Benim başıma gelmez demeyin: Saçtan, koltuktan, halıdan, kıyafetten sakız ve sakız lekesi nasıl çıkar?

Benim başıma gelmez demeyin: Saçtan, koltuktan, halıdan, kıyafetten sakız ve sakız lekesi nasıl çıkar?
"Yok artık" işime yaramaz bu bilgi diye düşünmeyin! Sakız bu, nereye bulaşacağı belli mi olur? Siz farkına varmadan saçınıza, kıyafetinize, koltuğunuza hatta ayakkabınıza bile bulaşması an meselesi.Bir gün nasılsa lazım olur diyin ve gelin yapışan sakızdan nasıl kurtulunur öğrenelim.

Aman ha dikkat! Eğer sakız yün, ipek gibi hassas kumaşlara yapışmışsa daha da hassas olun, sakın kumaşın dokusuna zarar vermeyin! Kumaşın talimatına göre temizlik yapmak daha iyi bir fikir olabilir.

Buz ile yapışan sakız lekesi nasıl çıkar?

Sakızınız pantolonunuza, saçınıza, mobilyanıza veya halıya nereye yapışırsa yapışsın hemen buzluğunuzdaki buz küplerini alın.

Buz küplerini buzdolabı poşetine yerleştirip sakızın yapıştığı bölgeye koyun. Sakız soğumaya başladıkça, yapışkanlığını kaybedip kalıp gibi kolayca çıkacak. Şaşırmaya hazır olun.

Limon ve tuz ile sakız lekesi nasıl çıkar?

Sakızın kendisi ve yapıştığı yerdeki lekeyi çıkarmanın etkili yollarından biri de limon ve tuz kullanmak.

Öncelikle sakızı yapıştığı yerde katılaşana kadar bekleyin. Ardından yarım limonun suyunu sakızın üzerine sıkıp kolayca sakızı çıkarın.

Ee... sakız çıktı, peki o lekeden nasıl kurtulacaksınız?

Sakız lekesinin olduğu bölgeye bolca tuz dökün. Ardından yarım limonun suyunu da sıkıp, nazikçe ovun. Ve hiç beklemeden giysinizi çamaşır makinesine atıp yıkayın.Bu işde tamam:)

Peki giysi değil de koltuk ve ayakkabıysa ne yapacaksınız?

Tabiki bu durumda çamaşır makinesine atma aşamasını yapmayıp , koltuğu ve ayakkabıyı her zaman nasıl temizliyorsanız o şekilde temizleyin. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey pratik olmak! Sakın limon suyu tuzun lekeli alanda kuruyup kalmasın.

Ütü ve kağıt ile sakız lekesi nasıl çıkar?

Sakızın katılaşmasını beklemek burada da en önemli husus. Siz o arada ütünüzü ısıtın. Temiz bir A4 kağıdını hazırlayın. Sakızın üzerine kağıdı örtüp, kağıdın üzerinden 3-4 defa geçin. Şaşırmaya hazır olun! 

Baktınız sakızın bir kısmı hala kağıda geçmedi üzülmeyin. Başka bir A4 kağıdı ile aynı işlemi tekrarlayın. 

Şimdi sıra sakız lekesini çıkarmada. Sakız lekesinin üzerine biraz sıvı el bulaşık deterjanını döküp, nazikçe çitileyin. Ilık suyla güzelce durulayıp, çamaşır makinesine atıp her azaman nasıl yıkıyorsanız o şekilde yıkayın. Yıkama işlemi bittiğinde sakız lekesinden eser kalmayacak:)

Halıya yapışan sakız lekesi nasıl çıkar?

Sakız hiç olmadık bir yere, halıya yapıştı! Kara kara düşünmek yerine kolları sıvayın. Sakızın üzerine biraz beyaz sirke dökün ve temiz bir süngerle hafifçe ovalayıp sakızı çıkarın. Sakızın büyük bir kısmı bu şekilde çıkacaktır.  Kalan leke için bir kaba bulaşık deterjanını su ile karıştırın ve lekenin üzerine dökün, zarif hareketlerle ovalayın. Son olarak temiz suyla silip eski haline dönen halınızı seyredebilirsiniz.

Diş fırçasıyla sakız lekesi nasıl çıkar?

Buz küpleriyle sakızdan kurtuldunuz. Peki o hoş olmayan sakız lekesinden nasıl kurtulacaksınız? Bunun için kullanmadığınız ama temiz bir diş fırçası ile ovalayarak lekeden kurtulabilirsiniz. Lekenin tamamı çıkmadıysa endişelenmeyin. Lekenin üzerine karbonat döküp yine diş fırçasıyla nazikçe ovalayın. Aman ha kumaşa zarar verecek sert hareketlerden uzak durun.

Ayakkabıdan sakız nasıl çıkar?

Bu da başınıza en çok gelen olaylardan biri olabilir. Eğer imkanınız varsa kum olan bir zemin bulun ve ayağınızı sürterek yürüyün.  Kumlu bir yer bulamadıysanız aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

Koli bandıyla sakız nasıl çıkar?

Koli bandı yöntemini diğer yöntemleri denedikten sonra son çare uygulayın. Çünkü bant deformasyona neden olabilir.

Eğer sakız sert dokulu ayakkabı, zemin ya da kot gibi yere yapıştıysa, öncelikle yapışan sakızın kurumasını bekleyin. Daha sonra sakızın üzerine koli bandını yapıştırıp ardından hızla çekin. Bu iş de tamamdır.

Saç kestirmeye gerek kalmadan sakız nasıl çıkar? 

O güzelim saçlarınız kesmeden bir çare elbette var. Bunun için en çok tercih edilen yöntemler;

1.Yöntem: Zeytinyağı ile sakızı saçtan çıkarma
Sakızın olduğu bölgeye bir miktar zeytinyağı sürüp bekleyin. Elinizle sakızı saçlardan sıyırarak aşağı doğru çekin. Eğer hala saçınızda biraz sakız varsa diş fırçası ile saçınızı tarayarak kalan parçaları çıkarın.
Son olarak saçlarınızdan zeytinyağını arındırmak için saçlarınızı yıkayın.

2.Yöntem: Mayonez ile sakızı saçtan çıkarma
Yapışan sakızın üzerine biraz mayonez döküp 10 dakika bekleyin ve şaşırmaya hazır olun.

3.Yöntem: Vazelin ile sakızı saçtan çıkarma
Sakızın olduğu bölgeye bolca vazelin sürün. Bu şekilde 20 dakika kadar bekleyin. Geniş dişli bir tarakla saçınızı tarayarak sakızı kolaylıkla çıkarın. En son saçınızı güzelce yıkayıp durulayın.

3.Yöntem: Buz yöntemi ile sakızı saçtan çıkarma
Bir bardak suya 1 yemek kaşığı su ekleyip karıştırın. Sakız olan saçınızı bu suya batırın. Buzluktaki buz küplerinizi sakızın üzerine yerleştirip 20 dakika bekletin.En son yumuşayan sakızı tarakla tarayıp çıkarabilirsiniz.

4.Yöntem: Fıstık ezmesi ile sakızı saçtan çıkarma
Şaşırabilirsiniz ama gerçekten fıstık ezmesi kullanacağız. Fıstık yağı yapışkan özellikleri bozarak ayrılmayı sağlayan bir yağ türü olduğu için sakızı çıkarmak için etkili bir yöntemdir. Saçlarınıza iyice yapışmış olan sakızın çevresini fıstık ezmesi ile iyice sarıp bir kaç dakika bekleyin.Sakız parçaları kırılacak ve kolayca saçınızdan çıkacaktır. Daha sonra bir duş alarak saçlarınızı yıkayabilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler