Yiyecekleri Mevsiminde Tüketin! Hangi Ayda Hangi Sebze ve Meyveler Yenmeli

Yiyecekleri Mevsiminde Tüketin! Hangi Ayda Hangi Sebze ve Meyveler Yenmeli
Bazı besin ve yiyecek türleriyle ilgili uzmanların önemli bir uyarısı var. Meyve ve Sebzeleri mevsiminizde tüketmeniz gerekiyor.. Mevsiminde tüketilmeyen meyve ve Sebzelerin vücuda olan etkisi ise..

Artık bütün sebze ve meyvelere her an ulaşabiliyoruz. Bu durum iyi mi kötü mü tartışılırken uzmanlar son noktayı koydu! Neden sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketmemiz gerektiğini, hangi aylarda hangi sebze ve meyvelerin tüketilmesinin uygun olduğunu Sağlık Haberciniz ekibi olarak sizin için araştırdık

Şimdilerde her meyve ve sebzeyi tezgahlarda bulur hale geldik. Eskiden nerede istediğimiz sebze ve meyveyi hemen bulabilmek... Hepsinin mevsimini beklerdik olsa da yesek diye. Kışın ıspanak, karnabahar kokuları sararken mutfaklarımızı baharın gelmesiyle daha bir zenginleşirdi sofralarımız domates, enginar, bakla, çağla, çilek, patlıcan, erik, yenidünya...

Uzmanlar meyve ve sebzelerin mevsimine göre tüketilmesi konusunda uyarıyor. Ama neden her mevsim bu lezzetleri tatmayalım diyorsanız yazımızı okuduktan sonra kararı siz verin...

Mevsiminde tüketilen ürünlerin lezzeti kadar besleyiciliği de bir o kadar fazla. Brokolinin besin değeri üzerine yapılan bir araştırmada; sonbahar mevsiminde hasat edilen brokolinin ilkbahara göre iki kat daha fazla c vitamini içerdiği görüldü.

Ayrıca teknolojik imkanlar ile yıl boyunca meyve ve sebzeleri üretmek mümkün olsa da lezzetleri aynı olmuyor. Bu ürünler mevsim dışında yetiştirildiğinde erken toplanıp soğutma ve ısıtma işlemleri ile birlikte çeşitli kimyasallara maruz kalırlar. Ayrıca bazı ürünler raf ömrünün uzaması için yenilebilir film ile kaplanır. Yani siz meyve sebze yiyerek sağlıklı beslendiğinizi düşünürken aslında lezzetini ve besin değerini kaybetmiş yapay ürünler tüketmiş oluyorsunuz.

Ben mevsiminde meyve sebze tüketmek istiyorum derseniz işte size mevsimlerine hatta aylarına göre sebze ve meyveler:

KIŞ
AralıkKestane, balkabağı
OcakBrüksel lahanası, pırasa, kereviz, greyfurt
ŞubatPırasa, kırmızı turp, pazı, mandalina, muz, kereviz
İLKBAHAR
MartPancar, limon, kuşkonmaz, turp, bakla
NisanEnginar, havuç, bezelye, çağla, bebe havucu
MayısÇilek, patlıcan, domates, erik, arpacık soğanı, barbunya
YAZ
HaziranEnginar, taze patates, marul, taze fasulye, dolmalık biber
TemmuzKiraz, vişne, karpuz, kayısı, taze sarımsak, mısır, kavun
AğustosMürdüm eriği, üzüm, bamya, dut, iç bakla
SONBAHAR
EylülTaze ceviz, taze fındık, bamya, kabak
EkimArmut, pırasa, karnabaIar, nar
KasımLahana, portakal, mandalina, ayva

Mevsiminde, doğal ortamında yetişmiş ve olgunlaşmış lezzetli meyve ve sebzeyi tüketmek mi yoksa kimyasallar ile ısıl işlemlere maruz bırakılmış yapay ürünleri tüketmek m? Karar sizin…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
En Yeniler