Cuma günü okunacak sureler ve dualar nelerdir? Yapılabilecek sünnetler nelerdir?

Cuma günü okunacak sureler ve dualar nelerdir?  Yapılabilecek sünnetler nelerdir?
Peygamber Efendimiz müslümanlar için kutsal sayılan ve haftanın en özel günlerinden olan Cuma günü hakkında ne buyurmuşlardır? Cuma gününe özel yapılacak olan ibadetler ve sünnet uygulamaları nelerdir? Cuma günü hangi sureler okunur? Bu yazımızda bu soruların cevabını sizler için derledik.

Cuma günü; Müslümanlar için kutsal günlerden biridir. Peygamber Efendimiz(S.A.V.) “Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı, cuma günüdür. Adem o gün yaratıldı, o gün cennete kondu, yine o gün cennetten çıkarıldı. Kıyamet de ancak cuma günü kopacaktır” (Müslim, Cuma, 5) buyurarak Cuma gününün özel bir gün olduğuna dikkatleri çekmiştir.

Bu gün, haftanın bütün yorgunluğuna adeta bir şifa gibi gelen, ruhlarımızı arındıran ve manen huzura erdiren bir gündür. Peygamber Efendimiz(S.A.V.)’in de bu mübarek günde uygulamış olduğu bazı sünnetler vardır. Ayrıca okunduğunda kat kat sevap kazandıran ve cuma gününe özel sureler ve dualar da yine hadislerde bahsedildiği şekli ile okunursa, büyük manevi kazançlar elde edilmeye vesiledir.

Cuma gününe özel uygulanan sünnetler, okunacak sure ve duaları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Peygamber Efendimiz(S.A.V.)’in cuma günü uyguladığı sünnetler şu şekildedir:

GÜZEL KOKULAR SÜRÜNMEK

"Bir kimse cuma günü gusül abdesti alır, elinden geldiği kadar temizlenir, ya kendi özel kokusundan veya evinde bulunan güzel kokudan sürünür ve evinden çıkar, iki kişinin arasına girmez, sonra üzerine farz olan namazı kılar, imam hutbe okurken susup onu dinlerse, o cuma ile öteki cuma arasındaki günahları bağışlanır.” (Buhârî, Cum`a 6, 19) Bu sünneti uygularken özellikle dikkat etmemiz gereken husus, insanlara rahatsızlık verecek ağır kokulardan kaçınmaktır. Ayrıca camilere giderken insanları rahatsız edecek soğan sarımsak vb. kokulardan kesinlikle uzak durulmalı, özellikle çorap temizliği hususunda dikkatli olunmalıdır.

CUMA GÜNÜ GUSÜL ABDESTİ ALMAK

Peygamber Efendimiz(S.A.V.)’in bu konuda ki hadisi şu şekildedir: “Her kim cuma günü abdest alırsa ne iyi eder; hele boy abdesti alırsa, o daha iyidir.” (Ebû Dâvûd, Tahâret 128; Tirmizî, Cum`a 5) Günümüz şartlarında her imkânın ve sıcak suyun rahatlıkla erişilebildiği bu zamanda bu sünneti cuma günleri ihya etmek, hem kolay hem de bol sevaplı bir ameldir.

CUMA HUTBESİNİ DİNLEMEK

“Bir kimse güzelce abdest alarak cuma namazına gelir, hutbeyi ses çıkarmadan dinlerse, iki cuma arasındaki ve fazla olarak üç günlük daha günahları bağışlanır. Kim hutbe okunurken çakıl taşlarıyla oynarsa, boş ve mânasız bir iş yapmış olur.” (Müslim, Cum`a 27. Ayrıca bk. Müslim,)

GÜZEL ELBİSELER GİYİNMEK

Peygamber Efendimiz(S.A.V.)buyurmuşlardır ki: "Her kim cuma günü gusleder, güzelce yıkanır, temizlenir, temizliğini güzel yapar, en güzel elbisesini giyinir ve Allah Teâlâ'nın nasib ettiği güzel kokudan sürünür, sonra cumaya gider, lakırdı etmez ve Müslümanların omuzlarına basmaz ve onlara eziyet etmezse, Allah o cuma ile diğer cuma arasındaki kusurlarını affeder." (Buhari, Cuma, 3, 6) . Müslüman bir kimse en güzel elbisesini giyerek cuma namazına gitmeye özen göstermelidir. Fakat bu durum elbette şart değildir. Eğer imkân varsa bu sünnetin uygulanması güzeldir.

BEDEN TEMİZLİĞİ YAPMAK

Cuma gününe özel olarak beden temizliğinin yapılması, tırnakların kesilmesi, dişlerin cuma namazından önce misvaklanması da sünnetlerdendir.
Ayrıca cuma gününün özel bir gün olması sebebi ile birbirimiz ikramlarda bulunmak, kardeşlerimizin hal ve hatırını sormak, büyükleri ziyaret etmek veya imkân nispetinde telefonla da olsa dualarını almak yapılacak güzel işlerin arasındadır.

CUMA GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Cuma günü Peygamber Efendimiz(S.A.V.)’e bolca salavat getirmek oldukça faziletlidir. Nitekim bu konuda Efendimiz “Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salâtü selâm getiriniz; zira sizin salâtü selâmlarınız bana sunulur.” (Ebû Dâvûd, Salât 201, Vitir 26)buyurmuşlardır. Efendimiz’e her zaman salavat getirmek çok güzel ve faziletlidir fakat cuma günü bu sevap katlanarak amel defterine yazılır. Peygamber Efendimiz(S.A.V.)’e salavatlarımız direk ulaştırılır.

CUMA GÜNÜ KEHF SURESİ OKUMAK

Peygamber Efendimiz(S.A.V.)hadisi şeriflerinde "Her kim cuma gecesi veya günü Kehf Sûresi' ni okursa, o kişiye okuduğu yerden Mekke-i Mükerreme' ye kadar ulaşan bir nur ihsan edilir. Bir dahaki cumaya ve üç gün fazlasına kadar (yapacağı günahlar) kendisi için bağışlanır. Sabaha kadar yetmiş bin melek kendisine salât eder.” buyurmuşlardır.

CUMA GÜNÜ YASİN SURESİ OKUMAK

"Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın, günahları affedilir.[İsfehani]” buyuran Efendimiz(S.A.V.)’in hadislerinde belirtilen Yasin suresini okumak da faziletli ibadetlerdendir.

CUMA GÜNÜ VEYA GECESİ DUHAN SURESİ OKUMAK

Bu konuda Efendimiz(S.A.V.)’in “Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk ihsan edilir” buyurdukları rivayet edilmiştir. [Taberani]

CUMA NAMAZINDAN SONRA, YEDİ DEFA İHLAS VE MUAVVİZETEYN (FELAK-NAS SURELERİ) OKUMAK

Peygamber Efendimiz(S.A.V.)buyurdular ki; "Cuma namazından sonra, yedi defa ihlas ve muavvizeteyn (Felak-Nas sureleri) okuyanı, Allah-ü
Teâlâ, bir hafta kazadan, beladan, kötü işlerden korur."

Ayrıca Peygamber Efendimiz(S.A.V) "Cuma günü içinde öyle bir vakit vardır ki, Müslüman bir kul namaz kıldığı halde o vakte rastlar da Allah'tan bir şey dilerse, muhakkak Allah onun dileğini yerine getirir." buyurur ve bu sözleri söylerken de eliyle bu vaktin çok kısa olduğuna işaret ederdi. (Buhari, Cuma 37) Efendimiz’in bu hadisinde bildirdiği bu vakit, Cuma gününde çok kısa bir zamana tekabül etmektedir ve hangi vakit olduğu gizlenmiştir. Dolayısı ile cuma gününün her anını dilde zikir ve imkânlar ölçüsünde ibadetle geçirmek yapılabilecek en güzel hasletlerdendir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler