Besinleri doğru saklama yöntemleri nelerdir?

Besinleri doğru saklama yöntemleri nelerdir?
Besinleri tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Yiyecekleri nasıl ve şekilde saklamalıyız? Hangi yiyecekler kaç gün tazeliğini korur? Sizler için yiyeceklerin en uygun saklama yöntemlerini araştırdır. Buyrun yazımıza...

Herşeyden önce aldığınız yiyeceklerin etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirin. Son kullanma tarihini kontrol edin. Son kullanma tarihi geçmiş ya da çok az kalmış olan yiyecekleri satın almayın. 

Gelelim besinlerin nasıl saklanması gerektiğine:

  • Et ve deniz ürünlerini dışarıda 2 saatten fazla bekletmeyin ve hemen buzdolabına kaldırın. Eğer 2 gün içerisinde tüketmeyecekseniz derin dondurucuya yerleştirin.Buzdolabında saklayacaksanız mutlaka kapalı bir kaba kayun.
  • Pişen yemeklerinizi en fazla 2 gün içerisinde tüketin ve buzdolabında muhafaza edin. Yemekler bekledikçe histamin düzeyleri artar, bu nedenle taze taze yapıp yenmesi uygundur.
  • Pişen yemekleri mümkünse sadece bir defa ısıtın. Isıtılan bir yemeği tekrar ısıtmayın.
  • Sıcak yemeği dolaba direk koymayın. Öncelikle soğumasını bekleyin.
  • Dondurucudaki hiç bir besini çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın.
  • Dondurucudaki yiyecekleri buzdolabında çözdürün. Hızlı bakteri ürettikleri için oda sıcaklığında çözdürmeyin.
  • Derin dondurucuya koyacağınız yiyecekleri porsiyonlar halinde koyun.
  • Bakliyatları ve baharatları paketlerinden çıkan ve cam kavanozlarda saklayın.
  • Patates, sarımsak ve soğanı buzdolabında saklamayın.  
  • Kök sebzeleri oda sıcaklığında (10 dereceden daha soğuk olmamak koşuluyla) saklayabilirsiniz. 
  • Yiyecekleri kullanacağınız zaman yıkayın, yoksa daha hızlı çürür. Ya da yıkayıp tamamen kurutup buzdolabında muhafaza edin.
  • Sebze ve meyveleri buzdolabında poşette saklayacaksanız bir kaç delik açın ki hava alsın.
  • Yumurtayı yıkamadan buzdolabına yerleştirin.
  • Etler ile sebzeyi doğrarken farklı tahtalar kullanın.
  • Baharatlarınızı ocak yanında muhafaza etmeyin.
  • Patatesi; karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklayın
  • Meyve ve sebzeleri ayrı yerlerde saklayın.

BUZDOLABINDA HANGİ YİYECEK KAÇ GÜN BEKLER

Kıyma, balık2 gün
Parça eti3 gün
Yoğurt, kaymak5 gün
Yumurta2 hafta
Pastalar3 gün
Ispanak, marul, domates3 gün
Lahana, havuç, kereviz7 gün
Taze fasulye, bezelye4 gün
Portakal, limon, elma, armut2 hafta
Üzüm, şeftali, kayısı5 gün

BUZDOLABI TEMİZLİĞİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ

  • Buzdolabı bakterilerin en çok olduğu yerlerden biridir. Bu yüzden temizliği oldukça önemlidir. 
  • Ilık su içerisine beyaz sirke ve karbonat koyarak her hafta temizleyin. Ve sonra kurulayın.
  • Ayda bir bütün rafları tek tek çıkarıp köpükleyip, çeşmenin altında iyice suyla yıkayın.
  • Temizlik sonrasında buzdolabının arkasına karbonat koymak kötü kokuları engeller.
  • Yemekleri buzdolabında kesinlikle ağzı açık koymayın. Ya kapak kapatın ya da streç filmle sarın.
  • Buzdolabını tıka basa doldurmayın. 
  • Buzdolabını 4 °C, buzluğu da -18 °C de sabitleyin.
  • Buzdolabını uzun süre açık bırakmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler