Çıtır çıtır ama kurumayan böreklerin püf noktaları

Çıtır çıtır ama kurumayan böreklerin püf noktaları
Birçok kişi için börek yapmak hayatın en büyük zevklerinden biridir. İster tatlı olsun, ister tuzlu her seferinde başarılı bir börek için yardımcı olabilecek birkaç sır vardır.

Hamur işi ile çalışmak sabır ve dikkat gerektirir. Üç ana türün ( mayalı hamur, mayasız hamur ve yufka ) her birinin dikkate alınması gereken kendine özgü kuralları vardır. Genel olarak hamur işleri için birkaç temel kurala uymak, börekleriniz için mümkün olan en iyi sonuçları sağlayacaktır.

İyi bir börek için çıtır çıtır olmaları, puf puf kabarmaları ve pişerken de kurumamaları şarttır. Tam kıvamında pişmiş böreklerin sırlarıyla buluşturalım öyleyse sizi. Böreklerinizin de lezzetine lezzet katalım. E hadi, giyin önlükleri, una bulanmaya gidiyoruz!

Çıtır çıtır böreklerin püf noktaları

Eğer el açması bir börek yapıyorsanız hamurunuzun iyi mayalandığından emin olun. Bu pişme aşamasında kat kat olmuş, lezzeti şahane börekler yapmanızı sağlayacaktır. Açtığınız yufkaları mutlaka dinlendirin ve dinlendirirken güneş ışığından uzak ve üzeri örtülü bir şekilde olmasına özen gösterin. Hazırlarken arasına kat kat tereyağı, soda ya da süt mutlaka sürün.

Eğer hazır yufka kullanıyorsanız yufkanızın çok taze olmasına özen gösterin. Mutlaka eritilmiş tereyağı ya da sıvı yağ - süt karışımı sürerek böreğinizi hazırlayın. Pişirme aşamasında üzerine yumurta sürmeyi de ihmal etmeyin.

Böreklerin kurumaması için ne yapılmalı?

Güzelim yufkalarınızı açtınız ya da tazecik hazır yufkalar kullanıyorsunuz. Mutfaklarımız da işinizi kolaylaştıran milföy hamurlarını tercih ettiniz diyelim. Tüm yufka ve hamur çeşitlerinde böreğin kurumaması için dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası var. Önce kurumasının nedenlerini anlatalım. Böreğiniz doğru ısılarda pişmezse, yufkalarınız yeterince taze değilse, üzeri açık bir şekilde beklediyse ya da yufkalar çok yumuşaksa ve yeterince malzeme kullanılmadıysa bu sorunları yaşamanız olası.

Böreklerinizin kurumaması için kullanacağınız ilk malzeme süt olmalı. Oda sıcaklığındaki sütü yufkalarınızın ya da milföy hamurlarınızın arasına sürebilirsiniz. Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır. Sıvı yağ - süt karışımı da mükemmel bir lezzet ve çıtırlık için tercih edebileceğiniz malzemelerden. Böreğiniz pişer pişmez fırından çıkarmayı da ihmal etmeyin. Ardından da mutlaka bir bezle örtün. Fırında çok bekletirseniz kurumalar yaşayabilirsiniz. Aklınızda bulunsun.

Böreklerin puf puf kabarması için ne yapılmalı?

Özellikle hazır yufkayla yapılan böreklerde karşılaştığımız bir sorun bu. Hamurlar bir türlü kabarmıyor ve dilediğiniz sonucu alamıyorsunuz. Hatta o yemelere doyamadığımız, nefis kabaran milföy hamurlarında bile bu sorun bazen yaşanıyor. Puf puf kabarmış, ağızda dağılan böreklerin sırrı ise hazırlayacağınız çok basit bir karışımda saklı.

İster hazır yufka ister el açması yufka kullanın böreğinizin puf puf kabarmasının sırrı sodadan geçiyor. Sodalı yağlı bir karışım hazırlayıp yaptığınız börekleri içerisine batırarak ıslatabilir ya da kat kat yufkalarınızın arasına bu karışımdan sürerek böreklerinizin hem kabarmasını hem de kurumamasını sağlayabilirsiniz. İyi böreklerin sırlarını dinlediniz, şimdi çıtır çıtır, kıvamıyla hayranlık uyandıran bu lezzetleri yapma zamanı! Böreklerinizin güzelliğini de bu püf noktalarıyla ikiye katlayacağınıza eminiz. Şimdiden ellerinize sağlık.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler