Dışkı Rengimiz Sağlığımızı Ele Veriyor! Duyanlar Şaşıp Kalıyor İşte Dışkımızın Anlamları

Dışkı Rengimiz Sağlığımızı Ele Veriyor! Duyanlar Şaşıp Kalıyor İşte Dışkımızın Anlamları
Bebeklerde bazen gaz, bazen karın ağrısı, bazen de alerji belirtisi olduğu düşünülen farklı renk kakalar, yetişkinler için ne anlam ifade ediyor. Eğer sizin de dışkınız farklı renkteyse.....

İnsan bedeni muazzam bir sisteme sahiptir.. Bu sistem o kadar güzel görevini yerine getirir ki, içeride var olan bir rahatsızlığı hemen dışarıya bir şekilde sinyal olarak belli eder. Dışkılama ise insanın en temel ihtiyaçlarından biridir. Yemek ihtiyacı ne ise , onu dışarıya boşaltmakta o derece önemlidir.

Ağızdan alınan bütün gıdaları sindirim kanallarımız öğütür. İçerisinde kendisi için faydalı olan maddeleri alıp kana karıştırır. Fakat parçalanamadığı için kana geçemeyen maddeler ise lif olarak kalın bağırsak kısmına aktarılır. Buna zararlı maddeler de dahildir. Kalın bağırsak kısmına geçen maddeler ise içeriklerine göre sıvı bağırsakta kana karışabilenlerin dışında , kalın bağırsakta ilerlemeye devam ederler.
Daha sonra ise, dışkılama yolu ile dışarı atılırlar.

Özellikle anneler bebeklerinin dışkılarını, katılık sıvılık gibi kontrol ederler ki, hastalığın belirtilerini gözlemleyebilsinler.

Yalnızca bebekler için değil, hepimiz için dışkının rengi, şekli sağlığımız hakkında bir çok bilgi vermektedir.

Sizler için dışkıda ki bütün değişiklikler ne anlama geliyor araştırdık..
Öncelikle bir dışkı ne renklerde olabilir ona bakalım.

✔️ Orta veya koyu kahverengi dışkı

✔️ Soluk beyaz veya grimsi dışkı

✔️ Sarı dışkı

✔️ Yeşil dışkı

✔️ Kırmızı dışkı

✔️ Siyah dışkı

Şimdi ise bütün bunların ne anlama geldiğine bakalım.

Sağlıklı bir insanın dışkısı çok fazla değişiklik göstermez. Eğer dışkılamanız zor oluyorsa ,sert veya çok sıvı ise, içerde işler pekte yolunda gitmiyor demektir.

Eğer dışkı;

Orta büyüklükte ve koyu kahverengi ise, "normal" kabul edilmektedir.

Yeşil renkli ise; zararlı parazitler, bakteriler, dehidrasyon, viral, mide gribi ve enfeksiyon gibi nedenlerden kaynaklı olabilmektedir

Siyah renkli bir dışkı; Meyan kökü, demir takviyesi veya bizmut ilaçlar kullanıyorsanız ,siyah dışkının nedeni olarak görülebilir . Fakat bunlardan hiç birini kullanmıyorsanız işte o zaman üst gastrointestinal kanalda bir kanama işaret sayılabilir.

Kırmızı dışkı: Hemoroid veya alt bağırsak yollarında kanama olabildiğinin işareti sayılan kırmızı dışkı; pancar, domates kızılcık gibi kırmızı renkli gıdalar tükettiğinizde de olur. Böyle durumlarda, bir gün öncesinden o zamana kadar neler yediğinizi düşünün.

Sarı dışkı: Yağlı gıdaları çok fazla tükettiğinizde dışkınız hem sarı renkli hem de kokmuş olarak atılabilir. Eğer dışkı hep bu renkte ise, çölyak gibi rahatsızlıklar göz önünde bulundurulmalıdır.

Soluk beyaz veya griye yakın dışkı: Safra ,karaciğerden veya safra kesesinden gelen ve sindirime yardımcı olan bir sıvıdır. Eğer dışkının rengi beyaz veya soluk griye yakın ise kireçlidir. Dolayısıyla safra az üretildiği için, safra kanalında tıkanma olabilme ihtimali göz önünde bulundurmalıdır.

Dışkılama hiç bir problem olmadığı halde normalden farklı ise, stres faktörleri göz önünde bulundurulmalıdır.. Beyin, yoğun stres altındayken bu durumu bağırsaklara iletir. Bağırsaklar da gerilerek kanalları daraltır ve ortaya normalden farklı bir dışkılama olarak çıkar.

Bu durum elbette ki, ara sıra oluşan değil, dışkısında sürekli bu şekilde bir görüntü ve şekille karşılaşan kişiler için geçerlidir. Bunun dışında gün içerisinde yediklerimiz elbette dışkı rengini etkiler fakat, süreklilik arz eden bir durumda mutlaka doktora başvurulmasınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler