Sumak kanser hücrelerini yok ediyor, sağlıklı hücreleri yeniliyor! İşte sumağın sağlığa faydaları

Sumak kanser hücrelerini yok ediyor, sağlıklı hücreleri yeniliyor! İşte sumağın sağlığa faydaları
Sumak, yemeklere verdiği aroma ve insan sağlığı üzerinde önemli etkileri olması nedeniyle yaygın olarak tüketilen bir baharattır. Sumak genellikle soğanla birlikte yenir ve bulaşıcı hastalıklardaki rolü de ön plana çıkmaktadır. Bu baharatın tadının yanı sıra birçok faydası vardır. Antioksidan özelliği ile kanserden diyabete kadar pek çok hastalığa karşı önemli bir bariyerdir.

Hafif ekşimsi tadıyla salatalara ve bazı yemeklere harika bir lezzet katan bu bitki, aynı zamanda farklı seviyelerde çalışan birçok vücuda faydasıyla da öne çıkıyor. Bu nedenle sizler için sumanın tüm harikalarını ve faydalarını listeledik. İşte sumak bilinmeyen faydaları...

SUMAK NEDİR?

Sumak, Anacardiaceae adı verilen bir bitki ailesine ait çiçekli bir çalı çeşididir. Bilimsel adı Rhus coriaria'dır. Bu ailenin diğer yaygın üyeleri arasında kaju ve mango bitkileri bulunur.
İnsanlığı iyileştir! Bu baharat kanser hücrelerini yok eder ve sağlıklı hücreleri yeniler.

200'den fazla farklı sumak türü vardır. Bununla birlikte, Rhus coriaria - veya Suriye sumak - insanlar tarafından yemek pişirmek ve bitkisel ilaç için en yaygın olarak yetiştirilen türdür.

Sumak, ürettiği büyük, yoğun parlak kırmızı bezelye büyüklüğünde meyve kümeleriyle tanınır.

İnsanlar çay yapmak için taze meyveleri demleyebilirler, ancak daha sıklıkla kurutup öğüterek toz haline getirir ve bitkisel takviyeler veya mutfak çeşnileri olarak kullanırlar.

Sumak baharatı zehirli sumakla karıştırılmamalıdır. Zehirli sumak ilgili olsa da, açıkça farklıdır. Zehirli sumak beyaz meyveler üretir ve zehirli sarmaşık veya zehirli meşeye benzer alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Sumak muhtemelen en ünlü yemek baharatıdır. Ayrıca yüzyıllardır geleneksel bitkisel ilaç uygulamalarında da kullanılmaktadır.

Sumak'ın insanlar üzerindeki etkilerine dair bilimsel kanıt eksikliği vardır. Bununla birlikte, erken araştırmalar, potansiyel sağlık yararları olabileceğini düşündürmektedir.

2014 yılında yapılan bir analiz, besinsel olarak kuru sumanın yaklaşık %71 karbonhidrat, %19 yağ ve %5 proteinden oluştuğunu buldu.

Sumaktaki yağın çoğu, oleik asit ve linoleik asit adı verilen iki özel yağ türünden gelir.

Oleik asit, genellikle kalp sağlığı ile ilişkili tekli doymamış bir yağdır. Aynı zamanda zeytin ve avokado da dahil olmak üzere diğer yaygın bitkisel gıdalardaki ana yağdır.

Linoleik asit, sağlıklı cilt ve hücre zarlarının korunmasında rol oynayan temel bir çoklu doymamış yağdır.

Taze sumak meyvesinin 2004 yılında yapılan bir kimyasal analizi, bunun yüzde 14'ünden fazlasının sindirim sağlığını destekleyen bir besin olan lif içerdiğini buldu.

Sumak mikro besin içeriği hakkında yetersiz veri vardır, ancak bazı araştırmalar, C, B6, B1 ve B2 vitaminleri dahil olmak üzere en az eser miktarda birkaç temel besin içerdiğini göstermektedir.
İnsanlığı iyileştir! Bu baharat kanser hücrelerini yok eder ve sağlıklı hücreleri yeniler.

ANTİOKSİDANLAR AÇISINDAN ZENGİN

Sumak, çeşitli antioksidan bileşikler açısından zengindir. Uzmanlar, sumakın geniş bir terapötik potansiyele sahip olmasının ana nedeninin bu olabileceğine inanıyor.

Sumak, tanenler, antosiyaninler ve flavonoidler dahil olmak üzere güçlü antioksidan aktiviteye sahip birkaç bileşik içerir.

Antioksidanlar, hücreleri hasardan korumada ve vücuttaki oksidatif stresi azaltmada çok etkilidir.
İnsanlığı iyileştir! Bu baharat kanser hücrelerini yok eder ve sağlıklı hücreleri yeniler.

Sumak gibi gıdalardaki antioksidanların iltihabı azaltmada rol oynayabileceğine dair kanıtlar da var. Kalp hastalığı ve kanser gibi inflamatuar hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilirler.

KAN ŞEKERİ DENGESİNİ TEŞVİK EDEBİLİR

Bazı araştırmalar, sumakın tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini yönetmek için etkili bir araç olabileceğini düşündürmektedir.

Diyabetli 41 kişide 2014 yılında yapılan bir araştırma, günde 3 gram sumak tüketmenin kan şekeri ve antioksidan seviyeleri üzerindeki etkilerini değerlendirdi. 3 aylık çalışmanın sonunda, sumak takviyesi alan kişiler, plasebo alanlara kıyasla önemli ölçüde daha yüksek ortalama kan şekeri ve antioksidan seviyelerine sahipti.

Benzer bir çalışmada 41 kişilik diyabetli bir gruptan 3 ay boyunca günde 3 gram sumak tozu almaları istendi. Sumak grubunda dolaşımdaki insülin %25 azalmıştır, bu da sumak takviyesinin insülin duyarlılığını artırabileceğini düşündürmektedir. Bu noktada, bilim adamlarının sumakın diyabet yönetimi için bir bakım planına en iyi nasıl uyabileceğini belirlemek için daha fazla araştırma yapması gerekiyor.

KAS AĞRISINI HAFİFLETEBİLİR

2016 yılında yapılan bir araştırma, 40 sağlıklı kişiye sumak içeceği veya plasebo vererek sumakın kas ağrısını hafifletme potansiyelini araştırdı.

4 haftalık çalışmanın sonunda, sumak içeceği alan grup, plasebo içeceği alan gruba kıyasla önemli ölçüde daha az egzersiz kaynaklı kas ağrısı bildirdi.

Sumak grubunda dolaşımdaki antioksidan seviyeleri de önemli ölçüde arttı. Çalışma yazarlarına göre, bu gözlemlenen ağrı rahatlamasına katkıda bulunmuş olabilir.

Bu sonuçlar umut verici olsa da, insanların daha büyük popülasyonlarda kas ağrılarını gidermek veya atletik performansı desteklemek için sumak nasıl kullanıldığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

OLASI OLUMSUZLUKLAR VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Sumak mükemmel bir güvenlik kaydına sahiptir ve mevcut klinik çalışmalarda herhangi bir reaksiyon bildirilmemiştir.

Bununla birlikte sumak, kaju ve mango ile ilişkili olduğundan, bu gıdalara alerjisi olan kişiler olası herhangi bir alerjik reaksiyondan kaçınmak için sumaktan kaçınmak isteyebilirler.

Sumak kan şekerini düşürebileceğinden, kan şekerini düşüren ilaçlar alıyorsanız da önerilmez.

Sumak ile zehirli sumak karıştırılmaması da önemlidir.

Zehirli sumak veya Toxicodendron vernix, yenilebilir sumak bitkilerinin ürettiği kırmızı meyve yerine beyaz meyve üretir.

Zehirli sumak ciltte iltihaplı, kaşıntılı kurdeşenlere neden olabilir. İnsanlar onu yutmamalı.

NASIL KULLANILIR?

Sumak, yemek pişirmede veya bitkisel bir ilaç olarak kullanılabilecek eşsiz bir baharattır. Diğer birçok mutfak baharatı gibi, sumak da çeşitli yemeklerin lezzetini ve rengini arttırır. Özellikle Ortadoğu ve Akdeniz mutfağında popülerdir.

Sumak zengin bir kırmızı renge sahiptir, narenciye benzeri bir kokuya sahiptir ve limon suyuna benzer belirgin bir ekşi tada sahiptir. İnsanlar bazen sumak limonata denilen tatlı ve ekşi bir içecek yapmak için kullanırlar.

Sumak, kurutulduğunda ve öğütüldüğünde pürüzlü, kumlu bir dokuya sahiptir. Öğütülmüş sumak, ızgara etler ve sebzeler, tahıllar, unlu mamuller ve tatlılar dahil olmak üzere birçok yemeğe asitlik, parlaklık ve renk katmak için harikadır.

Genellikle sosların, sosların ve sosların lezzetini arttırmak için kullanılır. Zahter olarak bilinen klasik Akdeniz baharat karışımının önemli bir parçasıdır.

BİTKİSEL TAKVİYE

Sumak, ticari olarak bitkisel bir takviye olarak mevcuttur. İnsanlar genellikle kapsül şeklinde alırlar, ancak çay veya tentür olarak da alabilirsiniz.

Veri eksikliği nedeniyle, sumakın tıbbi dozu iyi tanımlanmamıştır. Bununla birlikte, klinik çalışmalar günde 3 grama kadar olan dozların güvenli olduğunu göstermiştir.

Sağlık rejiminize sumak takviyeleri eklemeden önce, sizin için güvenli ve doğru olduklarından emin olmak için sağlık uzmanınıza danışın.

SUMAK SUYU ÇAYI VE SUMAK YAPRAĞI NEYE İYİ GELİR?

Günümüzde sumak çayı soğuk su ile karıştırılarak içilebilir veya bu şekilde yemeklere ilave edilebilir.

1 litre suya 100 gram sumak eklenerek yapılan çay düzenli olarak kullanılmalıdır. Genel olarak konuşursak, günde 3 bardak kadar tüketildiğinde sumak çayının vücudun toksinleri atmasına yardımcı olduğu ve insanları birçok hastalıktan koruduğu bilinmektedir. Ayrıca az miktarda hazırlayıp taze yemek isteyenler, bir çay bardağı kaynar suya bir çay kaşığı sumak ekleyerek yapabilirler.

SUMAK ÇAYI NEYE İYİ GELİR

Lübnan menşeli sumak çayı birçok rahatsızlığın tedavisinde yardımcı oluyor. İşte onlardan bazıları;

Adet Düzensizlikleri Üzerindeki Etkiler

Sumak, adet döneminde kadınların yaşadığı ağrıları azalttığı bilinmektedir. Adet düzensizliği olan kadınlar sumak bitkisinden faydalanır. Kadınların adet öncesi ve adet sırasında düzenli olarak sumak çayı içtikleri takdirde daha az ağrı yaşadıkları bilinmektedir.

İdrar Söktürücü Etki

Sumak, vücudun idrar üretmesine yardımcı olan ve vücuttan atılması gereken toksik maddelerin atılmasını sağlayan idrar söktürücü özelliklere sahiptir. İdrar yapma sorunu yaşayan kişiler için bir çözümdür ve ağrılı idrara çıkma veya mesane enfeksiyonlarına da iyi gelir.

Detoksifikasyon Etkisi

Günümüzde zararlı toksinlerin vücuttan atılması insan sağlığı için her zaman çok önemlidir. Sumak çayı tüketimi nedeniyle vücuttan atılması gereken toksinler ve atıklar artırılır.

Sindirim Ve Dolaşım Sistemi Üzerindeki Etkileri

Sumak çayının sindirim ve dolaşım sistemi üzerinde önemli etkileri vardır. Sumak, solunum problemlerini en aza indirir ve genellikle göğüs ve solunum rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır.

SUMAK YAPRAĞI NE İŞE YARAR?

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan sumak yaprakları çiğnenerek yenir. Çiğnenmiş sumak yaprakları genellikle kızarıklıklar ve iltihaplı diş etleri için çok faydalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler