Mide yanması problemi yaşayanların yemesi gereken gıdalar
Çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri mide yanmasını hafifletmeye yardımcı olabilir. Fazla kilolu bireylerde karnına baskı fazla olduğu için mide asitinin yemek borusuna çıkması daha sık görülmektedir. Eğer fazla kilolarınız varsa öncelikle bunlardan kurtulmanız iyi bir fikir olacaktır.
Karna ve özellikle alt yemek borusu sfinkterine baskı uygulayan dar giysilerden kaçınmak önemlidir. Mide ekşimesini tetikleyen gıdaların tüketilmesi azaltılmalıdır. Geç saatte ve büyük öğünlerden kaçınmak gereklidir. Bunun yerine gün boyunca birçok küçük öğün tercih edilmelidir. Bu öğünlerde ise aşağıdaki besinleri tüketmeniz mide yanması probleminizi en aza indirecektir.
Lifli yiyecekler
Lifli yiyecekler sizi tok hissettirir. Böylece aşırı yemek yeme olasılığınız azalır, bu durum da mide ekşimesi şikayetinin azalmasına katkıda bulunabilir. Bazı yüksek lif içeren gıdalar şunlardır:
- Yulaf ezmesi, kuskus ve esmer pirinç gibi tam tahıllar
- Tatlı patates, havuç ve pancar gibi sebzeler
- Kuşkonmaz, brokoli ve yeşil fasulye gibi yeşil sebzeler
- Bezelye, enginar, bakla
Alkali yiyecekler
Düşük pH'a sahip olan besinler asidiktir ve reflüye neden olma olasılığı daha yüksektir. Daha yüksek pH'a sahip olanlar alkalidir ve güçlü mide asidinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Alkali yiyecekler şunları içerir:
- Muz
- Kavun
- Karnabahar
- Rezene
- Fındık
Su içeren besinler
Su içeren besinler mide asidini seyreltebilir ve zayıflatabilir. Tüketilmesi önerilen su deposu bazı besinler şunlardır:
- Kereviz
- Salatalık
- Marul
- Karpuz
- Et suyu bazlı çorbalar
- Bitki çayı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.