Probiyotikler ve Prebiyotikler nelerdir, ne gibi farklılıklar içerir?
Probiyotikler; bazı gıdalarda ve takviye besinlerde bulunan canlı bakterilerdir.
Prebiyotikler; insan vücudunun sindiremediği, çoğunlukla liflerden oluşan karbonhidrat türleridir.
Kısacası probiyotikler yararlı bakterilerdir, prebiyotikler bu bakteriler için besindir.
Hem prebiyotikler hem de probiyotikler insan sağlığı için çok önemlidir.
Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?
- Mide-bağırsak florasının dengesini sağlar.
- Vitamin ve minerallerin emilimini hızlandırıp sinir sistemine yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkları azaltır.
- Kansere karşı korur.
- Kalbi korur.
- İdrar yolu enfeksiyonunu önler.
- Sinir sistemi hastalıklarına karşı etkilidir.
- Böbrek taşı oluşumunu önler.
- Egzama ve sedef gibi deri hastalıklarının tedavisini hızlandırır, cildi korur.
- Zararlı bakterilerin bağırsakta bulunmasını engeller.
- Parazite bağlı ishallerin iyileşmesini hızlandırır.
- Uyku kalitesini artırır.
- Depresyonu azaltır.
- Otizm tedavisinde de etkilidir.
- Sağlıklı kilo verilmesini sağlar.
Hangi Besinlerde Probiyotik Bulunur?
- Yoğurt
- Kefir
- Lahana turşusu
- Turşu
- Boza
- Ayran
- Kambu çayı
- Tarhana
- Pastorize edilmemiş gıdalar (Nar ekşisi, sirke, peynir, şalgam)
Hangi besinlerde Prebiyotik Bulunur?
• Kuru Baklagiller ( Fasülye, bezelye)
• Yulaf
• Soğan-Sarımsak
• Pırasa
• Bezelye
• Kuşkonmaz
• Arpa
• Çavdar
• Muz
• Çilek
Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-prebiotics
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.