eti, 3 güne kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Fakat tekrar buzluğa koymayın.

Kabul ediyoruz, buzdolabına koymak hiç pratik değil!

Dondurucudan buzdolabına koyarak çözdürmek biraz zaman alır ve ani durumda pek işinize yaramaz. Miktarına bağlı olarak değişse de ortalama 8-24 saat arasında beklemeniz gerekebilir. Fakat akşamdan çıkarıp ertesi gün için pişirmek için harika bir seçenektir.

Soğuk su banyosu tekniği

Yiyecekleri hemen pişirmeyi planlıyorsanız ve çabuk çözmeniz gerekiyorsa, soğuk su banyosu tekniğini kullanın. Bunun için yiyeceklerinizi sızdırmaz bir plastik poşete sarmanız ve sızıntı olmadığından emin olmanız gerekir. Tabi ki dondurulmuş yiyecekleriniz zaten plastik bir poşet içindeyse su almayacağından eminseniz buna bile gerek yok.

Dondurulmuş yemeğinizin sığabileceği bir kase alın ve soğuk musluk suyuyla doldurun. Etinizi bu suya daldırın. Oda sıcaklığına gelince suyu tekrar değiştirin. Mevsime göre süre değişse de ortalama 30 dakikada da çözdürmeniz mümkün. Büyük et parçalarında bu süre 3 saate kadar da sürebilir.

Soğuk su banyosunda çözdürdüğünüz etleri hemen pişirin ve tekrar dondurmayın.

Sıcak su banyosu tekniği

Etinizin daha kısa sürede çözdürmek istiyorsanız sıcak su banyosu tekniğini kullanabilirsiniz. Bunun için ideal sıcaklık 60 derecedir. İnce dilimlenmiş etler için tercih edilebilir. Burada suyun sıcaklığını sabit tutmak püf noktasıdır. Ara ara kontrol edip suyu değiştirin.

Yine bu teknikle çözdürdüğünüz eti hemen pişirin ve tekrar dondurmayın.

Donmuş eti mikrodalgada da çözdürmek mümkün

Eğer etinizi mikrodalgada çözdürüyorsanız hiç beklemeden yemeğinizi pişirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde bakteri üreyebileceğinden güvenilir bir yöntem olmaz.

Burada dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta var. Öncelikle etinizi sardığınız poşet vs gibi plastikleri çıkarın. Bununla birlikte eti mikrodalgaya uygun bir tabağa koyun.

Uzmanlar kısa sürede çözdürmek için en sağlıklı yöntemin buzlu su olduğunu söyleseler de mikrodalga tekniğinin de uygun olduğunu ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler