Obezite ve diyabetin düşmanı "Kahve"! Peki günde ne kadar içmeli?
Kafeinin metabolizmayı hızlandırdığı, yağ yakımını artırdığı ve iştahı azalttığı bilinmektedir. Kahve enerji verir, dikkati keskinleştirir, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve yakın zamanda keşfedilen diğer faydaları arasındadır. Şimdi de İsveç'in Stockholm kentindeki Karolinska Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, obezite ve tip 2 diyabeti önlemek için infüzyon özelliklerinin iyiliğine eklediler.
BMJ Medicine uzmanlık dergisine göre, kandaki yüksek kafein seviyesi bir kişinin sahip olduğu vücut yağ miktarını azaltabilir ve sonuç olarak tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
Araştırma üzerinde çalışan Imperial College London'da klinik bilimci olan Dr. Dipender Gill, nüfus düzeyinde bunun, kafeini daha yavaş metabolize eden kişilerin daha zayıf olma ve daha düşük diyabet riskine sahip olma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına geldiğini söyledi.
Çalışma, muhafazakar kafein genetiğine sahip kişilerin daha düşük vücut kitle indeksine (BMI) sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu ve bu kişilerin tip 2 diyabet geliştirme olasılığının %19 daha az olduğunu ortaya koymuştur.
Bilim insanları, kafeinin diyabet riskini azalttığı ve kilo kaybıyla doğrudan bağlantılı olduğunu gösteren doğrudan bir bağlantının ilk kez bulunduğuna inanıyor.
Çalışma için araştırmacılar, günde üç ila beş fincan kahve içmenin - ortalama 70 ila 150 mg kafein içeren - daha düşük tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olduğunu öne süren daha önce yayınlanmış araştırmaları temel aldılar.
Altı uzun dönemli çalışmaya katılan, ağırlıklı olarak Avrupa kökenli yaklaşık 10.000 kişide CYP1A2 ve AHR genlerinin iki yaygın genetik varyantının rolünü analiz ettiler. CYP1A2 ve AHR genleri vücuttaki kafein metabolizmasının hızı ile ilişkilidir.
Daha yavaş kafein metabolizmasıyla ilişkili genetik varyantlar taşıyan kişiler ortalama olarak daha az kahve içmekte, ancak uyarıcı etkileri için gereken seviyelere ulaşmak veya bu seviyeleri korumak için hızlı bir şekilde metabolize eden kişilere göre kanlarında daha yüksek kafein seviyelerine sahip olmaktadır.
Analiz sonuçları, kanda genetik olarak öngörülen daha yüksek kafein seviyelerinin daha düşük vücut ağırlığı ve vücut yağı ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu seviyeler aynı zamanda daha düşük tip 2 diyabet riski ile de ilişkilendirilmiştir.
Araştırmacılar, bunların gözlemsel çalışmalar olması nedeniyle, etkilerin kafeinden mi yoksa diğer bileşiklerden mi kaynaklandığını belirlemeyi zorlaştırdığını belirtti.
Bu son çalışmada Mendelian randomizasyonu olarak bilinen ve genetik kanıtlar yoluyla neden-sonuç ilişkisini ortaya koyan bir teknik kullanıldı. Bu metodoloji sayesinde ekip, kafein metabolizmasının hızıyla ilişkili iki yaygın genetik varyantı buldu ve bunları genetik olarak tahmin edilen kan kafein seviyelerini ve bunun daha düşük BMI ve vücut yağıyla ilişkili olup olmadığını belirlemek için kullandı.
Araştırmacılar, tip 2 diyabet riskindeki azalmanın neredeyse yarısının kilo kaybından kaynaklandığını bulmuşlardır. Kafeinin metabolizmayı hızlandırdığı, yağ yakımını artırdığı ve iştahı azalttığı bilinmektedir; günlük 100 mg alımının enerji harcamasını günde yaklaşık 100 kalori artırdığı tahmin edilmektedir.
Exeter Üniversitesi'nde Diyabet ve Obezite alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Dr. Katarina Kos, çalışmaya dahil olmamakla birlikte, "genetik çalışmanın, kalıtsal bir özellik olarak daha hızlı kahve metabolizmasına atfedilen belirli genlere sahip insanlar için bağlantılar ve potansiyel sağlık yararları gösterdiğini ve potansiyel olarak daha iyi metabolizma" olduğunu belirtti. Makalenin "daha fazla kahve içmeyi araştırmadığını ya da tavsiye etmediğini, bu araştırmanın amacının da bu olmadığını" vurguladı.
Warwick Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde klinik doçent olarak görev yapan Stephen Lawrence, çalışmayı "ilginç" ve "iyi bir bilim" olarak değerlendirmiş, ancak Mendel değerlendirmesinin "nispeten yeni bir teknik" olduğunu ve faydalı olmakla birlikte "önyargıya açık" olduğunu belirtmiştir.
Ona göre makalenin yazarları, artan kafein tüketiminin neden olduğu kilo kaybının tip 2 diyabet gelişme riskini azaltacağını varsayarak "büyük bir inanç sıçraması" yapmışlardır. Bu önlemin kalori alımını azaltmaktan ve fiziksel aktiviteyi arttırmaktan daha etkili olmadığı sonucuna varmışlardır. Ayrıca kafein tüketimi bazı kişilerde çarpıntı ve anormal kalp ritimlerine neden olduğundan herkes için uygun değil.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.